Taxe abuzive pe spaţiile publice. Cum au reuşit primăriile din două oraşe să ia bani pentru prestaţii fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenajarea unui tronson din malul Siutghiol a fost taxată ca o prestaţie pentru „utilizarea locurilor publice“ chiar dacă Primăria Năvodari n-a contribuit cu nimic la lucrări
Amenajarea unui tronson din malul Siutghiol a fost taxată ca o prestaţie pentru „utilizarea locurilor publice“ chiar dacă Primăria Năvodari n-a contribuit cu nimic la lucrări

Doi primari ai unor localităţi de pe litoral au creat un precedent periculos, interpretând abuziv legislaţia fiscală, pentru a pretinde unor agenţi economici taxe fiscale de ordinul milioanelor de euro.

Primul caz a debutat la Năvodari, în anul 2012. Primarul de atunci al localităţii, Nicolae Matei (între timp condamnat pentru fapte de corupţie şi eliberat din funcţie), a trimis un poliţist local să constate o contravenţie la regimul construcţiilor în culpa firmei Somaco Construct SRL, proprietara complexului turistic de patru stele Verona, situat pe malul lacului Siutghiol.

Amendă pentru că a asanat o plajă

Societatea ceruse în anul 2007 acordul Companiei Naţionale Apele Române de a consolida, pe cheltuiala ei, un teren de pe malul lacului, aflat în vecinătatea vilelor turistice.

Terenul se inunda permanent, iar umezeala punea în pericol structura de rezistenţă a clădirilor.

Primind acordul Apelor Române, reprezentanţii Somaco Construct SRL au asanat terenul din vecinătatea vilelor, cu pat de piatră şi un strat de nisip, cât se poate de plan, care crea aparenţa unei plaje naturale.

Această faptă bună avea să fie pedepsită pe 3 mai 2012, când poliţistul local din Năvodari a scris o amendă de 40.000 de lei pe numele firmei Somaco Construct SRL, pentru abateri  de la regimul construcţiilor.

Totodată, în aceeaşi zi de 3 mai 2012, primarul localităţii, Nicolae Matei, a notificat societatea să elibereze terenul şi să-l aducă în starea iniţială (de mlaştină!), ameninţând că, în caz de neconformare, va depune o plângere penală pentru tulburare de posesie.

În ciuda ameninţărilor, Primăria Năvodari nu avea posesia terenului a cărei tulburare se pregătea să o reclame. Acesta aparţinuse anterior Apelor Române, iar procesul-verbal de predare-primire, dintre cele două instituţii, avea să fie semnat abia în anul 2014.

Decizie de impunere fără număr de înregistrare

Somaco Construct SRL a depus o plângere contravenţională, reuşind să anuleze, în parte, procesul-verbal de sancţionare.

Însă Nicolae Matei a întors-o, considerând că, dacă nu poate încasa amenda de 40.000 de lei, ar putea să pretindă o taxă fiscală de 8,4 milioane de lei, ceea ce însemna aproximativ două milioane de euro.

Suma în cauză depăşea de patru ori valoarea de circulaţie a terenului.

Decizia de impunere a fost emisă pe 14 august 2012, sub forma unui document fără număr de înregistrare, în care se arăta că Somaco Construct SRL datorează această sumă fabuloasă cu titlul de „taxă fiscală pentru utilizarea temporară a locurilor publice“, întrucât ar fi depozitat materiale de construcţii pe terenul localităţii.

Taxa era calculată retroactiv, din anul 2010, la metru pătrat. Dar, aşa cum am arătat, pe teren nu erau depozitate materiale de construcţii. Materialele erau în teren, în gropile de altădată, în care băltise apa ce se infiltra în temeliile vilelor turistice.

După consolidare, terenul avea o formă plană, perfectă, ca orice plajă naturală.

Somaco Construct SRL a cotestat impunerea fiscală la Curtea de Apel Constanţa. O expertiză judiciară neutră a stabilit că pe teren nu erau depozitate materiale de construcţii.

Totodată, la dosar a fost depus şi un punct de vedere al expertului-parte Vasile Moldovanu, angajat de Primăria Năvodari, care a măsurat piatra şi nisipul din structura terenului, atestând că sunt depozitate.

Primăria n-a executat nicio prestaţie

Plecând de la expertiza neutră şi oficială, Curtea de Apel Constanţa a desfiinţat actul de impunere. Instanţa a reţinut că legea defineşte taxa fiscală drept o contravaloare a unei prestaţii, iar în cazul supus judecăţii Primăria Năvodari nu executase nicio prestaţie.

Mai mult, judecătorii au criticat maniera Primăriei Năvodari, de a se folosi de mecanismul fiscal pentru a disciplina şi sancţiona agenţii economici.

Aşa ceva era inadmisibil, existând demersuri judiciare aparte (în primul rând contravenţia) pentru atingerea acestor scopuri. Ulterior, Primăria Năvodari a declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 19 mai 2015, un complet de judecată a dat câştig de cauză Primăriei, în baza confuziei uluitoare dintre raportul neutru de expertiză şi opinia expertului-parte angajat de Primărie. Fiind o hotărâre irevocabilă, Somaco Construct SRL s-a adresat justiţiei europene, pentru a îndrepta eroarea care nu mai poate fi îndreptată în sistemul de drept românesc. În momentul de faţă, Primăria Năvodari a indisponibilizat vilele turistice şi conturile firmei Somaco Construct SRL, iar pretinsa „datorie“  s-a majorat, cu accesoriile (dobânzile şi penalităţile) aferente, până la suma fabuloasă de 3,5 milioane de euro.

Gafa de la Predeal

Apreciind că valoarea complexului turistic de patru stele nu ar putea acoperi taxa fiscală, autoritatea a încercat să pună sechestru şi pe un hotel, tot de patru stele, de la Predeal.

Însă s-a dovedit că acesta nu aparţine firmei Somaco Construct SRL, ci unei alte societăţi din acelaşi grup de firme controlat de omul de afaceri Grigore Comănescu.

Cazul se repetă la Mangalia

După apariţia acestui precedent, Primăria Mangalia a calculat, la rândul ei, probabil inspirată de situaţia de la Năvodari, o taxă fiscală de un milion de euro, în sarcina firmei Alstom Company SRL.

Autoritatea din Mangalia a reţinut că Alstom Company SRL ar fi utilizat temporar locurile publice, întrucât ar fi folosit un teren al localităţii ca să descarce materiale prefabricate din camioane, pentru a le urca apoi pe o gabară care le transporta în largul mării.

Societatea realiza lucrări la un proiect european, pentru extinderea sistemului de evacuare, în mare, a apelor epurate din Mangalia.

La momentul de faţă, societatea s-a adresat instanţei de judecată pentru anularea impunerii.

De ce e periculos acest precedent

Potrivit legislaţiei în vigoare, taxele fiscale reprezintă contravaloarea unei prestaţii a autorităţilor publice în beneficiul persoanelor fizice sau juridice.

Dacă cele două situaţii create în judeţul Constanţa se vor generaliza, orice autoritate publică va putea să emită taxe fiscale chiar şi atunci când nu execută nicio prestaţie.

De asemenea, ar putea sancţiona diferite abateri, nu cu amenzi contravenţionale cu un cuantum limitat, aşa cum spune legea, ci cu impuneri fiscale de ordinul milioanelor de euro.

Persoanele care ocupă un teren public fără un titlu, cele care uită ceva pe un loc public sau care au proasta inspiraţie de a astupa o groapă din carosabil pot fi supuse acestui risc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite