Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Producător american de armament, obligat să plătească despăgubiri SUA după ce i-a vândut produse fabricate în România

11
13 Jan 2021 14:25:27
Autor: Afrodita Cicovschi
În toamna anului trecut, Raytheon Technologies a livrat României un sistem de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot
În toamna anului trecut, Raytheon Technologies a livrat României un sistem de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot

Raytheon Technologies va plăti peste jumătate de milion de dolari pentru a soluţiona o anchetă privind furnizarea de echipamente către guvernul SUA, pretinzând că sunt fabricate în Statele Unite, deşi au fost fabricate în România.

Raytheon Technologies Corporation (RTC) şi subsidiara sa, Hamilton Sundstrand Corporation (HSC), au încheiat un acord de soluţionare civilă cu guvernul american, prin care vor plăti 515.623,5 de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile potrivit cărora au încălcat Legea privind revendicările false, arată Departamentul de Justiţie al SUA
 
Cele două companii sunt acuzate că, în perioada 2006-2015, au vândut diverse echipamente guvernului SUA în temeiul unor contracte ce conţin clauze privind preferinţa bunurilor produse pe piaţa internă (Legea privind obligaţia de a cumpăra produse americane - BAA), echipamentele fiind însă fabricate în România.
 
„RTC, o corporaţie din Massachusetts şi HSC, filiala sa deţinută integral, sunt contractori militari de apărare care vând bunuri şi servicii către SUA şi către alţi contractori de apărare”, notează Departamentul de Justiţie într-un comunicat.
 
Instituţia explică legislaţia internă, care prevede că Buy American Act din 1933 („BAA”) este o legislaţie care încearcă să protejeze întreprinderile şi forţa de muncă din SUA, restricţionând în general achiziţia şi utilizarea produselor finale sau a materialelor de construcţie care nu sunt clasificate ca „interne”.
 
Guvernul SUA susţine că UTC şi HSC au vândut diverse bunuri în temeiul contractelor care conţin cerinţe de preferinţă internă şi, în cursul acestor vânzări, au certificat în mod necorespunzător că bunurile erau de origine internă în temeiul BAA atunci când bunurile erau efectiv fabricate în România.
 
UTC şi HSC au vândut, de asemenea, diverse bunuri către un furnizor terţ pentru a fi vândute guvernului şi, în cursul acestor vânzări, au certificat în mod necorespunzător furnizorului terţ că bunurile erau de origine internă în conformitate cu BAA atunci când bunurile erau fabricate efectiv în România.
 
Guvernul SUA mai susţine că certificările şi facturile prezentate guvernului şi furnizorului terţ au constituit cereri false de plată în conformitate cu Legea privind cererile false. Pentru a rezolva acuzaţiile guvernului, RTC şi HSC au plătit 515.625 USD pentru conduita care a avut loc între 2006 şi 2015, arată Departamentul de Justiţie.
 
Aancheta a fost condusă de Serviciul de Investigaţii Criminale al Apărării, Oficiul de Investigaţii Speciale al Forţelor Aeriene din SUA şi Serviciul de Investigaţii Criminale Navale. Această chestiune a fost tratată de asistentul procuror american John Larson.
 
În toamna anului trecut, o echipă de ingineri şi manageri de proiect de la Raytheon Technologies a livrat României un sistem de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot în numai doi ani, cu un an mai puţin decât durata obişnuită de producţie.
 
La cererea autorităţilor române, care au solicitat un termen de livrare de 24 de luni pentru prima unitate de tragere, echipa Raytheon a accelerat procesul de producţie.
 
”Ne-am dat seama că timpul nostru de execuţie a fost redus semnificativ”, a spus Patrick Griffin, Program Manager.
 
Această solicitare s-a transformat într-un pas nou şi important pentru procesul de producţie al sistemului Patriot, care s-ar putea aplica şi altor achiziţii de sisteme. Conceptul potrivit căruia mai repede este mai bine a generat varianta unui program de producţie accelerat, ceea ce reprezintă unul dintre modurile în care Raytheon Missiles & Defense răspunde cerinţelor clienţilor săi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Eduard
13.01.2021, 14:53:05

Felicitari americanilor ca au o lege ca Buy American Act inca din 1933. Noi cand vom adopta o lege similara ?

+2 (6 voturi)
Un cititor
13.01.2021, 15:39:53

"Cele două companii sunt acuzate că, în perioada 2006-2015, au vândut diverse echipamente guvernului SUA în temeiul unor contracte ce conţin clauze privind preferinţa bunurilor produse pe piaţa internă (Legea privind obligaţia de a cumpăra produse americane - BAA), echipamentele fiind însă fabricate în România." Altii stiu, si pot sa-si protejeze companiile si produsele. Sa tina banii in tara. Ai nostri nu stiu, nu se poate, exista legi UE, care ne obliga sa nu facem discriminare. De fapt..... de la ai nostri, nici u avem pretentii !!! Toti neavenitii conduc institutii, tara. Tocmai de aceea suntem unde suntem. In coada cozilor ....la toate capitolele. M-am pacalit a "n" -a oara, si cu acest guvern. Chiar am crezut ca de data asta vor face reforme, si nu vor pune hoti, ticalosi si nespecialisti in fruntea ministerelor. M-am inselat, si dezamagirea este cat casa.

-2 (4 voturi)
imsi imsi
13.01.2021, 16:03:36

Un cititor Dar pe e ti ai intemeiat sperantele ? Pe e ti spunea un individ dat afara cu scandal de la o banca ? Sau unul despre care sunt indoieli serioase ca a cumparat legal 17 imobile? Ca Dancila nu vorbeste fara accent engleza? Ca R.Bogdan se rade pe teasta si ca era redactoras la tv ? Ca portocala era un procuror corect? Nu cred ca ai studiat legile justitiei modificate cu creionul in mana cu notite ci ai vrut sa crezi toate prostiile debitate de orban si barna. Am avut colegi care zbierau privatizare privatizare si cand asta a avut locsi patronul i a dat afara fiindca erau puturosi si incompetenti au fost siderati credeau ca ala le da lor salarii ca sa si faca ei de cap in firma. Asa si tu credeai ca gata iesi in ppiata pleaca PSD ul vin liberalii si Orban deschide pusculita sau ii baga la parnaie pe adversari si lasa loc liber pt "profesionistii" lui pestepe care i scoate din buzunar. Naivitate sau prostie ? mai curand prostie.

-9 (13 voturi)
M Costi
13.01.2021, 16:06:39

"...au încheiat un acord de soluţionare civilă cu guvernul american, prin care vor plăti 515.623,5 de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile potrivit cărora au încălcat Legea privind revendicările false..." !?! In SUA se poate , nu si in Romania ! Daca in Romania ar propune cineva o astfel de lege , imediar ar fi catalogat "...oesedist...comunist....agent rus...spion chinez...ciordache....draknea etc etc " ! Pe noi ne intereseaza sa avem inchisorile pline .

-5 (7 voturi)
australis
13.01.2021, 16:23:28

Asta i tare, gunoaie rumanesti, FER vechi pina la urma

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările