Statul a băgat în incapacitate de plată companii agricole cu afaceri totale de peste 170 de milioane de euro din cauză că nu a plătit subvenţiile la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii din România se plâng de jumătate de an că nu primesc subvenţiile la timp, autorităţile dau vina pe softul de la APIA      FOTO Guliver / Getty Images
Fermierii din România se plâng de jumătate de an că nu primesc subvenţiile la timp, autorităţile dau vina pe softul de la APIA      FOTO Guliver / Getty Images

Subvenţiile plătite cu întârziere de către stat au făcut ca, în prima jumătate a anului 2016, agricultura să fie unul dintre principalele sectoare economice afectate de insolvenţă, potrivit unei analize realizate de societatea de practicieni în insolvenţă CITR, care arată că afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajaţi, sunt acum în diverse faze ale procedurii.

Comparativ, valoarea activelor societăţilor din agricultură cu active imobilizate mai mari de 1 milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2015 era de doar 5 milioane de euro şi afecta puţin peste 100 de angajaţi.

Astfel, valoarea afacerilor din agricultură în insolvenţă a crescut în prima parte a acestui an cu 3.400% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În prezent, pe lângă societăţile a căror insolvenţă a fost deja declarată, alte nouă societăţi de impact din domeniul agricol au cel puţin o cerere de insolvenţă înregistrată. Acestea au o cifră de afaceri cumulată de peste 50 de milioane de euro şi peste 900 de angajaţi.

„Chiar dacă nu au intrat semnificativ mai multe societăţi agricole mari în insolvenţă faţă de anul trecut, efectul resimţit în economie a crescut considerabil. Analiza CITR arată că valoarea afacerilor agricole care au intrat în procedură de la începutul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru că au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important în economia naţională. Este efectul de domino“, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, director în cadrul CITR.

Recent, Nicolae Horumbă, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a recunoscut că autorităţile „nu şi-au ţinut promisiunea faţă de fermieri“ şi că „plăţile se mişcă încet“.

Principalele companii afectate

Cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichidităţilor şi încearcă acum să se redreseze sunt grupul Interagro - care a marcat puternic sectorul agricol în acest an prin deschiderea procedurii de insolvenţă, Agrofam Holding SRL din Ialomiţa, Samavia SRL din Satu Mare şi Senator Prodimpex SRL din Vrancea.

„Este şi mai important să ne uităm, însă, la cauzele care generează această situaţi: pe de o parte, lipsa sprijinului prin întârzierea finanţării, pe de alta, incapacitatea sistemului de a face sectorul mai puţin dependent de schimbările climatice sau lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte valorificarea produselor“, a adăugat reprezentantul CITR.

Dependenţi de climă şi fără bani

Analiza CITR a identificat principalele cauze pentru care companii cu impact major în economia naţională au apelat la procedura insolvenţei: întârzierile subvenţiilor, dependenţa majoră a acestui sector de climă, întârzierea vânzării produselor faţă de momentul efectuării cheltuielilor de producţie, creşterea costurilor şi scăderea preţului de vânzare pe piaţă.

Pe lângă aceste cauze, şi afacerile agricole se confruntă cu problemele generice ale antreprenorilor din economia autohtonă, cum ar fi neîncasarea creanţelor sau întârzieri în recuperarea lor, lipsa încasării despăgubirilor de la asigurători, sistarea unor lucrări sau contracte din cauza intrării în insolvenţă a partenerilor ori colaboratorilor, dificultăţi în plata furnizorilor, întârzieri care duc la sistarea livrărilor, litigii judiciare, executări silite sau măsuri asiguratorii survenite în urma dificultăţii în achitarea furnizorilor, management defectuos, lipsa unei infuzii de capital, grad de îndatorare ridicat sau lipsa fondurilor proprii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite