Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Guvernul a adoptat hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol. Statul va încasa 200 de milioane de dolari prin vânzarea a 26,7% din acţiunile companiei

8
22 Jan 2014 14:39:37
Autor: Adina Vlad
Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizată şi va fi aprobată, miercuri, de Guvern
Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizată şi va fi aprobată, miercuri, de Guvern

Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului, se arată într-o informare de presă a Executivului.

UPDATE Guvernul a confirmat, într-o informaţie de presă privind actele normative incluse pe agenda
şedinţei de astăzi, că a aprobat Hotărârea pentru aprobarea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013, precum şi a unor măsuri pentru implementarea acesteia. 
 
"Guvernul a aprobat această Hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 de milioane de dolari şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni“, se arată în informaţia de presă transmisă de Guvern. 
 
Hotârârea reglementează şi principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 de milioane de dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%. 
 
Există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959% din capitalul social, care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group N.V.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizată, pe baza observaţiilor primite de la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, şi va fi aprobată, miercuri, de Guvern.

„Vreau să dăm un semnal foarte clar că vrem să salvăm investiţiile în România, chiar şi când acestea sunt victime ale bătăliilor politice, să salvăm locurile de muncă şi că, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani în România, care plătesc taxe şi creează locuri de muncă sunt parteneri. Nu cred că e nimic rău să spun asta, toţi cei care investesc bani, care plătesc taxe corect şi fac locuri de muncă trebuie sprijiniţi de către acest Guvern, indiferent că e vorba de cea mai mare companie din România sau de cea mai mică. Acesta este mesajul pe care vreau să-l dăm prin decizia de astăzi“, a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.
 
Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost inclusă pe agenda şedinţei de atunci a Guvernului, dar Executivul a amânat aprobarea hotărârii pentru o şedinţă viitoare.
 
Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
 
De asemenea, KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite să înfiinţeze un fond care va investi în proiecte din domeniul energetic.
 
Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.
 
În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. 
Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, "dacă simte nevoia".
 
Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.
 

Mai puteţi citi:

Ponta: Hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol va fi aprobată, probabil, săptămâna viitoare. Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutată, miercuri, de Guvern în primă lectură şi urmează să fie adoptată, probabil săptămâna viitoare, a anunţat premierul Victor Ponta, contrazicându-l pe consilierul său, Mirel Palada, care afirmă că subiectul nu a fost discutat.

Guvernul a amânat aprobarea Memorandumului cu Rompetrol. Guvernul a amânat aprobarea, în şedinţa de miercuri, a Memorandumului cu Rompetrol, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, deşi pe ordinea de zi a Executivului fusese introdusă o Hotărâre în acest sens.

Ponta i-a cerut lui Niţă să vină cu o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Memorandumului cu Rompetrol, în conformitate cu decizia CCR. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Traian Băsescu, la Adevărul Live: “Ponta a renunţat la 400 de milioane de dolari de la Rompetrol şi acum nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei”Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.
 
Rominserv a semnat un contract de un miliard de dolari cu KazMunaiGasCompania Rominserv, din grupul petrolier Rompetrol, a semnat la începutul săptămânii, cu rafinăria Pavlodar, din grupul KazMunayGas, un contract de 1,07 miliarde de dolari pentru modernizarea şi creşterea a capacităţii de prelucrare la 7 milioane tone de ţiţei pe an.
 
Rompetrol se extinde în FranţaCompania Dyneff, controlată de grupul Rompetrol, a finalizat în parteneriat cu grupul Total construcţia unui terminal de produse petroliere în valoare de 41 milioane de dolari în portul Port la Nouvelle şi a investit alte 10 milioane de dolari în deschiderea a două benzinării în Franţa.
 
KazMunaiGaz, interesat de preluarea OltchimAcţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.
 
Ponta: Poziţia lui Băsescu privind Rompetrol e un joc politic, compania risca să intre în insolvenţă pentru că toate datoriile sunt către KazMunaiGazPoziţia preşedintelui Traian Băsescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiecţie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că, fără acest acord, Rompetrol risca să intre în insolvenţă.
 
„Financial Times“: Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGazCompania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit „Financial Times“ (FT).
 
Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia.  Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Utilizator Adevărul
22.01.2014, 14:50:46

Comentariu considerat abuziv.

Gabriel C.
22.01.2014, 17:20:19

Astept demisia tovarasului Ponta pentru proasta coordonare si ordonanta abuziva in privinta accidentului aviatic de acum 2 zile, soldat cu 2 morti si 5 raniti.

+3 (5 voturi)
gyll
22.01.2014, 17:49:56

Așteaptă mult și bine,vorba cizmarului: ''cand o face plopul pere și răchita micșunele''.

+2 (4 voturi)
Gabriel C.
22.01.2014, 17:56:17

Un articol corect din toate punctele de vedere! Cititi cu incredere! http://adevarul.ro/news/eveniment/faliment-tara-ponta-demisia-1_52dfdeb9c7b855ff56b48e42/index.html

0 (2 voturi)
Aurel Paun
22.01.2014, 18:29:27

Stimate gazetar dece nu spui ca prin aceast HG Romania pierde 400 de milioane de dolari din datoria de 600 pe care o avea compania kazaha?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările