Producător american de armament, obligat să plătească despăgubiri SUA după ce i-a vândut produse fabricate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raytheon Technologies va plăti peste jumătate de milion de dolari pentru a soluţiona o anchetă privind furnizarea de echipamente către guvernul SUA, pretinzând că sunt fabricate în Statele Unite, deşi au fost fabricate în România.

Raytheon Technologies Corporation (RTC) şi subsidiara sa, Hamilton Sundstrand Corporation (HSC), au încheiat un acord de soluţionare civilă cu guvernul american, prin care vor plăti 515.623,5 de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile potrivit cărora au încălcat Legea privind revendicările false, arată Departamentul de Justiţie al SUA

Cele două companii sunt acuzate că, în perioada 2006-2015, au vândut diverse echipamente guvernului SUA în temeiul unor contracte ce conţin clauze privind preferinţa bunurilor produse pe piaţa internă (Legea privind obligaţia de a cumpăra produse americane - BAA), echipamentele fiind însă fabricate în România.

„RTC, o corporaţie din Massachusetts şi HSC, filiala sa deţinută integral, sunt contractori militari de apărare care vând bunuri şi servicii către SUA şi către alţi contractori de apărare”, notează Departamentul de Justiţie într-un comunicat.

Instituţia explică legislaţia internă, care prevede că Buy American Act din 1933 („BAA”) este o legislaţie care încearcă să protejeze întreprinderile şi forţa de muncă din SUA, restricţionând în general achiziţia şi utilizarea produselor finale sau a materialelor de construcţie care nu sunt clasificate ca „interne”.

Guvernul SUA susţine că UTC şi HSC au vândut diverse bunuri în temeiul contractelor care conţin cerinţe de preferinţă internă şi, în cursul acestor vânzări, au certificat în mod necorespunzător că bunurile erau de origine internă în temeiul BAA atunci când bunurile erau efectiv fabricate în România.

UTC şi HSC au vândut, de asemenea, diverse bunuri către un furnizor terţ pentru a fi vândute guvernului şi, în cursul acestor vânzări, au certificat în mod necorespunzător furnizorului terţ că bunurile erau de origine internă în conformitate cu BAA atunci când bunurile erau fabricate efectiv în România.

Guvernul SUA mai susţine că certificările şi facturile prezentate guvernului şi furnizorului terţ au constituit cereri false de plată în conformitate cu Legea privind cererile false. Pentru a rezolva acuzaţiile guvernului, RTC şi HSC au plătit 515.625 USD pentru conduita care a avut loc între 2006 şi 2015, arată Departamentul de Justiţie.

Aancheta a fost condusă de Serviciul de Investigaţii Criminale al Apărării, Oficiul de Investigaţii Speciale al Forţelor Aeriene din SUA şi Serviciul de Investigaţii Criminale Navale. Această chestiune a fost tratată de asistentul procuror american John Larson.

În toamna anului trecut, o echipă de ingineri şi manageri de proiect de la Raytheon Technologies a livrat României un sistem de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot în numai doi ani, cu un an mai puţin decât durata obişnuită de producţie.

La cererea autorităţilor române, care au solicitat un termen de livrare de 24 de luni pentru prima unitate de tragere, echipa Raytheon a accelerat procesul de producţie.

”Ne-am dat seama că timpul nostru de execuţie a fost redus semnificativ”, a spus Patrick Griffin, Program Manager.

Această solicitare s-a transformat într-un pas nou şi important pentru procesul de producţie al sistemului Patriot, care s-ar putea aplica şi altor achiziţii de sisteme. Conceptul potrivit căruia mai repede este mai bine a generat varianta unui program de producţie accelerat, ceea ce reprezintă unul dintre modurile în care Raytheon Missiles & Defense răspunde cerinţelor clienţilor săi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite