Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Termocentrala Doiceşti a fost cumpărată cu 17 milioane de euro de compania European Energy Communications

0
29 Jul 2014 18:02:47
Autor: Adina Vlad
Al[turi de centrala termoelectrică Doiceşti, au mai fost vândute staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (jud. Dâmboviţa), un apartament de serviciu, situat în municipiul Târgovişte şi imobile de tip rezidenţial şi club, situate în comuna Moreni
Al[turi de centrala termoelectrică Doiceşti, au mai fost vândute staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (jud. Dâmboviţa), un apartament de serviciu, situat în municipiul Târgovişte şi imobile de tip rezidenţial şi club, situate în comuna Moreni

Termocentrala Doiceşti, deţinută de compania Termoelectrica, a fost vândută societăţii European Energy Communications SRL pentru 60,89 milioane de lei (fără TVA), adică echivalentul a 17,16 milioane de euro (incluzând TVA), se arată într-un comunicat transmis de Muşat & Asociaţii Restructuring & Insolvency, lichidator al Termoelectrica.

Adjudecarea a avut loc în cadrul licitaţiei cu strigare, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la sediul Termoelectrica.
 
Firma European Energy Communications SRL a fost înmatriculată la Registrul Comerţului la începutul lunii aprilie a acestui an şi are ca obiect de activitate producţia de energie electrică.
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma cumpărătoare este deţinută de European Communications SRO, înregistrată în Cehia (80%) şi două persoane fizice, Ion Cebuc (6,67%) şi Ioan Liviu Popescu (13,33%). Administratorul European Energy Communications este Lysenko Tamara, cu cetăţenie ucraineană.
 
„Activul, format din centrala termoelectrică Doiceşti (jud. Dâmboviţa), staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (jud. Dâmboviţa), un apartament de serviciu, situat în municipiul Târgovişte (jud. Dâmboviţa) şi imobile de tip rezidenţial şi club, situate în comuna Moreni (jud. Dâmboviţa), a fost vândut cu respectarea legislaţiei în vigoare, privind privatizarea societăţilor comerciale şi a prevederilor dosarului de prezentare aprobat de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie al Guvernului României“, se arată în comunicat.
 
Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară ca urmare a imposibilităţii realizării obiectului principal de activitate, respectiv „producere energie electrică“. 
 
Ce este Termocentrala DOICEŞTI
 
Centrala Termoelectrică Doiceşti este amplasată în partea de sud a ţării, în nordul regiunii Muntenia, în judeţul Dâmboviţa, în apropierea celei mai semnificative zone miniere Şotânga - Filipeşti. Incinta centralei (aproape 69 de hectare) este cuprinsă între râul Ialomiţa calea ferată curentă Târgovişte-Pietroşiţa.
 
CTE Doiceşti a fost dezvoltată etapizat, în prima etapă s-au realizat 6 grupuri de 20 MW, iar în a două etapă s-au montat 2 blocuri de 200 MW; mai târziu, grupurile nr. 1-6 au fost scoase din funcţiune. În prezent, puterea instalată în CTE Doiceşti este de 200 MW şi constă într-un bloc cu ardere pe lignit de 200 MW, puse în funcţiune în 1979.
 
Cazanul este fabricat în Slovacia de uzina TLMACE, iar turbina şi generatorul sunt fabricate în Cehia de uzina SKODA.
 
Cazanul funcţionează având drept combustibil de bază lignitul din bazinul minier Muntenia, cu o putere calorifică inferioară de 6.911-7.749 kj/kg şi drept combustibil de adaos păcură (cu o putere calorifică inferioară de 38,720 kj/kg) sau gazele naturale (cu puterea calorifică inferioară de 35,581 kj/Ncm).
Sistemul de răcire este astfel construit ca o combinaţie între circuit deschis şi circuit închis cu turnuri de răcire. Apa de răcire este preluată din râul Ialomiţa.  CTE Doiceşti este conectată la Sistemul Energetic Naţional (SEN) prin staţia Târgovişte, de 220 KV, situată la aproximativ 10 km depărtare de centrală.
 
După ultimele restructurări de personal, la Doiceşti mai lucrează sub 50 de angajaţi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările