Războiul laptelui: procesatorii cer ieftinirea cu 30%, crescătorii încep să-l arunce pe câmp, aflatoxina erodează vânzările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesatorii iau din import 15% din necesarul de lapte, restul provine de la furnizorii locali
Procesatorii iau din import 15% din necesarul de lapte, restul provine de la furnizorii locali

În aceste zile, tot mai mulţi crescători de vaci aruncă laptele pe câmp, în semn de protest faţă de declanşarea iresponsabilă de către autorităţi a scandalului aflatoxinei, dar şi faţă de presiunile pe care le fac procesatorii pentru a cumpăra laptele cu 30% mai ieftin.

Scandalul aflatoxinei este, de fapt, picătura care a umplut paharul răbdării. Întârzierea subvenţiilor la motorină, eliminarea din programul „Cornul şi laptele“, scumpirea furajelor, comisioanele şi dobânzile bancare extrem de mari practicate de bancheri, ieftinirea continuă a laptelui preluat de procesatori şi atitudinea arogantă a oficialilor de la Ministerul Agriculturii faţă de fermieri sunt tot atâtea nemulţumiri care au mocnit în rândurile agricultorilor. Acum, cu aflatoxina, procesatorii au un as în mânecă la negocierea preţului de achiziţie a laptelui şi deja s-au formulat solicitări de reducere cu 30% a acestui preţ, potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine, dr. Claudiu Franc.

„Dacă nu mai vor lapte românesc, să ne spună!“

„România a început să conteze pe piaţa regională a produselor agricole, şi asta deranjează anumite cercuri. Creştem cele mai bune rase de curcani? Începem scandalul cu antibioticele. Avem cele mai bune rase de vită de carne? Vaca e nebună, iar laptele are aflatoxină. Peste producătorii de vinuri vine Fiscul şi le ia 800 de euro la tona de alcool, primăvara vin păsările călătoare, mare minune să nu ne trezim din nou cu gripa aviară. În astfel de condiţii, şi noi, şi autorităţile, stăm ca blegii, iar din această letargie faţă de atacurile concertate la adresa producătorilor români cineva are foarte mult de câştigat. Dar să ni se spună direct că nu mai vrem lapte românesc şi se rezolvă. Măcar nu ne mai chinuim atâta să creştem vaci, să producem mâncare pentru oficialii aceştia, probabil că ei îşi aduc de la Paris“, a declarat pentru „Adevărul” liderul federaţiei de profil.
El a mai arătat că subvenţia la motorină aferentă anului 2012 încă nu a ajuns la fermieri, iar cea pe 2013 va ajunge după aprobarea bugetului pe 2014. Asta în condiţiile în care ceilalţi europeni şi-au primit subvenţiile încă din toamna trecută.

Fermierii cer calmarea pieţei

În această dimineaţă, mai mulţi fermieri şi-au aruncat laptele pe câmp, afirmând că, în acest ritm, după ce românii au decis să nu mai cumpere lapte din cauza scandalului, fermele lor vor intra în faliment. Fermierii aruncă zilnic tone de lapte.
„Românii nu mai cumpără lapte, nu mai au încredere“, a spus un fermier, într-o emisiune la Digi 24 TV. El subliniat că a vrut să doneze laptele, dar nu l-a vrut nimeni şi a cerut autorităţilor să îi liniştească pe consumatori.

Constantin: „Laptele de la raft este bun“

Întreaga cantitate de lapte aflată pe rafturile magazinelor este sigură pentru consum, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a recunoscut că vânzările au scăzut în ultimele zile din cauza anunţurilor potrivit cărora unele loturi de lapte conţin aflatoxină.
„Nu s-a pus problema la niciun procesator să crească importurile de lapte în România. De altfel, importurile sunt undeva între 10-15% şi nu au crescut. Problema pe care o înregistrăm este legată de consum, şi cred că trebuie să facem mult mai mult decât atât, să recâştigăm încrederea consumatorului“, a declarat Constantin.
El crede că, odată ce lucrurile vor fi prezentate joi într-o conferinţă de presă la sediul ANSVSA, totul va intra în normal.
Au fost făcute peste 1.000 de analize şi au fost identificate toate fermele cu probleme. Unităţile care aveau probleme cu furajele le-au îndepărtat sau distrus, iar în momentul de faţă şi laptele care provine de la acele firme este bun pentru consum, a conchis ministrul Agriculturii.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite