Producătorii de energie regenerabilă se plâng de lipsa cumpărătorilor pentru certificatele verzi. „Piaţa este în colaps“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timp c producătorii de energie verde se plâng că nimeni nu le cumpără certificatele verzi, industria se plânge de creşterea costurilor fix din cauza certificatelor
În timp c producătorii de energie verde se plâng că nimeni nu le cumpără certificatele verzi, industria se plânge de creşterea costurilor fix din cauza certificatelor

Piaţa de certificate verzi este în colaps, neînregistrându-se tranzacţii în lunile mai şi iunie, ceaa ce afectează mulţi investitori din domeniul regenerabilelor, în special producători mici şi medii, potrivit Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES).

„Luna trecută, PATRES a atras atenţia asupra unei situaţii fără precedent: pentru prima dată, pe Piaţa Certificatelor Verzi - PCV nu s-a tranzacţionat niciun certificat verde la sesiunea de tranzacţionare din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111. Pentru a două oară, la interval de o lună, s-a înregistrat o situaţie similară pe piaţa centralizată de certificate verzi: zero tranzacţii, 91 oferte de vânzare, în şedinţa din data de 16 iunie“, se arată într-un comunicat al patronatului.

Colapsul ar fi produs de reducerea majoră a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie: în 2014 - la 11,1% faţă de 15% şi, în 2015 - la 11,9% faţă de 16% cât era stabilit în Legea 220.

„Pentru exemplificare, vă prezentăm o situaţie a certificatelor verzi pe piaţă. La ora actuală, sunt disponibile spre vânzare 2,6 milioane certificate verzi, la care se adaugă cele care au fost deja emise pentru luna mai (care nu apar încă în raportările OPCOM), estimăm circa 1,5 milioane bucăţi. În total, sunt peste 4 milioane certificate verzi în plus pe piaţă în acest moment, care nu au cumpărători datorită cotei foarte mici. Conform informării ANRE, până la sfârşitul anului vor fi 6 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă (fără cumpărători), la care se adaugă cele rămase în plus de anul trecut (circa 3 milioane). Practic, un calcul simplu arată că la finalul anului vor fi 21 milioane certificate verzi în piaţă, iar furnizorii vor trebui să cumpere - conform cotei stabilite - doar 12 milioane certificate verzi“, conform comunicatului.

Reprezentanţii PATRES atrag totodată atenţia că această cotă foarte mică, de 11,9% faţă de 16% cât era inţial în Legea 220, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, conduce la pierderi masive pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

„Cu atât mai mult cu cât, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării. Practic, aceştia sunt pe calea sigură spre faliment. Cifrele vorbesc de la sine“, se arată în comunicat.

Industriaşii se plâng de costuri

Pe de altă parte, cota a fost redusă în urma creşterii explozive a sectorului, ceea ce a determinat creşterea puternică a costurilor în industrie. România a îndeplinit deja cota de energie verde desemnată pentru anul 2020, astfel că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis reducerea cotelor obligatorii.

Industriaşii s-au plâns de costurile cu certificatele verzi, astfel că autorităţile a redus numărul de certificate acordate noilor producători şi a amânat acordarea unei părţi până în 2017.

Ulterior, statul a acordat şi o schemă de scutire a marilor consumatori de energie de la achiziţia de certificate verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite