Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Statul evaluează Nuclearelectrica la jumătatea estimărilor făcute de Fondul Proprietatea

0
19 Jun 2013 15:34:00
Autor: Daniel Ionascu
Nuclearelectrica operează doua unităţi nucleare la Cernavodă şi este implicată în construirea altora două
Nuclearelectrica operează doua unităţi nucleare la Cernavodă şi este implicată în construirea altora două

Guvernul speră să obţină 300-350 milioane lei prin oferta de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile deţinute de stat la Nuclearelectrica, o tranşă reprezentând 85% din aceste titluri urmând să fie alocată investitorilor instituţionali, a anunţat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

"Sperăm să obţinem 300-350 milioane lei, maximul posibil", a spus Niţă.

Asta înseamnă că Nuclearelectrica este evaluată între 3 miliarde de lei şi 3,5 miliarde de lei, aproape la jumătate din cât îşi evaluează Fondul Proprietatea Propriile acţiuni la producătorul de energie.

FP deţine 9,72% din titlurile producătorului însă îşi evaluează participaţia la 666 de milioane de lei, adică aproape dublu faţă de stat.

Înainte de listarea la Bursă, Nuclearelectrica va emite acţiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vândute la bursă, iar 1,077% vor putea fi cumpărate de Fondul Proprietatea, în baza dreptului de preferinţă.

Recent, Greg Konieczny, managerul FP, declara că ofertele statului la Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia sunt dificil de realizat din cauza problemelor pe care le au cele două societăţi. În AGA din luna aprilie, Konieczny le-a spus acţionarilor că fondul ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar dacă va primi un discount foarte mare.

Anunţul făcut de Niţă arată un discount de circa 45-50%.

Listarea Nuclearelectrica este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, care deţine 90,28% din acţiuni.

Nuclearelectrica operează două reactoare de tip CANDU pe platforma de la Cernavodă şi furnizează 20% din consumul naţional. Societatea este implicată, din partea statului, în proiectul de realizare a reactoarelor 3 şi 4, deţinând un procent de 84% din EnergoNuclear, compania de proiect.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările