SONDAJ Doar trei din zece antreprenori ar fi de acord cu impozit pe cifra de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorii care înregistrează cifre de afaceri mai mici de 65.000 de euro vor plăti

Un sondaj realizat printre 385 de antreprenori arată că doar 28% din aceştia ar fi de acord cu înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, în timp ce 65,9% nu ar fi de acord.

Sondajul a fost realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în perioada 10 iulie 2017 – 13 iulie 2017. La el au răspuns 385 de antreprenori care, din punctul de vedere al formei de organizare au prezentat următoarele caracteristici: microîntreprindere 52,4%, întreprindere mică 19,5%, întreprindere mijlocie: 19,5%, întreprindere mare 2,4%, ONG (asociaţie, fundaţie) 0,1%, altă formă juridică (patronat, etc.) 6,1%.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri pentru toate companiile din România începând cu 1 ianuarie 2018, 65,9% au răspuns „Nu”, 28% au răspuns „Da”, iar 6,1% au oferit alt răspuns.

La întrebarea În cazul în care se va înlocui impozitul pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri pentru toate companiile, ce cotă de impozit consideraţi că ar trebui avută în vedere?”, 78,3% au răspuns că aceasta ar trebui să fie de 1%,  12,5%, au considerat că aceasta să fie de 2%, iar restul de 9,2% au considerat că trebuie să fie de 3%.

Cele mai afectate sectoare                                 

De asemenea, respondenţii au considerat că, în cazul în care se va înlocui impozitul pe cifra de afaceri, cele mai afectate întreprinderi vor fi cele din sectoarele care înregistrează tradiţional rulaje mari şi margini de profit mai scăzute (75.3%), întreprinderile care trebuie să îşi modernizeze dotările şi să facă  investiţii (48.1%), întreprinderile care exportă, majorarea de impozit regăsindu-se în preţurile produsului final şi afectând competitivitatea lor (35.8%) sau întreprinderile nou înfiinţate (22.2%).

În ceea ce priveşte sectoarele cele mai afectate de înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, sectorul distribuţiei şi al vânzărilor cu amănuntul (75.6%) va avea cel mai mult de suferit confirm antreprenorilor intervievaţi, urmat de sectorul transporturilor (28.2%) şi sectorul turismului (23.1%). În plus, sectorul sănătate şi asistenţă socială (34.9%) şi cel al tranzacţiilor imobilare (34.9%) vor înregistra reduceri ale poverii fiscale din inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri.

Ce vor antreprenorii

Conform răspunsurilor antreprenorilor, în domeniul fiscal, aceştia consideră strict necesar pentru ei şi pentru mediul de afaceri din România, asigurarea predictibilităţii impunerii, stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii, pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii, reducerea fiscalităţii şi asigurarea informării din timp a contribuabililor, cu modificarea/completarea codurilor “prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite