Articol publicitar

Salariile în domeniul construcţiilor: cât se câştigă în 2022

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
salar

Anul 2019 a fost primul an in care, în România, salariul minim pe economie a fost stabilit diferenţiat in funcţie de categoria de angajaţi.

Astfel, în 2019, angajaţilor cu studii superioare şi celor din domeniul construcţiilor li s-au asigurat, pentru prima dată, salarii minime mai mari decât altor angajaţi.

Diferenţierea a existat pentru aceste două categorii până în 2021 inclusiv, însă, în 2022, deoarece salariul minim brut a crescut, singură categorie avantajată din acest punct de vedere a rămas cea a angajaţilor din construcţii. Pentru a face propriul calcul al salariului brut şi net accesează calculator salariu.

Salariile în construcţii

Salariul minim în construcţii nu a suferit nicio schimbare din 2019 şi până în prezent, fiind de 3 000 de lei brut. Totuşi, acesta este semnificativ mai mare faţă de salariul minim al celorlalţi angajaţi, în valoare de 2 550 de lei brut în 2022.

Unui salariu brut de 3 000 de lei în construcţii îi corespunde un salariu net de 2 362 de lei, cu 838 de lei mai mult decât minimul garantat pentru un angajat din oricare alt domeniu.

Însă, la nivel naţional, angajatorilor din acest sector le este greu să găsească personal calificat, astfel că încearcă să ofere salarii cât mai atractive. În funcţie de poziţia ocupată şi, desigur, de firma angajatoare, un muncitor în construcţii poate câştiga peste 5 000 de lei, în timp ce un inginer ar putea fi remunerat şi cu sume de 2-3 mii de euro.

Alte beneficii pentru angajaţii din construcţii

Nu doar salariul minim este mai mare pentru aceşti angajaţi. În cazul lor, există şi anumite reglementări speciale în ceea ce priveşte valoarea taxelor şi impozitelor datorate statului. Acestea sunt:

  • contribuţia la asigurări sociale este de 21,25% în loc de 25%, cum este la ceilalţi angajaţi;
  • exceptarea de la plata contribuţiei la asigurări sociale de sănătate - în valoare de 10% pentru ceilalţi angajaţi;
  • exceptarea de la plata impozitului pe venit, în valoare de 10% pentru ceilalţi angajaţi.

Momentan, aceste reduceri de taxe încă se aplică, însă au fost discuţii despre anularea lor, pe motiv că ar afecta bugetul de stat. Nu se ştie, însă, când şi dacă se va întâmpla acest lucru, dar cert este ca eliminarea acestor avantaje ar face ca salariile angajaţilor din construcţii să se reducă.

Domeniul construcţiilor se numără printre cele mai ofertante, iar salariul minim garantat din acest domeniu poate reprezenta, pentru unii dintre cei care îşi caută un loc de muncă, un avantaj important.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite