Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Topul celor mai doriţi angajatori din România. Facebook este pe ultimul loc în top 100

0
24 May 2022 04:08:21
Autor: Afrodita Cicovschi

Studiul „Cei Mai Doriţi Angajatori”, derulat de Catalyst Solutions în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022 pe un eşantion de 14 691 de respondenţi măsoară nivelul de atractivitate al angajatorilor locali, prezentând aşteptările acestora în raport cu angajatorii care activează pe piaţa din România.

Top 100 Cei Mai Doriţi Angajatori din România

 
Topul Cei Mai Doriţi Angajatori este realizat la nivel naţional, în urma a 14 691 de răspunsuri libere, neasistate, oferite de respondenţi la întrebarea Care sunt top 5 companii pentru care ţi-ai dori să lucrezi? Pe baza răspunsurilor liber exprimate la această întrebare, a fost alcătuit Top 100 Cei Mai Doriţi Angajatori. 
 
 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriţi Angajatori 2022
 
Pentru al doilea an consecutiv, Microsoft ocupă primul loc în topul preferinţelor respondenţilor – un angajator cu o cultură organizaţională puternică, preocupat constant de mediul de lucru şi de angajaţi. Sectorul IT&C rămâne cel mai bine reprezentat în top 10, alături de companii din automotive, retaileri online şi companiile din domeniul bancar.
 
„Suntem foarte mândri să fim pentru al cincilea an consecutiv în top 3 Cei Mai Doriţi Angajatori din România şi vrem să le mulţumim în mod special colegilor noştri pentru acest rezultat, pentru că ei sunt cei care contribuie la cultura noastră organizaţională şi cei care contribuie la notorietatea noastră prin programul de Employee Advocacy, promovând o imagine autentică a mediului de lucru, a tehnologiei şi proiectelor la care lucrează. Cred că principalul nostru punct forte este tocmai acesta: munca în echipă, colaborarea colegilor din echipele de employer branding şi comunicare, dar şi din departamentele tehnice, având că rezultat idei şi proiecte ingenioase.” Maria Marcovici, Head of HR Communications Continental România
 

Companii din top 50 care au înregistrat o evoluţie semnificativă comparativ cu anul anterior

 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriţi Angajatori 2022
 
Honeywell, Vitesco Technologies, Dedeman, Dell Technologies, British American Tabacco, Kaufland România se află printre companiile cu o evoluţie semnificativă în topul Cei Mai Doriţi Angajatori, ediţia 2022. Prezenţa la nivel naţional, alături de numărul mare şi diversitatea oportunităţilor de carieră, flexibilitatea şi adaptabilitatea companiei în contextul actual, plus implicarea companiei în campanii de poziţionare de brand pot reprezenta aspecte care influenţează locul ocupat de o companie de la un an la altul.
 
„Considerăm că evoluţia foarte bună a poziţiei BAT în studiul Catalyst Solutions a fost determinată în primul rând de ajustarea strategiei noastre de employer branding, pe baza unei cercetări calitative şi cantitative a profilului noii generaţii. Un succes completat de iniţiative croite pe măsura aşteptărilor angajaţilor noştri: flexibilitate vizavi de prezenţa la birou în noul context, un pachet premium de beneficii care a consolidat atât percepţia pozitivă a aplicanţilor, cât şi a colegilor şi o preocupare continuă de a descoperi şi comunica experienţe individuale, poveşti autentice din organizaţia noastră, care să devină, la rândul lor, acel element decisiv pentru care spui: “Da, vreau şi eu aşa!”. Suntem încântaţi de noua poziţie ocupată şi promitem să comunicăm în continuare povestea de succes a BAT Romania si a echipei sale extraordinare.” – Dan Corlateanu, HR Manager BAT Romania
 

Cele mai importante criterii în alegerea angajatorului

 
Pe lângă topul Cei Mai Doriţi Angajatori din România, studiul oferă si informaţii cu privire la factorii care stau la baza deciziei în funcţie de care candidaţii îşi aleg compania preferată. Din studiu se pot remarca şi beneficiile pentru care candidaţii aleg o companie în defavoarea alteia.  Respondenţii au evaluat top 10 cele mai importante criterii în procesul lor de decizie, primele menţiuni fiind: asigurarea unui loc de muncă sigur, un mediu de lucru plăcut/prietenos şi existenţa unui pachet salarial atractiv. Comparativ cu anii anteriori, asigurarea unui loc de muncă sigur a devenit un factor extrem de important în procesul de decizie. 
 
 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriţi Angajatori 2022
 
 

Aspecte care au determinat un candidat să renunţe la jobul anterior

 
În cadrul studiului au fost evaluaţi si factorii asociaţi cu decizia de a renunţa la jobul anterior. Nivelul salarial reprezintă pentru 34% dintre respondenţi motivul principal, alături de lipsa de oportunităţi profesionale oferite în cadrul companiei (28%) şi faptul că organizaţia se îndreaptă către o direcţie care nu corespunde cu obiectivele/valorile candidaţilor (17%). 
 
 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriţi Angajatori 2022
 

Aspecte care demotivează un candidat să aplice la un job nou

 
Un aspect nou analizat în cadrul ediţiei din acest an a studiului Cei Mai Doriţi Angajatori face referire la sistemul de muncă hybrid, online sau de la sediul companiei. În cadrul studiului, a fost analizat cum contribuie flexibilitatea oferită de companii la decizia candidaţilor de a aplica sau nu la joburile deschise. 40% dintre respondenţi au evaluat că lipsa flexibilităţii cu privire la programul de lucru este un factor determinant în procesul lor de decizie. În opinia participanţilor, pe locul 2 se află imposibilitatea de lucra în sistem hybrid (16%), iar pe locul 3 se află faptul că jobul nu oferă posibilitatea de a lucra exclusiv în sistem online.  
 
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriţi Angajatori 2022
 

Obiective profesionale ale candidaţilor în 2022

 
Păstrarea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională este un aspect de maximă importanţă pentru candidaţi, fiind cel mai important obiectiv profesional în rândul acestora. Alături de atingerea unui nivel salarial superior şi preocuparea pentru dezvoltare şi creştere în carieră.