Top 6 greşeli pe care le poţi face într-o întâlnire de afaceri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am fost de curând la o întâlnire pe care pot să o cataloghez fără nicio strângere de inimă drept „aşa nu”. Şi pentru că greşelile sunt bune pentru a învăţa din ele, m-am gândit să vă spun şi vouă ce m-a deranjat cel mai mult din punctul de vedere al comunicării, sperând că observaţiile mele vă vor fi de folos în situaţii asemănătoare.

1. Nu te lăuda excesiv

Cu toţii am fost puşi, măcar o dată, în situaţia de a vorbi despre proiectele noastre. Şi atunci când acestea sunt proiecte în care credem foarte mult avem tendinţa, fără să ne dăm seama, de a vorbi excesiv la superlativ despre ele. Ceea ce nu este neapărat rău pentru că demonstrează dedicarea pentru proiectul respectiv, dar din punctul de vedere al posibilului partener de afaceri sau al posibilului client asta poate să însemne, de asemenea, şi o încercare de a ascunde părţile mai puţin bune ale proiectului respectiv. Aşa că, din punctul meu de vedere, o întâlnire de afaceri ar trebui pregătită cu cel puţin o săptămână înaintea să aibă loc, dacă stăpâneşti foarte bine domeniul, dacă nu poţi începe să o pregăteşti chiar şi cu o lună înainte. De ce? Trebuie să studiezi piaţa, să vii cu date reale şi actualizate ceea ce demonstrează că eşti informat. De asemenea, discursul tău în legătură cu ceea ce poţi oferi posibilului partener trebuie să fie echilibrat asemănător cu o analiză SWOT a posibilei voastre colaborări atât cu părţile bune cât şi cu părţile care, din punctul tău de vedere ar putea fi îmbunătăţite. Personal nu cred în proiectele perfecte, ci în proiecte bune care pot fi şi mai bune. Aşa că, dacă vreţi să faceţi impresie bună din punctul de vedere al imaginii publice, nu uitaţi să fiţi modeşti.

2. Nu acapara toată discuţia

Plecând de la observaţia anterioară, a vorbi mai mult decât este nevoie despre un proiect sau a obosi interlocutorul cu detalii nesemnificative lasă, de asemenea, o impresie neplăcută. Şi în cele din urmă, dacă este unul experimentat acesta va interpreta că, vorbind mult, vrei să îi distragi de fapt atenţia de la ceva despre care nu vrei sa îşi dea seama şi atunci va deveni cu siguranţă şi mai suspicios. Gândeşte-ţi discursul scurt şi la obiect şi lasă-l pe celălalt să vorbească mai mult decât tine, timp în care tu poţi să găseşti argumente sau exemple pentru ceea ce spune el astfel încât să îl convingi că tu eşti cea mai bună alegere fără să îi dai senzaţia că te străduieşti foarte mult să faci asta.

3. Nu iţi critica partenerii sau foştii colaboratori

Deşi ştim cu toţii că nu este ok să faci asta, mi-a fost totuşi dat să fiu de faţă într-o asemenea situaţie. Din punctul de vedere al specialistului în comunicare, aceasta este o pată mare pentru imaginea oricui se regăseşte în situaţie. În primul rând, credibilitatea omului respectiv va fi cu mult diminuată, iar interlocutorul va crede că aşa cum vorbeşti despre alţii în lipsă aşa vei vorbi şi despre el, de rău, în lipsa lui. O negociere bună poate să eşueze cu totul numai din această cauză.

4. Ai grijă cum te îmbraci

Când vine vorba despre îmbrăcăminte lucrurile se complică destul de mult. Pe de o parte este bine cunoscut faptul că ţinuta business este cea mai recomandată pentru o întâlnire de afaceri, dar ce faci dacă nu suporţi, în ruptul capului, să te strângi de gât cu o cravată? Pentru ca negocierea să aibă succes este importantă atitudinea. Aşa că poţi alege hainele în care te simţi cel mai bine pregătind un discurs excelent. Pentru că dacă tu ai încredere în produsul tău şi alţii vor avea încredere, chiar dacă tu nu porţi costum ci un tricou sport.

5. Nu vorbi despre viaţa personală

Când eşti într-o întâlnire de afaceri nu uita care este scopul pentru care eşti acolo. Oricât de interesantă ar fi povestea ta de viaţă, garantez că pe celălalt nu îl va interesa mai mult decât ce ai tu să îi propui din punctul de vedere al businessului. Timpul lui este limitat, iar dacă i-l vei ocupa cu povestea vieţii tale e posibil să îi pierzi atenţia pentru ce era cel mai important.

6. Nu îţi cere scuze în exces

E posibil să întârzii sau să uiţi să aduci ceva important pentru întâlnire. Este foarte important să nu îţi ceri scuze în exces pentru că nimeni nu vrea să audă scuze, ci oricine este interesat mai degrabă de soluţii. Şi apoi este o vorbă românească: „Cine se scuză, se acuză”. Aşa că orice aţi fi greşit într-o întâlnire de afaceri este suficient să spuneţi o singură dată că vă cereţi scuze şi este absolut necesar să veniţi cu o soluţie la problema pe care aţi creat-o.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite