Proiect pentru IMM-uri care au trecut testul pieţei şi nu au afaceri cu statul: Scutirea de contribuţii obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IMM-urile din țările G20 atrag un procent foarte mic din investiţiile totale

Microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii care au trecut testul pieţei ar putea fi scutite de la plata contribuţiilor sociale, de sănătate şi de şomaj datorate de angajator, pentru veniturile a cel mult cinci salariaţi, angajaţi pe o perioadă nedeterminată.

Proiectul aparţine deputaţilor USR Claudiu Năsui şi Cristina Pană, care spun că pot beneficia de această facilitate societăţile care au fost înfiinţate de cel puţin trei ani şi au înregistrat profit în fiecare an. În acelaşi timp, sunt excluse firmele care au primit subvenţii de la stat sau au realizat mai mult de 20% din venituri din contracte cu autorităţi sau instituţii publice ori din contracte cu companii cu capital majoritar de stat.

Facilităţile fiscale respective se vor acorda în limita unui câştig salarial mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare din cei cinci salariaţi cărora li se poate aplica această schemă de sprijin.

Iniţiatorii acestui proiect de lege consideră că este necesară o astfel de facilitate pentru „dezvoltarea antreprenoriatului autentic şi care în acelaşi timp să stimuleze crearea de noi locuri muncă întrucât în prezent funcţionează mai multe programe de sprijin care se adresează în principal companiilor nou înfiinţate a căror rată de insucces este din păcate foarte mare”.

„Riscul să risipim bani este mai mic atunci când investim în firme deja stabile care au fost validate de piaţă prin alegerea consumatorilor”, afirmă Cristina Prună, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

„Această propunere legislativă stabileşte cadrul în care pot fi ajutaţi întreprinzătorii români care au demonstrat deja că au idei viabile, fără birocraţie şi fără dosare de selecţie”, precizează deputatul Claudiu Năsui în susţinerea actului normativ.

În prezent, România are nu mai puţin de 10 programe de susţinere a antreprenoriatului prin diverse scheme de subvenţionare care prin natura lor se adresează doar unui cerc restrâns de companii nou înfiinţate selecţionate de către diverse ministere sau agenţii. Ultima astfel de schemă care a fost lansată este Start-upNation, cu un cost asupra bugetului de 1,7 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite