Statul încearcă să compenseze sărăcirea Hidroelectrica: Promite că toţi banii din listarea a doar 10% vor ajunge la companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Hidroelectrica a plătit/va plăti dividende totale de aproape 1,7 miliarde lei, din care 655 milioane la cererea specială a statului, Ministerul Energiei se angajează să demareze de urgenţă listarea companiei, promiţând că toţi banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru proiectele la care aceasta a renunţat după ce a rămas fără bani de investiţii.

Statul a renunţat la listarea a 15% dintre titlurile Hidroelectrica – 10% într-o primă fază şi încă 5% ulterior -, după cum a declarat recent ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că nota de informare a fost deja prezentată Guvernului în ultima sa şedinţă.

"Intenţionăm, în primul rând, să facem listarea. Am făcut o notă de informare în Guvern acum o săptămână cu intenţia de schimbare", a spus ministrul Energiei, într-o conferinţă de presă.

Amintind că există o hotărâre de Guvern din 2014 pentru declanşarea procedurii, Petcu a spus, citat de economica.net, că a modificat procentul de la 15 la 10 şi că Guvernul va emite o hotărâre în acest sens.

„Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piaţă această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar şi ceilalţi indici, în permanenţă să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar şi pe piaţă", a explicat Petcu. 

   

Banii rămân în companie

În ce priveşte destinaţia sumelor ce vor fi obţinute în urma listării, care „este destul de substanţială”, ministrul a precizat că aceasta urmează „să fie folosită pentru dezvoltarea companiei”. 

„Această companie a fost restructurată (...) printr-o, să spunem, o renunţare a unor investiţii în zona de mentenanţă, modernizare, retehnologizare. Aceşti trei parametri sunt foarte importanţi pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producţie de 6.400 de megawaţi şi, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 - 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată şi ea să înceapă să devină, să producă şi să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv", a declarat ministrul Energiei”.

La începutul lunii august, autorităţile anunţau că vor să listeze 10% din Hidroelectrica într-o primă fază, iar apoi încă 5%. Pentru a demara procedurile este însă nevoie de concluziile consorţiului de listare, a adăugat acesta.

Compania plăteşte statului dividende speciale de 655 milioane lei, pe lângă miliardul acordat în iulie

La cererea Ministerului Energiei, Hidroelectrica va plăti 655 milioane lei dividende speciale, acţiune similară cu a altor mari companii de stat cărora li s-a solicitat să completeze bugetul sărăcit de măsurile populiste luate în ultimul timp de Guvern.

Plata acestor dividende speciale se va face în perioada imediat următoare, în condiţiile în care compania a achitat deja, în luna iulie, dividende aferente profitului obţinut în anul 2016 în valoare de 1,036 miliarde lei.

   

Profit brut de 972 milioane lei în şapte luni

Hidroelectrica a înregistrat în primele şapte luni un profit brut de 971,88 milioane lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de companie pe contul de Facebook.

Cifra de afaceri realizată în perioada amintită s-a ridicat la 1,948 miliarde lei, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 31 iulie 2016 la 43% la 31 iulie 2017.

”Procesul radical de restructurare şi eficientizare prin care a trecut compania în ultimii ani a făcut ca Hidroelectrica să devină cea mai profitabilă companie din România, în primele şapte luni din anul 2017 compania înregistrând o EBITDA de 69% din cifra de afaceri”, arată datele societăţii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite