Afaceri

articolul anterior articolul urmator

RETROSPECTIVĂ 2013 Anul în care o industrie întreagă s-a vândut la preţ de poşetă

8
31 Dec 2013 19:41:01
Autor: Daniel Ionascu
La Târgovişte, compania a revenit la denumirea care a consacrat-o: Combinatul de Oţeluri Speciale
La Târgovişte, compania a revenit la denumirea care a consacrat-o: Combinatul de Oţeluri Speciale

Anul 2013 a început cu răsunătoarea insolvenţă a combinatului Oltchim, însă o altă dramă, mult mai mare, s-a desfăşurat aproape pe tăcute: ieşirea gigantului rus Mechel din România şi vânzarea celor cinci combinate metalurgice pe care le deţinea în ţara noastră pentru doar 230 de lei.

Tranzacţia a fost anunţată în luna februarie, iar cumpărătorul este firma Invest Nikarom, controlată de către doi cetăţeni ruşi, Victor Chumakov (58 de ani) şi Svetlana Chumakova (55 de ani). Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.
 
Invest Nikarom a ajuns, astfel, să deţină controlul asupra combinatelor de la Târgovişte, Câmpia Turzii, Oţelul Roşu, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila, alături de care a mai intrat în tranzacţie Mechel Reparaţii Târgovişte. În 2011, companiile înregistrau o cifră de afaceri cumulată de 860 de milioane de euro, datorii de 580 de milioane de euro, pierderi de 120 milioane de euro si 6.900 de angajaţi. Pe româneşte, un colos industrial.

Autorităţile au devenit circumspecte cu privire la intenţiile noilor patroni, însă aceştia au calmat temerile. Varujan Vosganian anunţa în primăvară, când încă mai ocupa fotoliul de ministru al Economiei, că noii proprietari ai combinatelor au promis reluarea producţiei şi atragerea de investiţii.
 
Combinate în insolvenţă
 
Producţia s-a reluat, numai că societăţile au intrat, rând pe rând în insolvenţă. Ulterior, angajaţii au reclamat că n-au mai primit salariile şi au ieşit, tot rând pe rând, în stradă. Atât la Târgovişte, cât şi la Oţelul Roşu, dar şi la Câmpia Turzii. La aceasta din urmă, angajaţii au ieşit în stradă timp de o lună pentru a-şi primi salariile compensatorii. Au blocat drumul care leagă Clujul de Târgu Mureş şi ameninţat patronatul că vor demara acţiuni în justiţie. Doina Pană, ministrul pentru Dialog Social, declara la finele lunii februarie că „noul acţionar are intenţii bune, dar şi conturile blocate“. 
 
În luna martie premierul Victor Ponta cerea ministerelor Economiei şi Justiţiei soluţii juridice prin care să se preîntâmpine situaţii precum cea de la Câmpia Turzii. El a arătat că înţelege nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii, precizând însă că, în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată 100%. „Şi atunci poate cu această ocazie o să găsim şi o soluţie juridică care să fie şi constituţională în acelaşi timp, pentru că vorbim de proprietate privată, prin care să existe o responsabilitate mai mare din partea conducătorilor societăţilor private în ceea ce priveşte protecţia angajaţilor“, a mai spus Ponta. Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizări colective în mai multe etape.
 
Întreprinderea socială
 
Autorităţile s-au făcut luntre şi punte şi au anunţat realizarea unei „întreprinderi sociale“ pentru disponibilizaţii de la Câmpia Turzii. Acesta este un proiect european cu ajutorul căruia 250 de şomeri de la Mechel Câmpia Turzii vor munci în primul combinat social din ţară. Cei mai mulţi dintre ei vor face şoşoni pentru clăpari care vor ajunge în Europa şi America de Nord, însă doar după ce vor urma un stagiu la o fabrică din Oradea. Combinatul va fi deschis din ianuarie 2014.
 
Acuze de fraudă
 
Gheorghe Vuşcan, prefectul de Cluj, anunţa la finele lunii martie că ministerul Finanţelor investighează o posibilă fraudă, în contextul în care Mechel a cerut returnarea TVA în valoare de 130 de milioane de lei. El acuza atunci că operaţiunile Mechel sunt o „suveică rusească“ în care compania exporta fictiv produse în Bulgaria şi Ungaria iar apoi a cerut returnarea de TVA, în realitate, produsele cu pricina ducându-se pe piaţa neagră a materialelor de construcţii din România. Rezultatele investigaţiei cu pricina n-au fost niciodată făcute publice, însă tot ce e cert este că Fiscul a returnat în aprilie un TVA de 4,8 milioane de lei, iar Ponta îi cerea lui Vosganian să se asigure că banii ajung la angajaţi şi nu pleacă prin paradisuri fiscale.
 
La Târgovişte, combinatul a trecut la vechiul său nume – Combinatul de Oţeluri Speciale, însă tot în martie a venit prima rundă de concedieri, 550 de oameni fiind chemaţi să semneze preavizele. „La Târgovişte vor rămâne 1.500 de angajaţi, suficienţi pentru o producţie lunară de 40.000 de tone, cantitate la care uzina este rentabilă. Oţelu Roşu rămâne în conservare pentru că produsele sale nu au cerere pe piaţă. Vor fi concediaţi 400 de angajaţi, rămân 30. La uzina din Buzău lucrează 500 de oameni, nu dăm pe nimeni afară. La Brăila sunt angajate 400 de persoane, deocamdată nu am luat o decizie, iar la Câmpia Turzii rămân toţi cei 350 de oameni“, explica, în primăvară, Olga Chumakova, reprezentant al Invest Nikarom. 
 
Potenţiali peţitori
 
Mai multe companii au fost date ca posibili cumpărători, fie pentru anumite părţi din combinate, fie pentru întregul grup. Grupul german Scholz AG, unul dintre cei mai mari jucători din Europa de pe piaţa reciclării metalelor, a trimis proprietarilor combinatelor Mechel din România o scrisoare de intenţie privind cumpărarea unităţii din Oţelul Roşu şi a celei din Câmpia Turzii, scria „Adevărul“ în luna mai. Grupul este cunoscut mai mult pentru reciclarea fierului vechi, dar a anunţat că doreşte să continue producţia şi că are şi oţelării.
Scholz AG este acţionar majoritar la companiile Rematholding şi Rematinvest şi are în România 1.000 de salariaţi şi o cifră de afaceri de 180 de milioane de euro. 
 
În luna septembrie, grupul indian African Industries, cel mai mare producător de oţel-beton din vestul Africii, susţinea că este interesat de preluarea celor cinci combinate siderurgice Mechel din România aflate în prezent în insolvenţă, dar care în 2011 au avut afaceri cumulate de 873 de milioane de euro. Anul trecut vânzările acestora au coborât la 480 de milioane de euro. 
 
„Pot să confirm faptul că suntem în discuţii cu Invest Nikarom de la începutul anului, din februarie. Am făcut o ofertă pentru tot pachetul, adică COS Târgovişte, Ductil Steel Buzău, Câmpia Turzii, Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila, ofertă care include datoriile combinatelor. Avem toate avizele şi suntem pregătiţi să începem construcţia fabricii de la Olteniţa, dar întâi vrem să vedem cum decurg negocierile cu Invest Nikarom“, declara Tommaso Serrano, reprezentantul grupului African Industries în România.


 
Mai puteţi citi:
 
Primul combinat social din ţară, cel de la Câmpia Turzii, începe selecţia viitorilor angajaţii, anunţă Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. Mâine va avea loc o conferinţă de presă pe această temă la care este aşteptat şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
 
Producţia de oţel se îndreaptă spre minimul din 2009, dar energia pentru industrie este cu aproape 40% mai scumpă. În cei aproape cinci ani de criză, adică de la începutul anului 2009, cel mai dificil pentru România după căderea Lehman Brothers, şi până în primul semestru al acestui an, preţul energiei pentru industrie s-a majorat cu circa 38%, după cum arată datele publicate de la Eurostat.

COS Târgovişte investeşte în tehnologie, dar uită de greutăţile oamenilor Întreprinderea COS Târgovişte a încheiat instalarea, autorizarea şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de compresoare pentru producerea de aer comprimat, necesar la funcţionarea optimă a utilajelor specifice producţiei de oţel. 

După relansarea în luna februarie şi stabilizarea pe tendinţă de creştere a producţiei de ţaglă, COS Târgovişte (fost Mechel) inră în pâine. Începând din această lună, COS Târgovişte readuce în gama oţelurilor realizate şi sortimentele de oţeluri de calitate superioară, precum oţel carbon, oţeluri slab aliate, aliate şi aliate cu nichel.
 
Muncitorii de la Mechel Târgovişte îşi vor primi, în cel mai scurt timp, restanţele salariale. Autorităţile au făcut demersuri la Bucureşti pentru a plăti din Fondul de Garantare, creanţele pentru 9 companii cu probleme. În total, peste 1100 de muncitori îşi vor primi banii.
 
UPDATE Explozie la Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte, cinci angajaţi au fost răniţi
Cinci angajaţi ai Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte au fost răniţi în urma unei explozii care a avut loc, luni, la una dintre oţelării, doi dintre ei fiind transportaţi la Spitalul de Arşi din Capitală, iar ceilalţi trei la Spitalul Judeţean din Târgovişte, arată Mediafax.
 
Ruşii de la Invest  Nikarom, care au preluat toate combinatele din România, vor pune lacăt pe Laminorul de la Brăila. Anunţul a fost făcut de şefii companiei, la Târgovişte, acolo unde liderul de sindicat, Constantin Iarca, a fost chemat la discuţii.
 
Mechel Câmpia Turzii va concedia 148 de angajaţi
Administratorul judiciar al combinatului Mechel Câmpia Turzii, care a intrat în insolvenţă în luna aprilie, a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai societăţii, a anunţat de liderul de sindicat, Ioan Pascu.
 
Muncitorii de la Mechel Târgovişte, concediaţi în luna februarie a acestui an au protestat astăzi, în faţa Prefecturii Dâmboviţa, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii şi nici celelalte drepturi pe care le aveau. Peste 200 de persoane au scandat împotriva Guvernului şi a patronilor ruşi, care în opinia lor nu vor decât să distrugă cel mai mare combinat din ţară.

EXCLUSIV FOTO VIDEO Protestatarii de la Mechel Oţelu Roşu au reuşit să discute cu conducerea combinatului. Salariile peste cel puţin 45 de zile Deşi a venit de la Buzău pentru a-şi susţine colegii protestatari, liderul sindical Gheorghe Butica de la Sindicatul Ductil Steel Buzău nu a putu să le spună oamenilor când îşi vor primi salariile

   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ionel Niculaie
31.12.2013, 20:41:12

Incapabililor din Guvern sa li se dea sape si la prasit cu ei, sabotorilor si banditilor condamnari de zeci de ani cu confiscarea furtisagurilor lor, e simplu nu-i asa?

+4 (4 voturi)
Grigore Becea
31.12.2013, 22:41:57

Dacă statul român ar fi naţionalizat toată industria asta vândută pe 230 de lei, ar fi fost dat în judecată şi ar fi pierdut, ar fi plătit cheltuieli de judecată şi poate de zece ori suma la care a fost achiziţionat maldărul de combinate, adică 2300 lei. Pe urmă, putea să mai încerce o privatizare. Unde greşesc?

+3 (3 voturi)
STEFAN MATEI
1.01.2014, 06:54:49

grigore,implicarea guvernului trebuia sa fie totala ,nu poti asista la distrugerea unei industrii sub ochii tai,acea suma putea fi platita si de angajati,se putea face o trecere a proprietatii catre angajati sau alt investitor,daca stam cu aceasta frica de judecata nu vom face nimic niciodata.uite argentina a dat afara repsol,va plati daune in timp,dar argentina a castigat si acolo o femeie este presedinte

+3 (3 voturi)
Cristian Liviu
1.01.2014, 08:48:54

Da de ce sa platesti daune . marfa face 230 lei ii dai 300 lei ca sa fii boier si gata . se vede clar ca borfasi aia nu au fost in stare sa gestioneze uzinele .cum sa poata conduce doi neica nimeni atitea uzine. partea proasta e ca nici guvvernul nu cred ca sunt instare de asta. niste cretini romanii au vindut pe nimic fabricile . voganel care a fost mereu in spatele magariilor din industrie, a tulit-o ca vede ca se ingroasa gluma .

+3 (3 voturi)
mikimikenew
1.01.2014, 08:17:36

Reteta acestor privatizari am aflat-o cu multi ani in urma de la OTV: un tigan cu pile a achizitionat un combinat chimic de pe linga Cluj/Arad, ceva de genul asta. Trebuia sa dea 2000000 de dolari atunci, dar nu avea bani si s-a asociat cu nevasta unui securist fugit in Germania cu banii securitatii pe vremea Impuscatului. Securista a vrut la un moment dat totul si a incercat sa-l elimine pe tigan, el a ocupat combinatul cu tiganii lui si a venit si la OTV sa spuna povestea. Ca sa dea banii a vindut unul din cele 6(?) reactoare ungurilor cu 2000000 de dolari, iar restul incerca sa-l vinda la fier vechi. Asta pe vremea "raposatului" Nastase 6 case. Si in cazul lui Haisam s-a intimplat la fel cred eu: a primit cadou niste fabrici si cind securistii le-au cerut inapoi prostu s-a opus(legal nu avea cum sa nu cistige) neobsevind ca "fara-de-legea" =SECU, care l-a facut proprietar poate sa-l si desproprietareasca. Deci cam asa stau lucrurile: cineva te improprietareste, iar la momentul oportun trebuie sa distrugi totul sau sa inapoiezi ce-ai primit tovarasului SECU. PS. La multi ani si cit mai putine fabrici: sa constatat ca "fabricili polueaza tovarasi". PPS. De ce muncitorii care faceau ordine cu bitele in Piata Universitatii in 1990 cind noi ceream eliminarea comunistilor si securistilor din politica nu si-au scos bitele de la naftalina impotriva celor care le distrugea fabricile ?

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările