Sisteme fotovoltaice sau eoliene? Beneficii, costuri şi eficienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panouri fotovoltaice acoperis

Atât sistemele fotovoltaice, cât şi cele eoliene au o multitudine de beneficii, alegerea fiind influenţată doar de specificul zonei în care acestea se instalează. Ambele sisteme înseamnă facturi mai mici, dar şi scăderea nivelului poluării

În prezent, necesarul energetic al consumatorilor individuali şi industriali la nivel european este realizat preponderent din combustibili poluanţi şi finiţi, din punctul de vedere al resurselor. Tocmai de aceea, se observă o creştere exponenţială a interesului pentru energie verde, de la mici turbine eoliene pentru locuinţe la panouri fotovoltaice pentru clădiri de birouri, hale industriale sau ferme agricole. 

Fiecare dintre aceste soluţii are o multitudine de beneficii, alegerea tipului de sistem – fotovoltaic sau eolian – fiind influenţată doar de specificul zonei în care acestea se instalează.  Din punct de vedere economic, în ambele cazuri, energia produsă se scade din factură, iar consumatorii individuali şi industriali îşi pot optimiza uşor şi rapid costurile, iar investiţia se amortizează într-un timp foarte scurt. 

Există, bineînţeles, şi diverse beneficii fiscale, de la programe de subvenţie pentru încurajarea instalării de sisteme de energie regenerabilă la scăderea anumitor taxe şi impozite.  Mai mult, din punct de vedere ecologic, se consumă energie din acelaşi loc în care se produce, scăzând astfel amprenta asupra mediului înconjurător.

Sisteme fotovoltaice 

Sistemele fotovoltaice sunt instalaţii complexe care transformă energia solară în energie electrică. Dacă sistemele de panouri solare folosesc căldura solară pentru a încălzi apa dintr-un circuit, sistemele de panouri fotovoltaice utilizează energia luminoasă a soarelui.

Astfel, acestea reprezintă o sursă energetică regenerabilă, cu o durată de viaţă a echipamentelor de 25-40 de ani şi amortizare rapidă a investiţiei, costuri minimale de mentenanţă, fiind şi cele mai ecologice sisteme de producere a energiei electrice. Mai mult, persoanele care aleg astfel de soluţii au control asupra energiei pe care o produc şi o consumă, în deplină siguranţă şi la costuri optime.

UNDE SE POT INSTALA

Sistemele fotovoltaice se pot instala la consumatori individuali (case, mansarde), pe clădiri de imobile şi birouri, pe hoteluri şi pensiuni, în parcări ale clădirilor de birouri, ale supermarketurilor şi benzinăriilor, parcări private sau publice, pe fabrici, hale şi spaţii de depozitare industrială, la ferme, sere, spaţii de depozitare agricolă şi chiar în zone izolate, neconectate la sistemul electric naţional. 

„Panourile fotovoltaice asigură oricărui proprietar de casă independenţă energetică (aproximativ 70-80% din ce consumă se obţine din panouri) şi o economie importantă la factura de energie. Mai mult, acesta poate deveni prosumator (mic producător de energie care poate livra surplusul în reţeaua naţională) şi poate beneficia de subvenţii importante de la stat prin programele dedicate derulate de Ministerul Mediului sau Administraţia Fondului de Mediu. Datorită duratei mari de viaţă, sistemele fotovoltaice reprezintă un beneficiu transmisibil.

Astfel, casele se pot vinde, lăsa moştenire sau pot contribui la obţinerea un certificat energetic superior. În plus, sistemele beneficiază de garanţie şi necesită service minim. În funcţie de complexitatea lucrării, panourile pentru o casă se instalează în aproximativ două zile“, a declarat pentru „Adevărul Energie“, Dan Tudose, manager e-acumulatori.ro, unul dintre instalatorii autorizaţi de stat. 

CÂT COSTĂ 

Pe lângă faptul că sunt soluţii sigure de energie regenerabilă, prietenoase cu mediul înconjurător, sistemele fotovoltaice asigură scăderea costurilor fixe şi creşterea exponenţială a eficienţei energetice. Investiţia se face o singură dată, se amortizează într-un timp scurt, iar energia se produce şi se consumă local, zi de zi, ori de câte ori este nevoie.

O simulare de costuri pentru instalarea unui sistem fotovoltaic realizat de instalatoriul autorizat e-acumulatori.ro, ar arăta în felul următor: sistem fotovoltaic ongrid de 3kwp compus din 10 panouri monocristaline de 310Wp fiecare şi un invertor performant cu 10 ani garanţie integrală are preţul de 22.200 lei TVA inclus şi montaj inclus. Acest sistem fotovoltaic asigură în medie 80% din necesarul unei case cu dimensiuni medii cu încălzire pe gaze. 

Sisteme eoliene 

La fel ca în cazul energiei solare, şi energia cinetică a vântului este regenerabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător. Dacă sunt instalate în zone cu vânt constant, turbinele eoliene pot alimenta cu electricitate atât locuinţe izolate, cât şi oraşe întregi. Acestea sunt o opţiune foarte bună pentru consumatorii care locuiesc în regiuni în care nu pot instala panouri fotovoltaice sau unde condiţiile meteo le permit să aibă mai mult vânt, decât soare, cum este Dobrogea. 

În general, este ideal ca turbinele eoliene să fie instalate în zone cu vânt preponderent, astfel încât eficienţa lor să fie cât mai mare. Este suficientă şi o viteză a vântului de, spre exemplu, 5 km/oră pentru a obţine o putere anuală de mii de Kw. Asemeni sistemelor fotovoltaice, există soluţii on-grid şi off-grid, cele din urmă fiind potrivite pentru consumatorii care au case într-un loc izolat. Dacă zona permite, pentru o mai mare independenţă energetică, ideală este combinarea sistemelor eoliene cu panourile fotovoltaice. 

La fel ca panourile fotovoltaice, sistemele eoliene ajută consumatorii individuali şi industriali să-şi eficientizeze consumul energetic, să-şi reducă costurile, folosind, în acelaşi timp, o energie ecologică şi sustenabilă. 

CÂT COSTĂ 

Unii dintre cei mai cunoscuţi producători de turbine eoliene sunt Bornay şi Xunzel, ale căror instalaţii se pot folosi cu succes şi în combinaţie cu alte sisteme de generare a energiei verzi, cum sunt panourile fotovoltaice sau solare.

Un sistem eolian poate genera electricitatea simultan cu un sistem fotovoltaic, cu precădere în zonele cu vânt din Romania. În perioadele de toamnă-iarnă, cu vreme înnorată, acest tip de sistem hibrid fotovoltaic şi eolian poate susţine consumul unei locuinţe sau pensiuni din zonele montane sau litorale. Un sistem eolian poate fi conectat la reţeaua existentă sau poate înmagazina energia produsă. Un sistem eolian cu o putere instalată de 2kw are un cost de 21.420 lei cu TVA inclus. ;

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite