Scandal între giganţii energetici din România: Hidroelectrica dă în judecată Transelectrica şi CEZ, care i-au pasat o parte din vina penei de curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma unui eveniment ce a avut loc miercuri în reţeaua de alimentare cu energie electrică, consumatorii din zonele de nord ale judeţelor Vâlcea şi Argeş au rămas fără electricitate FOTO Adevărul
În urma unui eveniment ce a avut loc miercuri în reţeaua de alimentare cu energie electrică, consumatorii din zonele de nord ale judeţelor Vâlcea şi Argeş au rămas fără electricitate FOTO Adevărul

Producătorul de energie Hidroelectrica dă în judecată transportatorul de electricitate Transelectrica şi distribuitorul de energie CEZ, companii pe care le acuză că „au încercat să transfere o parte din răspunderea“ penei de curent de acum două zile, din Vâlcea şi Argeş, în sarcina producătorului.

În urma unui eveniment ce a avut loc miercuri în reţeaua de alimentare cu energie electrică, consumatorii din zonele de nord ale judeţelor Vâlcea şi Argeş au rămas fără electricitate, la fel şi marii consumatori industriali din oraşele Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.

„Încercarea de a transfera o parte din răspundere pentru incidentul din reţea în sarcina Hidroelectrica este tendenţioasă şi prejudiciabilă, urmând să acţionăm în judecată pe cei doi operatori de transport şi distribuţie pentru prejudiciile materiale şi morale suferite“, se arată într-un comunicat emis vineri de Hidroelectrica.

Compania consideră totodată că informarea comună transmisă de Transelectrica şi CEZ este „construită pe un neadevăr“.

Hidroelectrica precizează că, în data de 1 iunie, amenajarea Olt Mijlociu funcţiona la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominală de transport de 450 MW alocată Hidroelectrica. În plus, acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi înainte, pe 31 mai. „Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominală de transport, nefiind de natură să creeze dezechilibre în reţea“, afirmă reprezentanţii Hidroelectrica.

Hidroelectrica susţine că nu are nicio culpă în acel eveniment şi că a reacţionat în timp real de la declanşarea avariei în reţeua de transport şi distribuţie prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, în scopul compensării dezechilibrelor de reţea.

Potrivit producătorului de electricitate, exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Argeş şi Dâmboviţa la puterea nominală nu ar putea produce dezechilibre în reţeaua de transport şi distribuţie.

„Cei doi operatori (Transelectrica şi CEZ - n.r.) au obligaţia de a asigura capacitate de transport şi distribuţie pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8.760 de ore ale unui an calendaristic şi să asigure şi o rezervă de transport suplimentară peste regimul de expoatare la nominal al tuturor producătorilor şi consumatorilor racordaţi la reţeaua de transport a Sistemului Energetic Naţional“, arată comunicatul Hidroelectrica.

Reprezentanţii producătorului de energie acuză Transelectrica de faptul că şi-ar fi folosit o staţie de 220 KV de la Arefu-Argeş „pentru a toaleta copacii“. „Este inadmisibil ca într-o perioadă în care sunt atenţionări şi notificări de coduri galbene, portocalii şi roşii de depăşire a debitelor multianuale şi de inundaţii pe mai multe bazine hidrografice din ţară, Transelectrica să-şi indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Argeş în vederea toaletării copacilor“, se afirmă în comunicatul Hidroelectrica.

Transelectrica a precizat că miercuri, la ora 16.00, în zona judeţelor Vâlcea şi Argeş s-au produs mai multe declanşări succesive în reţeaua de transport şi în cea de distribuţie a energiei electrice, ceea ce a cauzat întreruperea alimentării cu energie electrică în zonele de nord ale celor două judeţe, întrerupere resimţită inclusiv în zona industrială a municipiilor Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.

A fost afectat un consum de aproximativ 170 MW şi a fost întreruptă o producţie de circa 500 MW aferentă hirocentralelor de pe râurile Olt şi Argeş, precum şi CET Govora. Problema apărută în Sistemul Energetic Naţional a lăsat aproape întregul judeţ Vâlcea fără energie electrică. Alimentarea cu electricitate a fost întreruptă pentru aproximativ 150.000 de consumatori casnici şi industriali din judeţ.

Reprezentanţii CEZ România spun că incidentul s-a petrecut în jurul orei 16, la secţiunea de reţea de înaltă tensiune care alimentează judeţele Vâlcea şi Argeş. Cele mai mari probleme au fost în Vâlcea şi mai puţine în Argeş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite