Proiectul minier de la Certej, blocat definitiv. Deva Gold ar fi folosit 1,6 tone de cianură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectului minier cu cianuri de la Certej a fost blocat, definitiv, de Curtea de Apel Cluj, care a menţinut soluţia dată de Tribunalul Cluj privind anularea planului de urbanism zonal (PUZ) pentru întregul proiect minier.

“Decizia invalidează toate actele obţinute de Deva Gold din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu, la autorizaţii de construire. Practic, proiectul dezastruos pentru mediu este blocat pe termen indefinit”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, din partea reţelei Mining Watch România, reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere fondată de activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montan.

Anterior deciziei Curţii de Apel Cluj, Tribunalul Cluj arătase că avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianură şi ar crea doar 221 de locuri de muncă, s-ar realiza cu încălcarea legii, având în vedere că în 2014 a început în mod ilegal organizarea de şantier şi a fost nevoie tot de intervenţia instanţei pentru a opri ilegalităţile.

În ultimii ani, operatorul minier de la Certej a părut de neoprit. Rând pe rând, compania-mamă Eldorado Gold a acaparat nu mai puţin de şapte perimetre miniere în Munţii Metaliferi, cu intenţia de a dezvolta o imensă exploatare de suprafaţă cu cianuri. Dacă planul companiei ar reuşi, exploatarea şi distrugerea ar fi duble faţă de ce ar fi însemnat controversatul proiect Roşia Montană.

PUZ-ul proiectului minier Certej a fost aprobat de către Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010. Instanţa de fond a constatat că emitentul a încălcat grav şi procedurile de consultare cu publicul, precum şi procedurile de consultare cu alte autorităţi competente să emită avize de specialitate, cum ar avizul de gospodărire a apelor.

Instanţa nu a putut ignora rapacitatea, lipsa de transparenţă şi de analize serioase privind impactul asupra mediului de care a dat dovadă compania minieră, motiv pentru care acum Deva Gold nu mai poate desfăşura niciun demers pentru proiectul Certej.

Proiectul minier Certej, din comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenţionează să deschidă prima mină de suprafaţă cu cianuri din România. Zăcământul de la Certej este deţinut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80% din acţiuni) şi compania de stat Minvest Deva (~20%). Proiectul se confruntă cu o opoziţie puternică, atât naţională cât şi internaţională. iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m, respectiv de 70 m înălţime, sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite