STUDIU Doar un sfert din beneficiarii tichetelor de vacanţă le folosesc în agenţiile de turism, restul - direct la hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 80% din angajaţii care au primit tichete de vacanţă le-au folosit direct la unităţile de cazare (hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice, camping-uri, moteluri), arată un studiu al companiei Sodexo. În 2012, valoarea medie a tichetelor de vacanţă acordate de către companiile din România a fost de 1.000 de lei/angajat, iar vârsta medie a salariaţilor din România care primesc tichete de vacanţă este de 34 de ani.

Compania Sodexo Soluţii pentru Motivare, jucător de top pe piaţa românească a tichetelor, a identificat, în urma unei analize derulate în intervalul decembrie 2011 – decembrie 2012, principalele tendinţe în acordarea şi utilizarea tichetelor de vacanţă.
Valoarea medie oferită sub forma tichetelor de vacanţă de către angajatorii care au participat la cercetare a fost, în intervalul menţionat,  de 1.000 de lei pe angajat. „Tichetele de vacanţă rămân un instrument important de motivare a angajaţilor din companiile private“, declară Jean Istasse, director general Sodexo Soluţii pentru Motivare.
Cercetarea Sodexo reflectă faptul că beneficiarii tichetelor de vacanţă preferă să îşi aleagă vacanţa direct de la unităţile turistice. În ultimul an, 78% dintre aceştia au ales să folosească tichetele direct la unităţile de cazare (hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice, camping-uri, moteluri), şi numai 22% dintre beneficiari le-au utilizat în agenţiile de turism.

O nouă tendinţă: weekend-ul pe tichet

„Am identificat şi un nou trend în utilizarea tichetelor de vacanţă pentru achiziţionarea de vacanţe de weekend”, spune Jean Istasse. Tichetele de vacanţă au fost cel mai utilizate în lunile de vară, urmate de perioade precum Paştele, Crăciunul, Revelionul, Minivacanţele de 1 Mai, Rusalii şi Sf. Maria.
În România există, conform statisticilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, 3.080 de agenţii de turism şi 7.736 de unităţi de cazare autorizate.

Facilităţile îi încurajează pe angajatori

Aproximativ 67% dintre angajatorii care au acordat tichete de vacanţă în perioada menţionată au declarat că motivul pentru care au optat pentru acordarea tichetelor de vacanţă în locul primelor în bani  este dat de facilităţile fiscale asociate acestui beneficiu. 18% dintre angajatorii care acordă tichete de vacanţă au oferit acest beneficiu în funcţie de performanţa angajaţilor, şi 72% au ales să îl ofere tuturor angajaţilor.
Scutirea de la plata contribuţiilor sociale se acordă în limita a 4.200 de lei/an/angajat
Tichetele de vacanţă reprezintă un beneficiu extrasalarial pe care angajatorii îl pot acorda propriilor salariaţi, încadraţi cu contract de muncă, pentru a merge în vacanţă şi pentru a-şi recupera capacitatea de muncă.
Tichetul de vacanţă beneficiază în prezent de cea mai importantă facilitate fiscală din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.200 de lei/an/angajat, şi a fost conceput atât ca o măsură de a sprijini angajatorii în procesul de motivare a angajaţilor, cât şi ca o modalitate de stimulare a turismului local, acestea putând fi folosite pentru achiziţionarea de pachete turistice exclusiv pe teritoriul României.
„Pentru sumele acordate sub forma tichetelor de vacanţă, angajatorii sunt integral scutiţi de plata contributiilor sociale, ajutându-i să realizeze economii fiscale importante. De exemplu, pentru acordarea tichetelor de vacanţă în cuantum de 4.200 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt mai mici cu 2.261 lei decât dacă ar opta pentru acordarea aceluiaşi venit net în bani“, a mai spus Jean Istasse.

Beneficiarul e taxat doar cu 16%

Pentru sumele primite în tichete de vacanţă in limitele stabilite prin lege, angajatul plăteşte numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, în acest fel, de o putere de cumpărare mai mare cu 54% decât dacă ar primi echivalentul valoric al acestora în bani.
Tichetele de vacanţă sunt acordate numai de către companiile private, în prezent instituţiilor din domeniul public fiindu-le interzisă acordatea acestui tip de beneficiu.
Compania Sodexo a fost înfiinţată de către omul de afaceri francez Pierre Bellon, în anul 1966, cu credinţa că o bună calitate a vieţii contribuie la progresul indivizilor şi la performanţa organizaţiilor. În momentul de faţă, Sodexo este lider mondial în ceea ce s-a numit „Soluţii pentru Calitatea Vieţii de Zi cu Zi“, fiind totodată al 20-lea angajator la nivel mondial. Aproximativ 413.000 de angajaţi în 80 de ţări din întreaga lume oferă, zilnic, soluţii pentru 50 de milioane de consumatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite