Rafinăria Petrotel, cu pierderi de 210 de milioane de euro în 2013, este „găina cu ouă de aur“ a ruşilor de la Lukoil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă rafinăria Petrotel de la Ploieşti a înregistrat în ultimii ani pierderi de zeci, chiar sute de milioane de euro, ea reprezintă un activ strategic pentru grupul rus Lukoil, întrucât ea generează eficienţă pe lanţul valoric, dar şi profit pentru compania-mamă care îi vinde ţiţei adus din Rusia la preţuri mari.

Rafinăria Petrotel-Lukoil de la Ploieşti a înregistrat anul trecut o pieredere de 208 milioane de euro la o cifră de afaceri de 1,24 miliarde de euro, iar în 2012 a marcat o pierdere de 61,67 de milioane de euro la afaceri de 1,56 miliarde de euro. În 2010 şi 2011, pierderile rafinăriei au fost de 68 de milioane de euro, respectiv 88 de milioane de euro. 

Întrebat de jurnalişti cum explică pierderile acumulate de rafinăria Petrotel, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, a precizat că tot sectorul european de rafinare a ţiţeiului se află într-o situaţie precară.

„Diferenţa dintre preţul petrolului şi cel al produselor finite de-abia ajunge să acopere costurile. În Europa în ultimii cinci ani s-au închis rafinării cu capacitatea de 90 milioane de tone pe an, iar până în 2018 ne aşteptăm să se închidă alte capacităţi de rafinare de încă 18 milioane de tone pe an“, a Nekrasov, în cadrul unei întâlniri cu presa, care a avut loc miercuri la Ploieşti. 

Eficienţă pe lanţul valoric, pierderi în acte

În ciuda pierderilor masive înregistrate în ultimii ani de rafinăria Petrotel, aceasta este eficientă din punct de vedere valoric pentru grupul rus Lukoil, datorită faptului că ţiţeiul este importat uşor din Rusia, pentru că există conductele care o alimentează, dar şi pentru că Lukoil deţine o reţea de 300 de benzinării pentru a valorifica producţia, a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România. 

„Plasamentul României este convenabil: există o conductă care duce ţiţei la Novorossiysk, apoi se transportă cu vaporul, distanţa nu e mare. Lukoil are distribuţie, plus export în alte state, în Moldova sau Serbia. Din punct de vedere al logisticii, rafinăria de la Burgas (Bulgaria – n.r.) nu poate acoperi necesarul Lukoil din România, nici cu trenul, nici cu vaporul“, a spus Tampiza.

În plus, un alt element extrem de important pentru grupul rus este faptul că rafinăria Petrotel importă ţiţei din Rusia, de la compania-mamă, la un preţ mult mai mare decât costul de extracţie, preţ la care grupul Lukoil îşi exportă profitul din România. Mai exact, grupul rusesc face profit la el acasă în detrimental rafinăriei din România, care acumulează pierderi. Iar din această schemă este afectat şi statul român. Rafinăria înregistrează an de an pierderi. Dacă Petrotel ar importa ţiţei din Rusia, de la compania-mamă, la un preţ mai redus, atunci rafinăria nu ar mai fi pe pierdere, ar fi pe profit, iar statul ar putea încasa impozite pe profit. În condiţiile date, statul nu câştigă nimic din impozitul pe profit, pentru că acest profit nu există.    

Capacitatea rafinăriei Petrotel este de 2,4 milioane de tone de ţiţei pe an. 

Cea mai mare companie privată din Rusia 

În trimestrul doi din 2014 Lukoil a realizat un profit net de 2,389 miliarde de dolari, în creştere cu 13,5% comparativ cu 2,104 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, după ce a început să producă petrol în Irak.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere anuală de 24,7% până la 5,437 miliarde de dolari în timp ce vânzările companiei au crescut şi ele cu 9% până la 38,205 miliarde de dolari.

În al doilea trimestru al anului producţia de petrol şi gaze naturale realizată de Lukoil a fost de 2,313 milioane barili echivalent petrol pe zi, cu 5,5% mai mare în ritm anual. În timp ce producţia de petrol a crescut până la două milioane barili pe zi, producţia de gaze a scăzut până la 311.000 barili pe zi.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 141 miliarde de dolari în 2013. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Fostul şef al Lukoil România: Ruşii nu pot închide rafinăria Petrotel

Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România, a explicat pentru „Adevărul“ de ce ruşii de la Lukoil nu pot închide rafinăria de la Ploieşti: grupul rus nu va putea alimenta cele 300 de benzinării pe care le are în România de la rafinăria de la Burgas, din Bulgaria, din cauza problemelor logistice. 

„Dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi cea mai mare greşeală a lor. Din punct de vedere al logisticii o să fie foarte greu, căci de la Burgas nu poţi aduce cu trenul decât maxim o garnitură pe zi, de 800 de tone, din cauza stării proaste a căii ferate din munţii Bulgariei. Cu vaporul se pot transporta la Constanţa cantităţi mai mari, dar infrastructura portuară este folosită aici de către trei operatori, adică şi Petrom şi Rompetrol. Ca să alimenteze benzinăriile din România le trebuie minim 3.000 de tone pe zi“, a afirmat Tampiza.

Rafinăria va fi repornită

Miercuri, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil a declarat că rafinăria va fi închisă dacă procurorii nu ridică sechestrul pus pe activele companiei, iar o decizie va fi luată vineri. 

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniul rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord, vom reporni rafinăria, dacă nu, nu“, spunea miercuri Nekrasov, la Ploieşti.

În această dimineaţă, Daniela Tudorache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova, a declarat că Lukoil va reporni vineri instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite în urmă cu o săptămână. Aceasta a precizat că instituţia a fost notificată în acest sens de către companie.

În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului.

Se pare că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.

Pentru repornirea instalaţiilor pe platforma de la Petrotel sunt necesare pregătiri specifice, iar atingerea capacităţii de 100% la producţie poate dura şi două săptămâni, potrivit lui Gheorghe Paraschivoiu, liderul de sindicat al angajaţilor din Petrotel Lukoil. Tot astăzi este ziua în care angajaţii rafinăriei ar urma să-şi încaseze salariile. 

Băsescu: o astfel de abordare este inadmisibilă

Ieri, preşedintele Traian Băsescu a catalogat drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

Preşedintele a spus că în problema Lukoil nu discută „abordări dâmboviţene“, ci doar ameninţări şi presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României.

„O astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine stabileşte să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii“, a declarat Băsescu.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare. Statul român a vândut rafinăria Petrotel grupului Lukoil pentru 53 de milioane de dolari.  

„La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie“, a adăugat şeful statului.

De asemenea, Băsescu a transmis că comportamentul părţii române faţă de Lukoil trebuie să fie „pe înţelesul ruşilor“, avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român şi rămâne aici, ori, „dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo“.

„Lukoil să se hotărască: dacă vrea să rămână, respectă legile statului român. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo", a mai spus Băsescu încheind „Ia plecaţi acasă, băieţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!“, a mai spus Băsescu.

Ponta: am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi

Câteva ore mai târziu a venit şi reacţia premierului Victor Ponta care a explicat că „o companie nu pleacă din ţară pentru că este nervos preşedintele la ora trei“. 

„Există instituţii ale acestui stat care trebuie să vadă în orice situaţie şi pentru orice fel de companie care are o încărcătură strategică ce măsuri legale şi constituţionale putem să luăm. Dar, vă rog frumos, o companie nu pleacă din ţară că e nervos preşedintele la ora trei. Haideţi să tratăm lucrurile cu înţelepciune şi să ne gândim la buna funcţionare a statului”, a răspuns Ponta.

El a arătat că a discutat deja cu instituţiile statului care au atribuţii în domeniu.

„Am făcut deja discuţii cu instituţiile statului în aşa fel încât să fim pregătiţi. Dacă există ameninţări la adresa siguranţei energetice sau a unor interese strategice ale României, evident că aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii”, a precizat premierul.

Întrebat în ce condiţii Guvernul poate prelua rafinăria Lukoil, premierul a arătat că România este o ţară democratică, care respectă Constituţia.

Ancheta care a încins spiritele

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declanşat, pe 2 octombrie, o anchetă de amploare urmată de percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti. 

Acuzaţiile: evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ 230 de milioane de euro.

A doua zi, oficialii Lukoil au anunţat că au început procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei. 

Decizia a stârnit nemulţumirea sindicatelor, care i-au cerut ajutor lui Victor Ponta. 

„Ca urmare a blocării conturilor, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii. (...) Vă rugăm să ne sprijiniţi”, se arată într-o scrisoare adresată premierului.

Premierul s-a pronunţat tranşant împotriva sechestrului. „Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice (...)”, a declarat Ponta. 

La doar o zi după ieşirea publică a premierului, procurorii au anunţat că au ridicat parţial sechestrul pus pe conturile bancare şi stocurile comerciale ale companiei petroliere, dar că l-au pus sub urmărire penală pe directorul general al Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Oficialii Lukoil nu au fost însă mulţumiţi şi au ameninţat că, în cazul în care măsura sechestrului nu va fi revocată în totalitate, vor închide rafinăria şi vor pleca din România.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite