Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Telekom România ar putea fi vândut către Orange. Se aşteaptă decizia Guvernului, SRI şi SIE. Compania a început concedierile

4
24 Sep 2019 08:31:29
Autor: Afrodita Cicovschi

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acţiunilor deţinute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie şi de acordul statului român care ar avea drept de preemţiune, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate discuţiilor.

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze şi să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerelor de Comunicaţii, Justiţie, Finanţe, Consiliul Concurenţei, SRI şi SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă şedinţă în acest sens, scrie Hotnews.

O sursă din industrie susţine însă că Deutsche Telekom ar fi bătut palma cu Orange în urmă cu două săptămâni pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţine la fostul Romtelecom, dar că în toată această ecuaţie este şi statul român care ar avea drept de preemţiune.

"Statul are drept de preemţiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiţii care să analizeze situaţia şi să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii: statul să rămână cu pachetul de acţiuni pe care-l are; statul român cumpără acţiuni de la DT/OTE; statul român să vândă total sau parţial acţiunile pe care le deţine.

Pentru ca tranzacţia dintre DT/OTE şi Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.", susţin sursele citate.

La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta. „Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns cererii noastre.

„Nu comentăm pe marginea subiectului”, a răspuns Orange solicitării noastre

Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deţine 54% din acţiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor, este acţionar minoritar cu - 46% din acţiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acţiunile OTE).

Telekom România a început deja procedurile de concediere în masă a celor aproximativ 700 de angajaţi, aceştia primind, în funcţie de vechime, un anumit număr de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Pe de altă parte, la finalul lunii august, Telekom România şi-a informat clienţii că va majora tarifele pentru toate segmentele de servicii pe care le oferă, începând cu luna octombrie a acestui an.

„Pentru a continua să va oferim servicii şi produse cât mai simple şi de calitate, precum şi pentru a asigura viabilitate economică a serviciilor furnizate, vom modifica preţurile serviciilor de comunicaţii de care beneficiaţi în bază contractului”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţii Telekom.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Aspida
24.09.2019, 08:54:58

. «Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern« Guvernul ar trebui să decidă la revenirea la ROMtelekom = societate (pe acțiuni sau nu) A STATULUI ROMÂN… Din punct de vedere strategic, Societatea de Telefonie (nu mai știu titulatura exactă) NU trebuia privatizată. Punct. 🐵 ♒️

+4 (4 voturi)
Constantine Constantine
24.09.2019, 10:30:43

Bine, dar ce se faceau saracii negociatori daca nu existau privatizarile? Cine ar mai fi incasat milioane spaga?Dar exista si reversul medaliei: daca nu s-ar fi privatizat cine ne mai oferea noua internet pe "cupru" la pret de net pe cablu cu fibra optica? Cit despre investitii, aproape de ZERO! In mediul rural sint folosite pentru net vechile cabluri telefonice pentru ca Telekom s-a sfiit sa investeasca .Mai mult, an de an au declarat ca nu au venituri! Pai sa plece odata ca ameninta ca fac asta de ani de zile.

+1 (1 vot)
dominic paul
24.09.2019, 10:28:50

Statul roman ar trebui sa preia pachetul majoritar de actiuni al Telekom Romania. Disparitia operatorilor de telecomunicatii va duce la aparitia unui monopol care va dicta toate preturile telefoniei din Romania.

+4 (4 voturi)
defu gabi
24.09.2019, 16:35:01

Politica investitionala a statului a fost paguboasa nu din cauza incapacitatii. Motivul au fost coruptii cu rol decizional ce au favorizat dupa '90 scurgerile de fonduri catre grupuri de interese si afacerile capusa. Rom(telecom)ul de stat, pe fix, a functionat oarecum multumitor pana la venirea grecilor. Dupa ei, a inceput sa mearga mai nasol, dar mergea. Dupa venirea germanilor (asteptarile clientilor erau pozitive!) treaba s-a imputit ingrozitor, ajungand sa-i regretam pe greci cu toate fraudele lor. Servicii clienti extrem de proaste, batjocura fata de abonatii fideli dusa la extrem, abuzuri in materie de contracte, lume pusa pe drumuri mai rau ca in trecut etc. Astea s-au inmultit exponential - lucruri la care nu te astepti in mod normal cand vine vorba de investitori germani, dar care s-au intamplat pana la urma. "Hemoragia" de clienti "Telekom" palida sub stat, a pornit serios sub greci si a atins apogeul sub conducere germana... Asa ca privatizarea, din punctul asta de vedere, per total, n-a prea fost un succes... Nu stiu cat s-ar fi dezvoltat Telecomul exclusiv sub stat, mult, putin, deloc, e irelevant acum... Au fost primii care in GSM au abordat frecventa de 1800mhz, cu posibilitati mai mari de trafic de date cand ceilalti erau pe 900 si 450mhz. In schimb aria era mai redusa. Cartelele lor pre-pay erau valabile 12 luni intre incarcari fata de 2 luni (maximum 6 in anumite conditii) la ceilalti. Netul pe cablu telefonic era f. bun daca stateai aproape de centrala pe cablu subteran. Pe stalp, la tara/periferia oraselor era slab sau chiar cu intreruperi la precipitatii. Chestie de infrastructura. Concurenta a furnizat alternative in materie de telefonie fixa/mobila/net. Uneori bune alteori identice sau mai proaste ca telecomul. Functie si de zona/infrastructura locala. Daca statul paraseste participatia, riscam preturi mari si conditii similare monopolului. E bine sa avem actori privati pe piata cat mai multi - se stimuleaza puternic concurenta. Dar, daca sunt putini ori legati ombilical sub aceeasi palarie, se pot constitui in cartel si te omoara cu preturile. Asa ca prezenta statului in Telecom, ca actionar minoritar/majoritar, desi n-o vad ca pe ceva fantastic ar fi un element in plus de stabilitate, un rau necesar in descurajarea politicii lacome de tip cartel spre care tind privatii mari...

+1 (1 vot)
Modifică Setările