Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Programul de susţinere a companiilor mari afectate de pandemie. Suma aprobată, cine va putea beneficia şi când va demara

0
4 Jun 2020 21:20:37
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu FOTO gov.ro
Florin Cîţu FOTO gov.ro

Guvernul a aprobat joi memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, a anunţat ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

„Am anunţat că şi companiile mari vor beneficia de condiţii similare cu IMM-urile”, a spus el.

Cele trei măsuri aprobate:

  • O garanţie în numele şi contul statului pentru companiile afectate de pandemie care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de bănci pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente.
  • Acordarea de finanţări componentă de ajutor de stat în numele şi contul statului pentru companii în scopul realizării investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente.
  • Acordarea de produse cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzii la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele acordate de băncile comerciale.

Plafonul este de 8 miliarde de lei, cu un efect de multiplicare de aproape 28 miliarde de lei în economie.

Cine sunt beneficiarii? Persoane juridice de drept privat înfiinţate în baza legii societăţilor 31/1990 republicată cu completările şi modificările ulterioare, se încadrează în categoria IMM care au cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în anul 2019 sau se încadrează în categoria întreprinderilor mari. Şi am adăugat o nouă categorie de companii, companii care sunt întreprinderi afiliate sau care au şi peste 250 de angajaţi. Cred că am cuprins cam toate companiile din România.

„Credem că programul o să fie operaţional în 3 săptămâni, maxim o lună”, a conchis Cîţu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii