EXCLUSIV Statul a obţinut suspendarea temporară a falimentului RAAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RAAN se află îninsolvenţă din 2013   FOTO Corina Macavei
RAAN se află îninsolvenţă din 2013   FOTO Corina Macavei

Autorităţile statului au reuşit, in extremis, suspendarea temporară a lichidării Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN), după ce Tribunalul Mehedinţi a decis în data de 28 ianuarie ca aceasta să intre în faliment. Victoria vine după ce primarul din Drobeta-Turnu Severin şi Consiliul Local au intervenit în instanţă, regia alimentând cu energie termică oraşul.

Astfel, Curtea de Apel Craiova a decis miercuri suspendarea falimentului, decizia fiind fără cale de atac. „Admite cererea de suspendare provizorie formulată de debitoarea Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin. Admite cererile de intervenţie accesorii formulate de Unitatea Administrativ Teritorială - Municipiul Drobeta Turnu Severin şi Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin - Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică. Dispune suspendarea provizorie a hotărârii nr.10 din data de 28 ianuarie 2016, pronunţată de judecătorul sindic în dosarul nr.9089/101/2013 până la soluţionarea cererii de suspendare propriu-zisă formulată în apel. Fără cale de atac“, se arată într-o decizie a Curţii de Apel Craiova, postată pe portalul instanţelor de judecată.

Tribunalul Mehedinţi a declarat în data de 28 ianuarie falimentul RAAN, unitate deţinută de stat prin Ministerul Energiei şi aflată în insolvenţă din 2013. Societatea Euro Insol, controlată de avocatul Remus Borza, a fost numită atunci temporar lichidator judiciar.

Citiţi şi: RAAN a intrat în faliment. Cum a fost devalizată compania de stat ani la rând

Procedura de faliment a fost solicitată de către Comitetul creditorilor.

Decizia Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de către administratorul judiciar şi cel special, aceştia cerând iniţial instanţei o suspendare a falimentului până când Guvernul va prelua apa grea aflată pe stoc.

Probleme rămase în aer

Ion Sîrbulescu, administratorul special al RAAN, afirma recent că pe perioada în care decizia de intrare ar fi suspendată, s-ar putea rezolva o serie de probleme legate de apa grea stocată sau a salariaţilor rămaşi pe cele două platforme, probleme ce ţin de Guvern.

„Împreună cu administratorul judiciar formulăm o cerere de suspendare a deciziei judecătorului sindic, urmând să contestăm la Curtea de Apel această decizie. Nu o facem de dragul hârtiilor, este o situaţie clară de nerezolvare a unor probleme care ţineau până la urmă de atribuţiile Guvernului României. Noi trebuie să clarificăm situaţia apei grele de pe platforma Romag Prod, trebuie să clarificăm situaţia Termocentralei înainte şi după închidere, problemele de mediu de la Termocentrală şi chiar şi de la Combinatul Chimic. Trebuie să clarificăm situaţia salariaţilor disponibilizaţi care nu şi-au primit toate drepturile convenite prin contractul colectiv de muncă, trebuie să clarificăm situaţia angajaţilor de la Termocentrală care lucrează în această perioadă pentru furnizarea agentului termic către populaţia din municipiul Drobeta Turnu Severin, trebuie să clarificăm situaţia unităţii de management a apei grele de la sucursala Romag Prod“, a explicat Sîrbulescu, citat de Mediafax.

Citiţi şi Disponibilizări masive la RAAN: peste 2.000 de oameni vor fi concediaţi până în martie 2016

Guvernul trebuie să intervină

Tototdată, administratorul special susţine că se aşteaptă de la Guvern o hotărâre prin care să se achite contravaloarea apei grele aflată pe stoc la RAAN, din contravaloarea acesteia urmând să se achite alte obligaţii ale companiei.

„Se află în derulare un proiect de hotărâre de preluare a unei cantităţi de apă grea la rezervele statului. Acest proiect de hotărâre a plecat de la Ministerul Energiei, a fost avizat de Ministerul Energiei. Domnul ministru a trimis acest proiect împreună cu scrisoarea de intenţie către Ministerul Afacerilor Interne şi către Administraţia Naţională Rezerve de Stat şi Probleme Speciale. Această Hotărere de Guvern ar putea rezolva problemele RAAN-ului până la 31 august, când este a doua etapă de disponibilizare conform OUG 36/2015“, a mai spus Sîrbulescu.

În fapt, ceea ce speră administratorul special şi cel judiciar să obţină este o amânare a intrării în faliment a Regiei.

Societate de management a apei grele

La momentul actual, la RAAN mai lucrează aproximativ 700 de salariaţi, cea mai mare parte a acestora fiind pe platforma Romag Termo, care asigură agentul termic pentru populaţia din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Alţi salariaţi asigură managementul apei grele stocată pe platforma Romag Prod şi care ar trebui constituiţi într-o societate de management, în condiţiile falimentării RAAN.

RAAN a intrat în insolvenţă în anul 2013, ca urmare a datoriilor mari către o serie de companii ale omului de afaceri Georgică Cornu. Autorităţile au sesizat atunci procurorii din cauza unor suspiciuni de corupţie.

Citiţi şi: Dezindustrializarea României: Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, înecată în apă grea

Reţeta clasică de devalizare: actele adiţionale ce cresc preţul lucrărilor

Un control derulat în toamna anului 2012 la RAAN arată proporţiile jafului de la această regie a statului. Corpul de Control al Ministerului Economiei, pe atunci proprietarul companiei, a descoperit cum o astfel de investiţie – „instalaţie de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii” – şi-a dublat valoarea în trei ani de la adjudecarea licitaţiei.

Iniţial, în 2009, proiectul costa 163,3 milioane de lei fără TVA, însă prin acte adiţionale în 2012 ajunsese la 341,1 milioane de lei fără TVA. Câştigătoarea era firma Confort SA Timişoara.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite