România, dependentă de multinaţionale. Care sunt principalii investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile străine, în special multinaţionalele, joacă un rol semnificativ în performanţa economică a ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea. Acest lucru se întâmplă şi în cazul economiei româneşti.

România ocupă primele locuri din Uniunea Europeană raportându-ne la dependenţa faţă de companiile multinaţionale, cifra de afaceri totală fiind în jur de 50% generată de firme străine. La data de 31 decembrie 2017 numărul de firme cu participare străină a fost de peste 215.600. 

Şi Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă acest fapt: afacerile în România sunt făcute de către multinaţionale. Cele mai recente date arată că în ţara noastră erau active, la finalul anului 2015, 73.663 de grupuri de companii, din care doar 7,4% erau grupuri controlate de persoane rezidente pe plan local, în timp ce restul fac parte din categoria multinaţionalelor. Acestea erau controlate în principal de firme sau persoane din Germania, Franţa şi Italia, potrivit INS.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, spunea anul trecut că, în cazul în care multinaţionalele se retrag din România, economia va fi „la pământ”. „Multinaţionalele, dacă se retrag din România, închidem lumina ţării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite”, spunea Daraban.

Ce ţări fac investiţii în România                                                     

Anul trecut, fluxul de investiţii străine directe (ISD) către România a ajuns la aproape 4,8 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel post-criză, potrivit datelor publicate de Banca Naţională. Olanda este principala ţară care face investiţii străine directe în ţara noastră. La finalul anului 2017, ponderea deţinută de investiţiile olandeze în ISD era de 25,9%. Următoarea în clasament este Germania, cu 12,8%, şi Austria, cu 12,6%. Italia se află pe locul patru, ajungând la o pondere de 6,2%, egală cu cea a Franţei şi peste Cipru, cu 6,1%. Luxemburg are de asemenea o pondere importantă de 4,7%.

Locuri de muncă nou create prin investiţii străine

Nici în ceea ce priveşte locurile de muncă nou create prin investiţii străine directe România nu stă rău. Suntem pe locul 18 în lume, în 2017, în ceea ce priveşte acest indicator, în timp ce ne clasăm pe locul 16 atunci când luăm în considerare raportul dintre numărul de locuri de muncă create prin investiţii străine directe (ISD) şi numărul de locuitori, potrivit raportului Global Location Trends 2018, publicat de compania americană din domeniul tehnologiei IBM.

Studiu de caz: Investiţiile BAT în România

Cazul British American Tobacco, una dintre cele mai mari companii din România,  demonstrează importanţa investiţiilor companiilor străine în ţara noastră. Compania este prezentă în România prin trei entităţi: fabrica de produse din tutun de la Ploieşti, o companie de distribuţie la nivel naţional şi un centru global de servicii. Un investitor strategic în România, care creează peste 2.500 de locuri de muncă, compania a început producţia în România în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Conform datelor companiei, investiţiile totale ale British American Tobacco în capacităţile de producţie din România vor depăşi pragul de 1 miliard de euro pentru perioada 1996-2022. Cea mai recent anunţată investiţie va contribui la extinderea pe circa 8.000 mp nou construiţi a capacităţilor de producţie de ţigarete. Astfel, producţia de ţigarete va creşte cu circa 10% până la finalul anului 2018 şi cu încă 10% până la finalul anului următor, iar numărul locurilor de muncă va creşte cu alte 200 de poziţii.­ Totodată, investiţiile au contribuit la crearea unui spaţiu de producţie complet nou, dedicat produselor cu potenţial de risc redus. România a devenit astfel al treilea centru global de producţie a Neostikurilor, consumabilele din tutun pentru glo, după Japonia şi Rusia.

Fabrica BAT de la Ploieşti este a doua cea mai mare din Europa şi între primele cinci, la nivel global, a grupului. ­

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite