Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Romgaz vrea să investească într-un proiect grecesc. Cu cine se bate pentru acţiunile Gastrade

2
19 Aug 2019 14:42:11
Autor: Afrodita Cicovschi

Producătorul naţional de gaze Romgaz analizează posibilitatea de a intra în acţionariatul companiei care realizează terminalul de gaz natural lichefiat (LNG) de la Alexadropolis, Grecia, a declarat, luni, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului de gaze.

"Analizăm ideea de a intra în acţionariatul terminalului LNG de la Alexandropolis. Acolo este o structură deja definită, cu cinci acţionari, iar noi am dori o participaţie de 20%, despre asta este vorba. Dar decizia logică aparţine acţionarului majoritar şi va fi luată la momentul respectiv. Deocamdată suntem în procesul de evaluare de risc şi din punct de vedere economic al indicatorilor, aşa cum ne-au fost prezentaţi de partea grecească", a precizat Volintiru, citat de Agerpres.
 
Potrivit acestuia, partea grecească va lua o decizie finală în prima parte a anului viitor.
 
"Este o investiţie nouă. Ar putea fi avantajos pentru noi să cumpărăm LNG şi apoi vezi ce faci cu el, de la acel terminal, fie faci swap, fie îl aduci prin conductă. Conducta dintre Grecia şi Bulgaria are exact acest scop şi ne va ajuta", a adăugat oficialul Romgaz.
 
Volintiru a mai spus că investiţia iniţială pentru Romgaz ar fi de 12,5 milioane de euro, plus încă o valoare asemănătoare în cei doi ani de execuţie.
 
La mijlocul săptămânii trecute, profit.ro scria că Romgaz ar putea investi într-un proiect grecesc de terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (LNG) planificat a fi dezvoltat în Marea Egee şi pentru care şi-au mai anunţat interesul Bulgartransgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor din Bulgaria, dar şi unul dintre principalii exportatori americani de LNG. Astfel, Romgaz analizează posibilitatea de a prelua 20% din acţiunile companiei de proiect ce ar urma să dezvolte terminalul LNG Alexandroupolis, Gastrade SA. Decizia finală va aparţine acţionarilor Romgaz.
 
Romgaz a obţinut, în prima jumătate a acestui an, un profit net de 975 de milioane de lei, în creştere cu 24,7% faţă de perioada similară a anului trecut.
 
Cifra de afaceri a fost de 2,874 miliarde de lei, mai mare cu 16%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tomescu Tom
19.08.2019, 17:29:05

Romgaz ...fiind cine ? Anexa politicului ... imbacsita de interesele si organele baietilor destepti ? :))) Se mai intreba unul destept , unu' mare ...de ce nu investesc romanii in companile astea, similare ... Oare pentru ca nu au incredere in sistemul care le patroneaza ... ?

imsi imsi
19.08.2019, 20:45:09

Mai bine ar investi in zacamintele de gaz de la noi.