Sindicatul „Sodistul“: oprirea aburului industrial de al CET Govora pune în pericol locurile de muncă din toată zona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii sindicatului „Sodistul“ din compania Ciech Soda România (CSR) susţin că decizia CET Govora de a opri furnizarea de abur tehnologic produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor aflate în derulare, lucru care pune în pericol câteva mii de locuri de muncă din Râmnicu Vâlcea.

„Din 3 august s-a sistat furnizarea aburului de către CET Govora catre Ciech Soda România, prin suspendarea aplicării contractului care avea termen până în septembrie 2017, ceea ce produce un prejudiciu greu de calculat, prin neonorarea contractelor faţă de partenerii CSR.
În urma impasului în care s-a ajuns se pune în pericol locurile de munca a câtorva mii de lucrători din zona Râmnicu Vâlcea“, anunţă Sindicatul „Sodistul” din Ciech Soda Romania.

Eşuarea negocierilor ar crea dezechilibre mari pe platformă

Liderii sindicatului le cer autorităţilor locale şi centrale să sprijine reluarea negocierilor al căror eşec ar putea produce un dezechilibru economic major în zonă.

Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august, a anunţat marţi casa de insolvenţă Euro Insol, deţinută de Borza.

Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

„Această decizie a fost impusă de situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile“, a argumentat Euro Insol.

Polonezii, deschişi discuţiilor

În replică, investitorii polonezi de la Ciech Soda, care deţin fostele Uzine Sodice Govora, au transmis că sunt gata să negocieze.

„Încă de la început am fost gata să negociem, toate eforurile noastre fiind concentrate pentru a atinge un consens.
Suntem cel mai mare investitor polonez din România, aşa că avem toată dorinţa de a susţine activitatea celor 600 de angajaţi pe care îi avem în mod direct şi alte câteva mii, în mod indirect şi să ne continuăm contribuţia la economia judeţului“, a spus Artur Król, membru al Boardului Ciech, responsabil cu activitatea de producţie a grupului.

„Înţelegem foarte bine situaţia în care se află CET, având în vedere faptul că am trecut şi noi, în ultimii ani, prin procese de restructurare masivă.
Asemenea procese sunt legate de decizii dificile, care implică şi potenţiale concedieri. Totuşi, noi credem că CET va reuşi să îşi recupereze rapid soliditatea în activitate”, a mai spus Artur Krol.

Dependenţe complexe pe platforma chimică

Iată cum descriu investitorii polonezi dependenţele reciproce şi complexe de pe platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea:
- CET livrează energie şi căldură către Râmnicu Vâlcea şi alte două oraşe, cu un total de aproximativ de 140.000 de locuitori şi este un angajator important în regiune
- Sistarea livrărilor de abur către CSR, unul dintre cei doi clienţi industriali mari, ar putea duce în final la falimentul CET Govora
- Falimentul CET va duce la creşterea şomajului în regiune, la reducerea investiţiilor străine, astfel că peste 3.000 de persoane şi-ar putea pierde locul de muncă.
- Aburul pe care îl achiziţionează CSR generează profituri majore pentru CET şi îi permite să livreze energia electrică pe care o produce în regim de co-generare.

„Deci, ar fi mutual benefic să se ajungă la un consens cât mai repede“, conchid reprezentanţii Ciech Soda.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite