Producătorii de băuturi spirtoase afirmă că noul Cod Fiscal va diminua evaziunea din domeniu, aflată acum la 75% din totalul vânzărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase au argumentat că Guvernul a crescut accizele pe alcool în 2013, când a fost redus TVA la pâine, dar încasările la buget au scăzut pe urmă
Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase au argumentat că Guvernul a crescut accizele pe alcool în 2013, când a fost redus TVA la pâine, dar încasările la buget au scăzut pe urmă

Noul Cod Fiscal are potenţialul de a diminua evaziunea fiscală de peste 75% din industria băuturilor spirtoase, fără ca veniturile colectate de stat să scadă, potrivit Asociaţiei Spirits Romania, care include producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase.

„Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confruntă cu pierderi semnificative cauzate de o creştere fără precedent a pieţei negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult aşteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât şi pentru bugetul de stat“, a declarat, într-un comunicat, Florin Rădulescu, preşedinte al Spirits Romania.

Majorarea în 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2012 - 2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase cu 32% şi un impact negativ de aproximativ două milioane de euro pentru bugetul de stat, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Astfel, în 2012, când acciza pentru băuturi spirtoase era de 750 euro/hectolitru de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciză 91,835 milioane de euro, iar în 2014, după ce şi-a făcut efectul pe deplin majorarea accizei de la 750 euro/hectolitru alcool pur la 1.065 euro/hectolitru de alcool pur, suma colectată a fost de numai 89,853 milioane de euro.

Reducerea accizei pentru segmentul băuturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 euro/hectolitru alcool pur, aşa cum este prevăzut în noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra încasărilor la bugetul de stat şi ar inversa actualul trend de creştere a evaziunii fiscale prin mutarea consumului dinspre zona ilicită înspre cea legală, notează asociaţia.

De asemenea, efectele pozitive se vor reflecta atât la nivelul companiilor, care îşi vor putea dezvolta activitatea locală, creând astfel noi locuri de munca, cât şi asupra consumatorilor, care îşi vor permite să cumpere băuturi spirtoase de calitate, evitând astfel riscurile grave pentru sănătate implicate de consumul alcoolului ilicit.

Asociaţia Spirits Romania reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Companiile membre asigură peste 500 de locuri de muncă directe şi 165.000 indirecte, contribuind anual, prin plata accizelor, cu 337 milioane lei la bugetul de stat, adică peste 60% din taxele colectate din piaţa fiscalizată a băuturilor spirtoase.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite