Sectorul cărnii, în declin: Cu cât au crescut preţurile şi ce dificultăţi întâmpină companiile de procesare a cărnii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu realizat de Coface România privind sectorul de Prelucrare şi Conservare a cărnii indică o evoluţie negativă a veniturilor pentru 2018, în scădere cu aproximativ 19% faţă de anul anterior. Studiul prezintă atât punctele forte ale sectorului, cât şi vulnerabilităţile, indicând totodată scumpirile care au avut loc în ultimul timp şi dificultăţile pe care le întâmpină procesatorii.

Potrivit studiului, Pesta Porcină Africană (PPA) a şters peste 1 miliard de RON din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scăzând de la 6,13 mld RON (2017) la doar 4,96 mld RON (2018), minimul ultimilor 5 ani.

Conform ANSVSA (Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), în România sunt înregistrate aproape 1.000 de focare de pestă porcina africană, cu doar două luni înainte de Crăciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situaţiile financiare pentru anul 2018 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 4,96 miliarde de RON.

Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 0,96, în timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel uşor negativ, a fost relativ expus unor şocuri negative şi volatilităţii (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanţelor). Durata medie de încasare a creanţelor a crescut la 64 de zile în 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, îndicând apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultăţilor financiare în creştere, companiile din acest sector îşi plătesc furnizorii cu aproape 3 săptămâni mai târziu, crescând dependenţa acestora de partenerii de afaceri. 

În 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, în creştere faţă de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârşitul anului 2018, cu 17% dintre companii având o pierdere mai mare de -20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%. 

Creşterea marginală a profitului se datorează aproape exclusiv creşterii preţului în contextul excesului de cerere peste oferta disponibilă, aceasta din urmă fiind afectată pe plan domestic de virusul PPA. Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS (Institutul Naţional de Statistică), preţul mediul al cărnii de porcine a crescut cu 5,4% în primele 9 luni din acest an, după o creştere de 2,5% în 2018 şi 5,5% în 2017 (o creştere medie a preţului consolidată de aproape 14% în ultimii 3 ani). 

Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investiţii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) şi amortizare a fost de 155% în 2018, ceea ce înseamnă că investiţiile în activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumătate din companii (44%) au efectuat investiţii în 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.

Un sector foarte polarizat, care suferă la vârf 

Din cele 372 de companii active* în acest sector, doar 134 de firme au înregistrat venituri mai mari de 1 milion EUR in 2018, concentrând aproape 99% din sector. Analiza evoluţiei companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 million de euro relevă faptul că în 2017 frecvenţa incidentelor de plată, atât majore cât şi minore, a fost una foarte scăzută. Totuşi, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pestă Porcină Africană, incidentele de plată ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingând maximul ultimilor cinci ani în trimestrul III din anul 2018.  

“Studiul Coface surprinde situaţia dificilă a companiilor de procesare a cărnii care activează în România: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumătate din companii sunt supraîndatorate, instrumentele refuzate la plată au explodat în 2018 în condiţiile în care furnizorii sunt plătiţi cu întârziere, iar datoriile fiscale restante înregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu. Virusul Pestă Porcină Africană (PPA) a tăiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard RON. Deşi autorităţile declară că numărul focarelor active se află în scădere în ultima perioadă, mai sunt două luni până la Crăciun şi încă 1.000 de focare active. 

Situaţia financiară vulnerabilă a companiilor active în acest sector, aşa cum reiese din studiul Coface, creează premizele continuării accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent şi anul următor”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface România.

Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale, Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, „De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, de pe 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 524.590 de porci afectaţi de boală şi există 2.208 de cazuri la mistreţi". În acest context, datoriile fiscale restante raportate de companiile active în acest sector au explodat, depăşind constant pragul de 500 mil. RON în perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedentă a ultimului deceniu. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite