RCS&RDS a preluat cea mai mare staţie electrică privată din România, în încercarea de a intra pe segmentul distribuţiei de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RCS este furnizor de energie din 2013, dar vrea să intre şi pe segmentul distribuţiei, concurând Enel şi Electrica
RCS este furnizor de energie din 2013, dar vrea să intre şi pe segmentul distribuţiei, concurând Enel şi Electrica

Grupul RCS&RDS, prin filiala Foto Distribuţie SRL, a cumpărat anul trecut de la compania timişoreană Exclusiv Agroline o staţie electrică privată de lângă Timişoara racordată direct la reţeaua naţională de transport a Transelectrica, precum şi reţeaua de distribuţie aferentă acesteia, urmând să distribuie energie electrică consumatorilor racordaţi la această reţea, potrivit Profit.ro

Compania Exclusiv Agroline, fostă Aton Transilvania, a intrat în faliment în 2013 şi a ajuns în executare silită.

Miercuri, comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de către Foto Distribuţie SRL din grupul RCS&RDS.

„Societatea Foto Distribuţie SRL a dobândit prin cumpărare de la societatea Exclusiv Agro Line SRL (fostă Aton Transilvania SRL) dreptul de proprietate asupra staţiei electrice de 400 (220)/20 kV Calea Aradului din Timişoara, fiind astfel preluaţi toţi utilizatorii de reţea cărora Exclusiv Agro Line SRL le-a emis avize tehnice de racordare, şi a luat toate măsurile necesare pentru a fi asigurată continuitatea prestării serviciului de distribuţie a energiei electrice. Având în vedere că puterea totală aprobată pentru utilizatorii racordaţi la instalaţiile proprii este sub 1 MW, conform art. 10 alin. 5 lit. d) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, societatea Foto Distribuţie SRL poate presta serviciul de distribuţie a energiei electrice fără a deţine licenţă de distribuţie", se arată în răspunsul dat de ANRE şi citat de Profit.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, dat fiind că utilizatorii reţelei deţinute de către subsidiara RCS&RDS fac parte din categoria celor care beneficiază de serviciul universal, este necesar, conform legislaţiei în vigoare, ca tariful de distribuţie practicat de companie să fie aprobat de ANRE. 

„Menţionăm că, până în prezent, ANRE nu a acordat licenţă pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice societăţii Foto Distribuţie SRL“, precizează autoritatea.

Furnizor de energie pentru mai multe instituţii publice

Firma RCS&RDS a fost autorizată de către ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piaţa de energie OPCOM.

Compania deţine şi mai multe parcuri fotovoltaice şi s-a remarcat în ultima perioadă prin adjudecarea a numerose contracte de furnizare de energie pentru instituţii de stat, datorită preţurilor reduse practicate.

Într-un raport din 2012 al evaluatorului CS Invest Consulting, întocmit după intrarea în insolvenţă a fostului proprietar al staţiei electrice, la solicitarea adunării creditorilor, valoarea de piaţă a staţiei, cu tot cu teren, era evaluată la 7,9 milioane euro.

În 2010, Aton Transilvania susţinea că este vorba despre cea mai mare staţie electrică de transformare privată din România.

Staţia a fost scoasă ultima dată la licitaţie în aprilie anul trecut de către lichidatorul judiciar al Aton Transilvania, actualmente Exclusiv Agroline, preţul de pornire fiind stabilit la circa 3,3 milioane euro.

O nouă încercare de intrare pe distribuţie

Ulterior, în iulie 2015, noul proprietar, Foto Distribuţie SRL din grupul RCS&RDS, a solicitat operatorului de distribuţie concesionar din zonă, Enel Banat, potrivit legislaţiei în vigoare, acordul pentru a presta serviciul de distribuţie a energiei electrice prin staţia Calea Aradului.

De asemenea, în septembrie, firma a cerut ANRE licenţă pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice.

Enel Banat a refuzat în octombrie să-şi dea acordul, iar ca urmare ANRE a respins solicitarea de licenţă de distribuitor înaintată de Foto Distribuţie SRL. 

Imediat, RCS&RDS a formulat o plângere administrativă pe adresa ANRE, prin care a solicitat revocarea actelor normative ale autorităţii care condiţionează eliberarea licenţelor de distribuitori de acordul în acest sens al operatorilor de distribuţie concesionari.

RCS, la cuţite cu Enel, ANRE şi Ministerul Energiei

Plângerea a fost respinsă, iar în martie anul acesta Comitetul de Reglementare al ANRE a respins din nou solicitarea de licenţă.

În replică, RCS&RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul României, ministerele Eenrgiei şi al Economiei, Enel şi Electrica, contestând ordinul ANRE care dă dreptul distribuitorilor regionali de electricitate să refuze ca alte firme să presteze aceleaşi servicii în respectivele regiuni.

Consiliul Concurenţei are o surpriză pentru distribuitori

Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează ideea de a obliga companiile de distribuţie a energiei electrice să subcontracteze părţi din reţele, pentru a fi manageriate de alte companii, astfel încât, în final, tarifele de distribuţie să scadă, declara în luna mai Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei de reglementare în domeniul competiţiei.

„Este ideea Autorităţii de Reglementare în Energie ca, pe o perioadă de reglementare, cei mari care au monopol pe anumite regiuni, precum Electrica, CEZ, Enel, să fie obligaţi ca bucăţi, zone din aria pe care o gestionează ei să fie scoase la licitaţie către alţi operatori. Este o idee pe care o analizăm împreună cu reglementatorul“, a mai precizat Chiriţoiu.

ANRE vrea licitaţii

La începutul lunii martie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei.

„Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a reţelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitaţie“, arăta Havrileţ.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată între timp, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract.

„Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice — n.r.)“, a completat Havrileţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite