Topul cifrelor de afaceri: cum au mers vânzările în primul semestru din 2015. Care domenii au ieşit pe plus şi care pe minus - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul online a ieşit primul în clasamentul afacerilor din primul semestru al acestui an
Comerţul online a ieşit primul în clasamentul afacerilor din primul semestru al acestui an

Sectoarele bazate pe informatică şi internet, ca şi cele susţinute de capitalul străin, au avut cele mai mari creşteri ale vânzărilor în prima jumătate a acestui an, iar sectorul energetic a avut cele mai mari scăderi.

Clasamentul cifrelor de afaceri din primul semestru al acestui an, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de serviciile şi industriile care se axează pe informatică, internet, oferind calitate şi valoare adăugată.

Din acest punct de vedere, cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii cum sunt comerţul online (+28,4%, locul 1 în top), serviciile IT (+23,7%, locul 3) sau producţia de calculatoare (+18,8%, locul 7).

Tot printre primele în clasamentul dinamicii vânzărilor se regăsesc sectoare în care capitalul străin are o prezenţă consistentă, cum ar fi fabricarea mijloacelor de transport, altele decât cele rutiere (+25,9%), fabricarea de ţigarete (+22,6%), producţia de medicamente (+12,6%) sau serviciile de depozitare şi logistică (+12%).

De menţionat că astfel de domenii sunt abordate în principal de companiile mari sau, cel puţin, mijlocii.

La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri, se regăsesc domeniile în care progresul tehnologic a fost mai puţin aplicat sau în care cererea a avut un declin.

Dintre acestea amintim extracţia cărbunelui (-30,5%, prima în topul scăderilor), cocseriile şi rafinăriile (-24,8%), industria energetică (-21,5%) sau extracţia de petrol şi gaze (-8,3%).

La limita supravieţuirii - cu o dinamică a afacerilor cuprinsă între +2% şi -2% în primul semestru - s-au situat tipografiile, unităţile turistice (hoteluri-restaurante), producţia de textile şi îmbrăcăminte sau producţia de mobilă.

Exportatorii, cei mai câştigaţi

O altă caracteristică a topului nostru este aceea că pe plus au ieşit cel mai bine industriile orientate către export şi cele dominate de companiile multinaţionale, în timp ce minusurile se consemnează în domeniile bazate doar pe cererea internă.

Fabricarea produselor din tutun, spre exemplu (producţie în România cu destinaţia export), se menţine de câţiva ani în zona de vârf a clasamentului, consemnând un plus de 22,6% în primul semestru din 2015.

Din aceeaşi categorie mai fac parte comerţul cu autovehicule, agenţiile de turism, serviciile de depozitare şi logistică (acestea având o puternică prezenţă a capitalului străin), fabricarea echipamentelor electrice (mereu în top la mărfurile exportate) şi, desigur, producţia de autovehicule rutiere.

Per ansamblu, din cele 48 de domenii în care INS monitorizează evoluţia cifrelor de afaceri, 39 au avut creşteri (cuprinse între +0,5% şi +28,4) şi doar 9 au avut scăderi (cuprinse între -0,1% şi -30,5%).

Acesta este cel mai bun raport între plusurile şi minusurile cifrelor de afaceri (39 la 9) din 2011 - de când „Adevărul“ întocmeşte astfel de topuri.

Inversări de trend

Faţă de evoluţiile din anul 2014, putem semnala câteva inversări de tendinţe care ar putea fi interesante.
Sectorul de construcţii, cu toate subramurile sale, este surpriza acestui an: din top 5 pe minus în 2014 au ajuns în top 15 pe plus în prima jumătate a lui 2015.

Este cazul construcţiilor nerezidenţiale (să ne amintim numai câte malluri, galerii comerciale şi hipermarketuri au fost şi sunt în construcţie în acest an), al construcţiilor inginereşti şi al construcţiilor de locuinţe.

De la minus în 2014 la plus în 2015 au mai trecut hotelurile, restaurantele, agenţiile de turism şi jocurile de noroc, iar de la plus la minus au trecut industria uşoară, fabricarea de mobilă sau sectorul energetic.

Reamintim că economia a crescut, per ansamblu, cu 3,7% în primul semestru din 2015 faţă de primul semestru din 2014, avans susţinut – după cum reiese din statisticile sectoriale – de creşterile din construcţii, industrie şi comerţ.

top afaceri s1 2015
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite