Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Se fac cărţile la Transporturi: Cristian Ghibu, apropiat al ministrului Fenechiu, propus secretar de stat

0
14 Jan 2013 23:22:53
Autor: Adina Vlad
Cristian Ghibu a ocupat, sprijinit de PNL-istul Relu Fenechiu, mai multe funcţii în CFR
Cristian Ghibu a ocupat, sprijinit de PNL-istul Relu Fenechiu, mai multe funcţii în CFR

Cristian Ghibu, fost manager de stat şi apoi privat al CFR, este propus de PNL ca secretar de stat în Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu. Ghibu, un apropiat al ministrului Transporturilor, a fost implicat în mai multe scandaluri şi contracte controversate încheiate de CFR.

 

CFR a anunţat astăzi o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie (CA), după ce în decembrie 2012 anuţase deja o nouă conducere a companiei de stat, ca măsură de implementare a managementului privat. La momentul respectiv, Cristian Ghibu, director general al CFR încă din mai 2012, a fost ales, din nou, manager privat. Asta în ciuda faptului că legea privind managementul privat în companiile de stat prevede că numirile nu se fac pe criterii politice. Din noul CA, anunţat astăzi de CFR, nu mai face parte Cristian Ghibu, iar în locul lui a fost pus director general grecul Dimitris Sophocleous, care a mai lucrat la Romtelecom şi la Impact. În anunţul CFR nu se menţionează însă nimic despre înlăturarea lui Cristian Ghibu de la conducerea companiei.     
 
Astfel, Ghibu renunţă la o funcţie plătită mult mai bine, însă sfera de influenţă este mult mai amplă din poziţia de secretar de stat. De altfel, el a mai renunţat şi în 2007 la funcţia de director regional al companiei de asigurări Aviva pentru a conduce regional Iaşi a CFR, renuţând la un salariu semnificativ mai mare. 
 
Cristian Ghibu (45 de ani), susţinut de PNL şi, în special, de Relu Fenechiu, a fost numit în mai 2012 director general al CFR SA. Înainte de asta, el a fost director adjunct al Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din Primăria Iaşi, după ce în intervalul 2007-2009 a condus Regionala Iaşi a CFR. Înainte de 2007, el a fost director general al Aviva România, director general al lemnis Company Iaşi şi inginer în cadrul BMW Deutschland.   
 
Presa locală a scris despre Ghibu că, imediat după instalarea în funcţia de director al CFR, a cerut date despre licitaţiile aflate în desfăşurare şi a demis mai mulţi consilieri. “Nici nu s-a aşezat bine în funcţia de director general că a şi cerut date despre licitaţiile aflate în desfăşurare la CFR SA. Cu excepţia lui Traian Preoteasa, în prezent consilier la CFR şi apropiat al secretarului general Gheorghe Dobre, Cristian Ghibu a decis demiterea tuturor consilierilor. Ne aşteptăm să schimbe şi alţi directori”, au declarat angajaţi din cadrul CFR SA, potrivit portalului pesurse.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările