Topul băncilor din România la sfârşitul lui 2014: cine a crescut pe o piaţă care bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele 10 bănci din sistem din cele 39 deţineau la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă cumulată de 78%
Primele 10 bănci din sistem din cele 39 deţineau la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă cumulată de 78%

Cele mai mari cinci bănci din România aveau la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă cumulată de aproape 55%, echivalentul unui volum de active de 197,27 miliarde de lei (44 miliarde de euro), potrivit Raportului anual 2014 elaborat de Banca Naţională a României.

Deşi anul trecut s-au consemnat evenimente notabile pentru piaţa bancară locală, cum ar fi cumpărarea Millennnium Bank de către OTP Bank şi a Volksbank de către Banca Transilvania, clasamentul băncilor din România nu a suferit încă modificări pentru că tranzacţiile nu au fost finalizate până la sfârşitul lui 2014.  

BCR s-a menţinut pe prima poziţie în sistemul bancar, cu active de 59 de miliarde de lei. Banca are o cotă de piaţă confortabilă de 16,2%, însă a pierdut în ultimii ani mai multe procente din cotă. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, cota de piaţă a BCR era de 17,5%. 

Şi BRD, a doua bancă din sistem la sfârşitul lui 2014, a pierdut cotă de piaţă în criză şi a ajuns la sub 13% din sistemul bancar – respectiv 12,4%. Cota de piaţă a băncii controlate de grupul francez Société Générale ajungea la aproape 16% în decembrie 2008. BRD administra la finalul lui 2014 active de 45,18 miliarde de lei.

Pe cea de-a treia poziţie din clasament se afla la sfârşitul anului trecut Banca Transilvania, cu active de 35,62 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 9,8%. Banca Transilvania a cumpărat anul trecut Volksbank, cu o cotă de piaţă de 3,4% la sfârşitul lui 2014, însă tranzacţia a fost finalizată de-abia în aprilie 2015. În urma tranzacţiei, Banca Transilvania ar ajunge la o cotă de piaţă de peste 13% şi ar putea devansa BRD, urcând pe poziţia a doua în clasamentul băncilor din România. De altfel, Banca Transilvania şi-a majorat constant în ultimii ani volumul activelor administrate.   

„Modificările intervenite la nivelul acţionariatului instituţiilor de credit pe parcursul anului 2014 nu au determinat schimbări majore în structura sistemului bancar românesc pe forme de proprietate. Dintre acestea, este de remarcat schimbarea încadrării Băncii Transilvania, în prima parte a anului, din categoria instituţiilor de credit cu capital majoritar străin în cea a instituţiilor de credit cu capital majoritar autohton, pentru ca la finele anului aceasta să redevină, însă, instituţie cu acţionariat majoritar străin în urma achiziţiei de acţiuni de către Corporaţia Financiară Internaţională“, se arată în raportul anual al Băncii Naţionale.

Clasamentul este completat de Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiiac Bank, CEC Bank şi ING Bank, toate cu o cotă de piaţă peste 5% la sfârşitul lui 2014. O cotă de piaţă de peste 2% aveau la sfârşitul anului trecut şi Alpha bank, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Citibank şi Garanti Bank. 

Tot anul trecut, OTP Bank, cu o cotă de piaţă de 1,3% la sfârşitul lui 2014, a anunţat preluarea Millennium Bank (cotă de piaţă – 0,7%), tranzacţia fiind finalizată în prima lună a acestui an. Astfel, OTP Bank, instituţie de credit care a anunţat că ia în calcul noi achiziţii, a ajuns la o cotă de piaţă de circa 2%. 

„S-a putut remarca începutul concretizării unei noi tendinţe de consolidare a sistemului bancar, respectiv realizarea unor fuziuni între entităţi bancare şi instituţii financiare nebancare, cum este cazul celei dintre Raiffeisen Bank şi Raiffeisen Capital Investment (finalizată în luna mai 2014), respectiv dintre Garanti Bank şi Domenia Credit IFN (noiembrie 2014). Alte evenimente notabile pentru piaţa bancară locală, deşi

nefinalizate în anul 2014, au fost reprezentate de cumpărarea Băncii Millennium de către OTP Bank Romania şi a Volksbank de către Banca Transilvania“, se mai arată în raportul BNR.

Banca Naţională a României mai arată că, în cursul anului 2014, activitatea bancară s-a aflat sub semnul ajustărilor bilanţiere generate atât de interacţiunea factorilor de cerere şi ofertă, cât şi de contextul demarării procesului de curăţare a bilanţurilor bancare de creditele neperformante. Măsurile de ajustare a bilanţurilor au fost însoţite şi de efecte pozitive, în sensul în care acestea au condus la reflectarea corectă a neperformanţei din creditare şi la crearea premiselor pentru reluarea sustenabilă a procesului de creditare şi pentru o provizionare cât mai corectă.  

„Pe parcursul anului 2014, evoluţia creditării s-a menţinut în teritoriu negativ, volumul creditelor la 31 decembrie 2014 fiind de 211,2 miliarde de lei, faţă de 218,5 miliarde de lei la 31 decembrie 2013, în scădere nominală cu 3,3 la sută. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de bilanţul monetar agregat al băncilor, împrumuturile în valută şi-au accelerat vizibil scăderea, pierzând 4,5 puncte procentuale din poziţia deţinută în stocul total al creditelor acordate sectorului privat, până la 56,4 la sută la finele anului 2014. În schimb, creditele în monedă naţională au parcurs o traiectorie constant ascendentă pe parcursul anului 2014, revigorarea acestei componente reflectând impactul pozitiv exercitat de scăderile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei, precum şi de modificarea condiţiilor de derulare a programului guvernamental «Prima

Casă», în sensul limitării acestuia la moneda naţională“, se mai arată în raportul BNR.

Topul băncilor din România în funcţie de valoarea activelor 

image

Sursa: Banca Naţională a României

*) date valabile la 31 decembrie 2014

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite