Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Pixurile, creioanele, stilourile şi cariocile se vând tot mai bine

0
5 Dec 2012 11:44:14
Autor: Dan Străuţ
Începerea şcolii a impulsionat vânzările instrumnentelor de scris şi colorat
Începerea şcolii a impulsionat vânzările instrumnentelor de scris şi colorat

Rezultatele unui studiu al  companiei de cercetare GfK Retail and Technology pentru piaţa de instrumente de scris arată că în perioada iulie - septembrie 2012 piaţa acestor rechizite a înregistrat o creştere de 2% în volum faţă de aceleaşi luni ale anului trecut. În ceea ce priveşte valoarea în lei a vânzărilor în aceste două canale, piaţa creşte cu 3%, totalizând aproape 12 milioane de lei.

Potrivit datelor de cercetare GfK Retail and Technology România, lunile de „Back to School” (BTS) reprezintă cea mai favorabilă perioadă a anului pentru producătorii de instrumente de scris, cererea pentru rechizite crescând aproape exponenţial.

„Nu este neglijabilă nici creşterea valorică a vânzărilor, indicând o piaţă mai profitabilă decât cea din 2011, o veste bună pentru producătorii instrumentelor de scris care văd acum roadele investiţiilor în activităţile de marketing şi promovare“, afirmă Ileana Tîlvan, Client Service GfK Retail and Technology România.

Structura pieţei

Structura în volum a pieţei a rămas similară anului trecut: instrumentele de scris (pixuri clasice, stilouri, creioane grafit şi mecanice, rollere si finelinere) ocupă 50% din total piaţă. Acestea sunt urmate de categoria instrumentelor de colorat (creioane colorate, carioci şi creioane cerate), cu o pondere de 44% din totalul pieţei instrumentelor de scris în perioada BTS în 2012.

Creioanele de colorat, cele mai căutate

Analizând creşterile în volum şi valoare din perioada analizată comparative cu anul anterior, categoriile de succes sunt instrumentele de colorat, cu o creştere de 4% în volum şi 14% în valoare, urmate de instrumentele de scris, care au înregistrat creşteri de 1% în volum şi 2% în valoare.
Cea mai mare creştere de preţ pe bucată în perioada premergătoare începerii şcolii în 2012 a fost vizibilă în cazul produselor de corectat textele scrise, şi anume 11% faţă de 2011, ceea ce justifică şi scăderea semnificativă în volum a acestei categorii – 15%.

Creioanele cerate au reprezentat segmentul cu cererea cea mai mare dintre toate cele 13 segmente, astfel încât au avut creşteri de 35% în volum şi 40% în valoare. Pe locul al doilea în topul celor mai solicitate instrumente de scris se află creioanele colorate, cu creşteri de 9% în volum şi 19% în valoare. Aceste creşteri sunt explicabile prin nevoia existentă pe piaţă înainte de începerea anului şcolar, care este mult mai accentuată decât în restul anului.

Vârful vânzărilor, la începerea anului şcolar

În săptămâna 9-15 septembrie 2012, sectorul instrumentelor de scris a înregistrat cele mai mari creşteri în volum şi valoare, comparativ cu celelalte săptămâni din perioada Back To School - aproape 2 milioane de bucăţi vândute - care au totalizat suma de 2,3 milioane lei.

Concluziile studiului GfK se bazează pe datele de vânzări colectate de la hypermarketuri si magazine tip cash and carry, iar instrumentele de scris monitorizate sunt: pixuri clasice, carioci, creioane colorate, corectoare, creioane cerate, finelinere, stilouri, creioane grafit, text marker, markere, creioane mecanice, stilouri OHP, rollere.

Grupul GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, cu peste 11.000 de experţi care se dedică zi de zi descoperirii de noi perspective asupra modului în care oamenii trăiesc, gândesc şi cumpără, în peste 100 de ţări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările