Statul caută consultant pentru înfiinţarea fondului de investiţii cu KMG International

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), controlată de Ministerul Energiei şi desemnată să reprezinte statul în viitorul fond de investiţii care ar urma să fie constituit împreună cu KMG International, a lansat procedura de selecţie de oferte pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică a SAPE pe parcursul derulării etapelor înfiinţării fondului.

„Termenul limită de depunere a ofertelor este 7 septembrie 2016, ora 10.00“, se arată într-un anunţ al SAPE, potrivit News.ro.

Prin memorandumul de înţelegere din 2013, kazahii se angajau să plătească 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participaţii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acţiunile Rompetrol Rafinare, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%. În plus, KMG International se angaja să constituie un fond, care să ajungă la o valoare estimată de un miliard de dolari, pentru investiţii în sectorul energetic din România. Acţionarii fondului urmau să fie statul român (20%, capital de 30 de milioane de dolari) şi KMG International (80%, 120 de milioane de dolari). Capitalul vărsat de stat era acoperit tot de kazahi. 

Restul, până la o sumă estimată de 1 miliard de dolari, va fi atras de la terţi investitori, pentru finanţarea proiectelor investiţionale selectate de KMG International, în baza unui grad de îndatorare datorii capital-propriu de maxim 4 la 1. 

Statul român va păstra o participaţie integrală, nediluată, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă. KMG International va avea drept de preferinţă la cumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, se mai stipulează în memorandum.

Durata investiţională a fost stabilită la maximum 7 ani. „Statul român va avea drept de veto în aprobarea acelor proiecte care implică riscuri din punct de vedere al securităţii naţionale, în conformitate cu deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sau ale Guvernului României. Statul român va facilita un proces accelerat de revizuire şi autorizare a proiectelor, în conformitate cu reglementările legale“, potrivit memorandumului.

Principalul activ al KMG International în România, platforma Petromidia, se află, în prezent, sub dublul sechestru al DIICOT (instituit în mai anul acesta) şi ANAF (pus în 2010). DIICOT a instituit sechestrul ca măsură asigurătorie în dosarul Rompetrol II, în care sunt cercetaţi şi 4 foşti miniştri şi în care acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, inclusiv în legătură cu conversia în obligaţiuni, în 2003, a unor datorii bugetare de 603 milioane dolari ale Rompetrol Rafinare.

Sechestrul ANAF din 2010 a avut drept cauză faptul că, în luna septembrie a acelui an, expira termenul până la care Rompetrol Rafinare trebuiă să plătească datoria către stat în valoare de 603 milioane dolari. 

„Este o măsură de precauţie instituită cu scopul de a împiedica înstrăinarea unor bunuri în perioada imediat următoare, până la momentul în care Rompetrol va plăti datoria. Este o măsură asigurătorie, având în vedere intenţia lor iminentă de a gaja titlurile de participare deţinute de Rompetrol Rafinare SA la alte societăţi şi a unor imobile către acţionarul majoritar Rompetrol NV“, declara, pe 13 septembrie 2010, şeful ANAF de atunci, Sorin Blejnar, potrivit Profit.ro.

Reamintim, grupul chinez CEFC Energy a convenit recent preluarea unei participaţii de 51% în cadrul KMG International, fostul Rompetrol Group, în vreme ce grupul kazah KazMunaiGaz va păstra restul de 49%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite