Afaceri

articolul anterior articolul urmator

TAROM vrea să-şi schimbe flota. Două aeronave Airbus ar putea fi vândute Guvernului

0
29 May 2015 07:29:15
Autor: Redacţia Adevărul
Tarom vrea să-şi schimbe flota. Din cea veche, două aeronave ar putea ajunge la Guvern.
Tarom vrea să-şi schimbe flota. Din cea veche, două aeronave ar putea ajunge la Guvern.

TAROM caută să-şi schimbe flota. Într-un an sau doi, pasagerii companiei de stat ar putea zbura cu avioane noi, mai exact în Airbus-uri A330. Cu cele vechi, şefii de la TAROM au deja planuri. Vor să vândă Guvernului cele două două aeronave Airbus. Întâi, însă, acestea trebuie configurate VIP pentru a putea fi folosite de către demnitari.

Cumpărate acum 23 de ani, cele două Airbus-uri din flota TAROM ar putea fi transformate în avioane pentru demnitari, arată Digi24.

Discuţiile au început după ce preşedintele a cerut Guvernului să cumpere un avion pentru transportul delegaţiilor oficiale, pe motiv că închirierea unei aeronave costă mai mult. 

„În măsura în care avem un avion sau mai multe oficiale, pot fi folosite de preşedinte, premier şi vom negocia cu cei de la TAROM achiziţionarea unei aeronave care să servească ca şi aeronavă de protocol”, spunea nu demult premierul.

Unii experţi în aviaţie spun însă că întreţinerea celor două avioane ar fi costisitoare. Christian Heinzmann, director general al TAROM nu neagă. „Aeronavele în sine vor fi câteva milioane de dolari, iar configurarea lor în full VIP alte câteva milioane. Trebuie comandate scaunele, exteriorul, sistemul de divertisment, deci este mult de muncă”, a explicat Heinzmann.

Contra cost, TAROM poate asigura întreţinerea şi personalul de zbor pentru fiecare cursă pe care o fac demnitarii. „Este un avion intercontinental. Poate să care 209 pasageri, să zboare 10.000 de kilometri cu o viteză aproximativă de 800 de kilometri la oră”, potrivit Dan Logan, inginer şef TAROM. 

Cele două aeronave pe care Guvernul ar putea să le cumpere de la TAROM au făcut mai mult de 10 ani curse la New York şi Beijing. În 2003, compania a renunţat la zborurile lungi şi avioanele au fost folosite pentru curse regionale şi chartere. 

Cât priveşte avioanele pe care vrea să le achiziţioneze conducerea TAROM Christian Heinzmann susţine că „Nu vom cumpăra aeronave noi pentru că nu avem suficienţi bani, dar vom încerca să le luam în leasing. Am putea face acest lucru destul de repede, într-un an sau doi”.

TAROM foloseşte acum 23 de avioane Airbus, Boeing şi ATR.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările