Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Romgaz continuă operaţiunile de explorare în opt perimetre concesionate de la stat, după ce a descoperit anterior 17 miliarde de metri cubi de gaze

1
6 Sep 2016 15:02:06
Autor: Daniel Ionascu
Romgaz este controlată de către stat, care deţine 70% din acţiuni prin Ministerul Energiei
Romgaz este controlată de către stat, care deţine 70% din acţiuni prin Ministerul Energiei

Producătorul naţional de gaze Romgaz va continua operaţiunile petroliere de explorare în opt perimetre concesionate de la state, printr-un nou program de lucrări, aferent perioadei 2016-2021, a anunţat marţi compania de stat.

„Ca urmare a rezultatelor pozitive obţinute prin implementarea în perioada 2011-2016 a programului de lucrări Romgaz şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) au decis continuarea operaţiunilor petroliere de explorare a celor 8 perimetre printr-un nou program de lucrări care va acoperi perioada 2016-2021, concretizat prin semnarea unui act adiţional de prelungire a perioadei de explorare pentru aceste perimetre“, se arată într-un comunicat transmis marţi de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 
În perioada 2011-2016 Romgaz a executat operaţiuni petroliere de explorare în opt perimetre concesionate prin acordul petrolier aprobat de Guvern în ianuarie 2000.
 
Astfel, a fost intensificată activitatea de explorare pe treptele de mare adâncime din Bazinul Transilvaniei, Platforma Moesică şi Platforma Moldovenească, în aceste perimetre fiind confirmate resurse de circa 17 miliarde de metri cubi de gaze.
 
„Odată cu aprobarea actului adiţional prin hotărâre de către Guvernul României, Romgaz va identifica un potenţial de exploatare pe termen lung menit să asigure constanţa unei rate performante de înlocuire a rezervelor şi consolidarea încrederii investitorilor în activele companiei“, mai informează compania.
 
Romgaz a realizat în primul semestru un profit net de 615,3 milioane de lei , în scădere cu 20% faţă de primele şase luni ale anului trecut, în timp ce afacerile s-au redus cu pste 17%, la 1,84 miliarde de lei, din cauza scăderii cererii de gaze naturale. 
 
De asemenea, în prima jumătate a acestui an, Romgaz a produs 2,19 miliarde metri cubi gaze naturale, cu 580 milioane mc (20,9%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. Nivelul realizat reprezintă 90% din producţia planificată.
 
Compania Romgaz, controlată de stat, alături de Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.
 
Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra. Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o valoare de piaţă de  9,1 miliarde lei, echivalentul a două miliarde euro. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Semper Fidelis
6.09.2016, 19:12:12

Bine ar fi sa nu mai trebuiasca deloc sa mai cumparam gaze de la rusnaci.

Modifică Setările