Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Topul companiilor care au cele mai mari suprafeţe de teren concesionate de la stat

10
22 May 2019 08:01:05
Autor: George-Andrei Cristescu

Conform datelor Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), companiile care au cea mare suprafaţă de teren arendată sau concesionată de la ADS sunt: Agricost - 57.720 ha, Maria Trading - 11.737 ha, Intercereal - 10.550 ha, Agro Chirnogi - 9.414 ha şi Dorna Agri - 8.278 ha.

Suprafaţa totală arendată sau concesionată de ADS este de 263.696 ha, iar veniturile obţinute, anul trecut, au fost de 110,7 milioane lei, ceea ce înseamnă un venit de aproximativ 467 lei pentru un hectar. „Anul trecut, gradul de încasare a fost de 99,32%”, a declarat Cătălin Bologa, director general ADS.

Există o politică europeană în materie arendă şi concesiune? „Legislaţia Uniunii Europene poate interveni în funcție de încadrarea terenului drept marfă (care face obiectul normelor privind piața internă), capital natural (reglementat prin politica de mediu), teren agricol (caz în care face obiectul regulamentelor politicii agricole comune) sau teren construibil (care face obiectul politicii de coeziune teritorială). Luate împreună, aceste politici sectoriale reprezintă, de facto, un cadru funciar la nivelul UE”, explică europarlamentarul Laurenţiu Rebega.

Principala problemă legată de regimul funciar al terenurilor agricole din UE constă în dificultatea accesului la terenuri al micilor și viitorilor fermieri. „Cadrul funciar al UE discriminează întreprinderile agricole neindustriale și agricultura țărănească. El se concentrează mai mult pe marea proprietate funciară și exploatațiile agricole industriale, încurajând, în cele din urmă, acapararea şi comasarea de terenuri agricole”, crede Laurenţiu Rebega.

„Arendaşul trebuie să facă dovada că este capabil să lucreze terenul la nivel european. Să aibă cunoştinţele şi capitalurile necesare, adică oameni de specialitate (agronomi, biologi, tehnicieni etc.), utilaje şi conexiuni la lanţurile de colectare şi distribuţie a producţiei. Şi, nu în ultimul rând, o preocupare permanentă pentru protecţia mediului”, explică Rebega.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Costica vasile
22.05.2019, 08:48:32

Insula mare a Brailei....este trecuta in articol ? Daca nu...nu-i niciun bai....sa traiasca veorica si araboii ! JOS CIUMA ROSIE care a adus agricultura romaneasca la plugul de lemn ! La vot pe 26 mai sa trimitem la groapa de gunoi a istoriei....pzd !

+5 (5 voturi)
Val Vali
22.05.2019, 08:58:55

Ce nu se spune este ca aceste companii primesc si subventii pe masura de la UE si statul roman. Care subventii acopera oricum sumele platite pentru concesionare. Dintr-un hectar de pe aceste terenuri se scoate o producţie de 750 de euro şi se primesc subvenţii de minimum alţi 100 de euro, în timp ce arenda plătită la stat este undeva la 80 de euro, mai mica faţă de subvenţie, asta fără a mai pune la socoteală profitul din producție. Cel mai mare concesionar este Agricost, cu terenul situat in Balta Brailei, beneficiar fiind o companie din Emiratele Arabe Unite, Al Dahra. Cam asa sunt majoritatea agricultorilor romani aia laudati de Dragnea - negri pe plantatiile arabilor, italienilor, danezilor, englezilor, luxemburghezilor si care or mai fi, plus cativa romani, precum Ion Niculae, varanul Voiculescu sau Constantin Duluţe.

+7 (7 voturi)
cosmic
22.05.2019, 11:03:07

taranii romani care au ajuns negri pe plantatiile strainilor, nu le fura din recolta?

-1 (1 vot)
Podar
22.05.2019, 11:12:32

E timpul de a...recunoaște, O Românie...repetenta, Cu un popor ce inca ...paste In tzara data in..."arenda"...:(((...!? Sub guvernanții scatofagi Trăim vremuri...fanariote, Romanii ajung iar...iobagi, Daca au mintea in...ciubote... Probabil ca va enervez, Dar nu pot sa nu...explodez, Văzând ce fac niste tâlhari, Vanduti străiniilor șalvari. ...

0 (2 voturi)
Goguţă
22.05.2019, 10:02:41

Interesant era daca dateati si cine sunt patronii la societatile alea poate apareau ceva personaje cu legaturi in partid. In alta ordine de idei nivelul de arednda este cam mic, in general se plateste cam 770 lei/ha

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările