Programul Start-up Nation a fost îmbunătăţit, după ce IMM-urile au acuzat că este transformat în unul de ajutor social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ  şi Antreprenoriat a adus îmbunătăţiri programului Start-up nation, după ce a primit critici din partea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) că ar fi transformat în unul de ajutor social.

Reprezentanţii CNIPMMR au criticat marţi o parte dintre prevederile prevăzute de programul „România Start-up Nation”, pe care le consideră neclare, precum faptul că proiectul nu prezintă care este durata de implementare a proiectelor şi a programului integral. Fostul ministru pentru antreprenoriat, Florin Jianu, anterior preşedinte al CNIPMMR, care a iniţiat ordonanţa de urgenţă pentru lansarea programului, a declarat marţi că proiectul punctează inclusiv administratorii care nu au urmat un curs de antreprenoriat, „ceea ce nu se întâmplă nicăieri în lume”, astfel că sunt necesare îmbunătăţiri.

Ordonanţa de urgenţă pentru lansarea programului a fost aprobată de Guvern la sfârşitul lunii ianuarie şi urmează să fie elaborată o hotărâre de guvern cu normele de aplicare.

Uniformizare a condiţiilor de aplicare şi implementare

Ministerul a anunţat joi că, în urma criticilor primite, a modificat prevederile programului, astfel încât mecanismul de finanţare, cheltuielile eligibile, data demarării programului vor fi aceleaşi pentru toţi aplicanţii, indiferent de sursa de finanţare (fonduri europene sau bugetul de stat).

„Specialiştii din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) împreună cu cei din cadrul Ministerului Fondurilor Europene identifică soluţii de uniformizare a condiţiilor de aplicare şi implementare a programului, indiferent de sursa de finanţare. Situaţia nu a fost luată în calcul la data aprobării în Guvern a Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în ianuarie anul acesta, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ si Antreprenoriat de la acea dată”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

În privinţa Condiţiilor de eligibilitate a cheltuielilor, ministerul precizează că s-a optat pentru detalierea cheltuielilor eligibile, pentru a facilita completarea planului de afaceri chiar de către antreprenorii care doresc finanţare pentru deschiderea unei noi afaceri. În plus, se reduce riscul ca în situaţia în care cheltuielile eligibile nu sunt prevăzute expres, instituţiile de control să solicite recuperarea ajutorului acordat. „În context, reamintim tuturor celor interesaţi că TVA nu este eligibilă pe fonduri europene, aşadar o discuţie pe această temă ar fi inutilă”, se precizează în document.

Reprezentanţii IMM-urilor au menţionat marţi că partea de cheltuieli vizează o listă de cheltuieli eligibile, care limitează foarte mult întreprinderile ce urmează să fie înfiinţate şi finanţate.

Durata de implementare neclară

Oficialii CNIPMMR au cerut totodată autorităţilor să definească durata de implementare a proiectelor ce urmează a fi finanţate şi să prezinte calendarul de implementare a tuturor fazelor programului: perioada de aplicare, perioada de contractare şi perioada de implementare a programului.

Reprezentanţii ministerului transmis că după aprobarea Hotărârii Guvernului şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi elaborată procedura operaţională de derulare a programului, care va conţine detaliat perioadele aferente fiecărei etape, respectiv înscriere, verificare, contractare, plată, monitorizare.

Operaţional de la 1 mai                                              

Programul ar putea deveni operaţional de la 1 mai.

Ministerul transmite că la acest moment este anunţată lansarea aplicaţiei de înscriere pentru începutul lunii mai, iar paşii ce trebuie urmaţi în implementare vor fi detaliaţi în procedura de implementare.

Prima grilă afişată în dezbatere publică a suportat şi va mai suporta modificări până ce va fi validată în Consiliul Consultativ pentru IMM-uri, arată ministerul, care transmite că, aşa ca şi până acum, consideră oportună orice propunere de modificare şi completare a grilei, normelor de implementare sau altei componente a programului de la toţi actorii implicaţi în sprijinirea sectorului IMM precum şi a antreprenorilor, atât timp cât prin inserarea acestora nu se modifică obiectivul acestui program şi nu sunt puse în pericol rezultatele sale.

De asemenea, la  nivelul grupului de lucru din cadrul MMACA,  demersul introducerii cererii de plată (plata pe baza facturilor/ plata în avans ) este în curs de aprobare, la iniţiativa noii echipe ministeriale. Paralel, vor fi demarate procedurile pentru suplimentarea numărului de posturi în cadrul Oficiilor Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie.

Potrivit noului program „România Start-up Nation”, 10.000 de mici antreprenori pot primi în acest an granturi de maxim 200.000 lei (circa 44.000 euro) pentru lansarea unui start-up, finanţarea acoperind integral investiţia în proiect.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite