Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Salamul de Sibiu, la mare căutare în pandemie: producţia rămâne ridicată, la 3.000 tone/an

5
30 Oct 2020 18:43:00
Autor: Afrodita Cicovschi

Salamul de Sibiu, primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene, rămâne un aliment preferat de români şi în vremea pandemiei, producţia anuală menţinându-se la circa 3.000 de tone, informează Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS).

Acest produs a obţinut Indicaţia Geografică Protejată (IGP) în anul 2016, are o zi naţională în data de 1 noiembrie, iar timp de trei ani (2018-2020) a fost promovat în România, Spania şi Italia, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro obţinut de APSS.
 
"În România producţia anuală de Salam de Sibiu rămâne constantă la 3.000 de tone, chiar şi în acest an provocator pentru toate afacerile. Totuşi în cadrul categoriei se dezvoltă un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezintă aproximativ 6% din totalul vânzărilor de Salam de Sibiu", susţin reprezentanţii asociaţiei.
 
În cadrul proiectului european "Enjoy! It's from Europe", pentru al treilea an de desfăşurare Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu a pregătit spoturile de promovare (disponibile pe youtube şi pagina programului www.sibiusalamipgi) care fac cunoscută metoda de producţie şi calitatea intrinsecă a salamului care au stat la baza obţinerii IGP.
 
APSS, organizaţie care a luat naştere în 2014 în urma colaborării a şase producători locali din România, respectiv Agricola Bacău, Aldis Calaraşi, H&E Reinert Braşov, Salsi Sinaia, Scandia România şi Cris-Tim, îşi doreşte să facă cunoscut Salamul de Sibiu şi peste graniţele ţării şi să consolideze poziţionarea acestuia că brand de ţară.
 
Povestea Salamului de Sibiu a început acum mai bine de 100 de ani, iar istoria arată, prin dovezi certe, că producţia a început concomitent în cel puţin două zone, în Mediaş şi arealul Văii Prahovei. Atunci când popularitatea sa a crescut peste hotare, exportul se făcea prin Vama Sibiu, pentru că acesta era punctul de trecere spre teritoriul austro-ungar. Ştampila de export aplicată pe documente bifa "Vama Sibiu", iar uşor-uşor, numeroasele comenzi, venite din partea colaboratorilor externi, aveau menţiunea "Salam din Vama Sibiu". La scurt timp, produsul a devenit cunoscut publicului ca "Salam de Sibiu".
 
Potrivit APSS, mezelarii au început să producă Salam de Sibiu încă din 1895, iar la începutul secolului XIX au adaptat reţeta şi procesul de producere pe care le-au transmis din generaţie în generaţie.
 
"Atunci când pasiunea şi devotamentul se întâlnesc, reiese savoarea. Carnea de porc alături de slănina tare, specială sunt maturate timp îndelungat şi conferă Salamului de Sibiu un gust aparte. Cu o istorie de peste 130 de ani, acesta este recunoscut de toţi romanii şi de toate generaţiile tării. Alături de şase producători din România, ne-am unit în 2014 într-o asociaţie şi am pus povestea salamului de Sibiu în lumină, cu scopul de a duce mai departe tradiţia producţiei autentice a Salamului de Sibiu IGP, aşa cum am primit-o, din generaţie în generaţie. Brandurile trebuie să aibă în spate vizionari, brandurile duc mai departe visul unui om sau a unei echipe. Salamul de Sibiu IGP este primul brand românesc care a trecut graniţele ţării, iar în această privinţă ne ajută mult comunităţile românilor din afară precum şi proiectul european - "Enjoy! It's from Europe - Sibiu Salami PGI". Oriunde în Italia, Spania, Anglia, toată lumea ştie de salamul de Sibiu IGP", spune Carmen Gavrilescu, preşedintele APSS.
 
Potrivit legislaţiei europene, respectiv Regulamentului 510/2006, indicaţia geografică protejată se referă la numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din această arie geografică şi a cărui calitate sau reputaţie poate fi atribuită mediului geografic respectiv (inclusiv factori naturali şi/sau umani) şi a cărui producţie/ prelucrare/preparare are loc în zona geografică definită.
 
Misiunea Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) este menţinerea Indicaţiei Geografice Protejate şi dezvoltarea durabilă a producţiei, precum şi sprijinirea producătorilor, pe plan naţional şi internaţional. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
30.10.2020, 19:31:18

Pai care e "marea cautare", daca productia ramane constanta?! Ca trec unii pe salam feliat in loc sa ia la baton? Da, salamul de Sibiu e bine sa-l iei feliat sau sa ti-l felieze la aparatul ala. Acasa nu reusesti sa scoti feliile atat de subtiri. Eu iau din Kaufland, si numai de la Agricola (care e cel mai gustos) - saptamana asta este 67,90 lei/kg (oferta, cica).

-1 (3 voturi)
Omul UnOm
30.10.2020, 21:20:36

Nu inteleg cum de a primit certificarea Indicaţia Geografică Protejată dar se fabrica si in Calarasi, Bacau, etc.

+2 (4 voturi)
Constantine Constantine
31.10.2020, 11:01:33

Se fabrica si in SUA! Il gasesti prin magazinele cu profil culinar european. E plin de slanina. Nici cel de la noi nu e mai grozav. In trecut adevaratul salam de Sibiu se facea la Sinaia. Dupa plecarea rusilor prin anii 60-70 il gaseai in toate mezelariile din Bucuresti atirnind in cirlige si invelit in foita. era concurat insa ca pret de celelalte mezeluri (erau o multime de branduri)care aveau preturi uluitor de mici si erau extrem de gustoase cu un termen de garantie de 48-72 de ore. Cel de Sibiu insa era pentru gusturi rafinate si pentru sarbatori si sindrofii. Ti se topea in gura , asa de gustos era. Cu timpul s-au schimbat tehnologiile si ce mincam azi e departe de ce a existat pe atunci (valabil pentru toate mezelurile) mai mult grasime sare si adausuri alimentare de tip E.

0 (4 voturi)
Cimpoesu Petru
31.10.2020, 15:10:54

Dacă citeai articolul, înțelegeai. Nu s-a fabricat niciodată la Sibiu.

Omul UnOm
2.11.2020, 02:19:38

Stiam ca nu se facea oricum la Sibiu. Insa denumirea de Indicaţia Geografică Protejată se refera la o anumita zona geografica(iar Calarasiul si Bacaul sunt cam departe de zonele de origine ale salamului respectiv). Asa si parmezanul il copiasera unii prin America de nord si, desi copiile erau uneori reusite, nu au avut voie sa foloseasca numele respectiv.

Modifică Setările