Telekom ia în calcul plecarea din România. Reacţia acţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Telekom ia în considerare vânzarea operaţiunilor din România, unul din motive fiind Ordonanţa lăcomiei. Abonaţii ar putea fi împărţiţi între alte două mari companii. Acţionarii companiei au reacţionat la zvonuri. Şi Guvernul a comentat legătura acestei posibile plecări cu Ordonanţa 114.

UPDATE 16.30 Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a reacţionat la informaţiile cu privire la o posibilă plecare a companiei Telekom din România, precizând că Ordonanţa 114 nu este un element care să influenţeze vânzarea afacerii.

UPDATE 15.40 „Adevărul” a solicitat comentarii atât de la Telekom România, cât şi de la OTE Group şi Deutsche Telekom.

Reprezentanţii Telekom România ne-au declarat că acesta este „un subiect care ţine de acţionari”, Deutsche Telekom şi OTE Group.

Ne-am îndreptat aşadar către acţionarul OTE Group. „În conformitate cu practica companiei noastre, nu comentăm pe seama speculaţiilor”, au transmis pentru „Adevărul” reprezentanţii grupului elen.

Deutsche Telekom încă nu a răspuns solicitării redacţiei. Vom reveni de îndată ce vom primi un răspuns.


Surse din piaţa telecom citate de G4Media susţin că grupul Telekom are în vedere vânzarea operaţiunilor din România ca parte dintr-un efort mai amplu de ieşire din pieţele unde a ajuns după cumpărarea companiei greceşti OTE.

De asemenea, discuţiile despre vânzare s-au intensificat după celebra Ordonanţă 114, cunoscută sub denumirea de „Ordonanţa lăcomiei”. Aceasta a impus companiilor din telecom o taxă de 3% pe cifra de afaceri.

De altfel, Telekom Romania a anunţat că majorează preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019, ca urmare a „creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii”.

Anterior, Grupul Telekom România anunţa că analizează varianta neparticipării la licitaţia 5G, programată în a doua parte a acestui an, din cauza condiţiilor care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114. 

Cine vrea să cumpere Telekom România

Potrivit G4Media, nu este clar încă dacă operaţiunile Telekom România vor fi vândute unei jucător din piaţă sau unui nou-intrat.În schimb, GSP scrie că abonaţii şi drepturile TV vor fi împărţite între RCS-RDS şi Orange. În timp ce francezii de la Orange vor prelua partea de telefonie mobilă, RDS va prelua operaţiunile Telekom care ţin de televiziune.

Orange România, RCS&RDS şi omul de afaceri bulgar Spas Roussev, printr-un fond de investiţii rusesc, negociază preluarea operaţiunilor Telekom din România, au spus surse din piaţă pentru Economica.net. Roussev a cumpărat anterior acţiunile Telekom din Albania. Potrivit surselor citate, grupul german vrea să scoată un miliard de euro pe acţiunile deţinute la Telekom România, în timp ce statul român estimează că vor obţine probabil în jur de 400 de milioane de euro. La 31 martie 2019, baza totală de clienţi a Telekom România Mobile era de 4,65 milioane utilizatori.

Telekom este prezent în România din anul 2014, după ce în 2011 compania germană a cumpărat pachetul majoritar al OTE, operatorul elen care deţinea la acel moment Cosmote şi Romtelecom.

La 31 martie 2019, baza totală de clienţi a Telekom România Mobile era de 4,65 milioane utilizatori.

Statul este acţionar minoritar la Telekom România.                                  

Mai precis, Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este deţinută de grupul elen OTE (54,01% din acţiuni) şi de statul român (45,99% din acţiuni). Acţionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care deţine 40% din acţiunile grupului elen.

Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) este deţinută de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din actiuni), Telekom Romania Communications (30%) şi acţionari persoane fizice (0,00000126%).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite