Nabucco şi impozitul pe monopol sapă câştigurile Transgaz. Profitul net a scăzut cu 37% în primele nouă luni, la 159 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transgaz este deţinută de către stat, prin Departamentul pentru Energie
Transgaz este deţinută de către stat, prin Departamentul pentru Energie

Transportatorul naţional de gaze, Transgaz Mediaş, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 159,4 milioane de lei, în scădere cu 37,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la venituri de 1,07 miliarde de lei, în urcare cu 5,3%.

În aceeaşi perioadă din 2012, veniturile au însumat 1,016 miliarde lei, iar profitul a fost de 254,23 milioane lei.

Cheltuielile totale au crescut cu 16,4% în primele nouă luni din acest an, de la 708 milioane lei la 824,37 milioane lei, ca urmare a instituirii impozitului pe monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, precum şi a unui provizion de 110,6 milioane lei pe care Transgazl-a făcut pentru a acoperi contribuţia la consorţiul care ar fi trebuit să construiască gazoductul Nabucco.

Scopul Nabucco era realizarea unei noi rute de transport al gazelor în Europa, pentru diminuarea influenţei ruseşti în acest sector. Gazoductul urma să fie alimentat cu gaze din zăcământul Şah Deniz, din Marea Caspică, dar consorţiul care îl exploatează a ales ca destinatar al gazelor conducta Trans-Adriatic Pipeline, care va duce gazele până în Italia.

Mai puteţi citi:

Taxa pe stâlp va aduce la buget 110 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro de la companiile de utilităţi

Statul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona de utilităţi, scrie Mediafax, care citează surse guvernamentale.

Investitorii din sectorul eolian, în stare de alertă din cauza taxei pe turbine şi cabluri

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt „în alertă“ din cauza intenţiei Executivului de a impozita turbinele şi cablurile electrice, şi afirmă că nu au fost consultaţi în privinţa noilor taxe, potrivit unui comunicat remis de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

România, după Nabucco: resursele din Marea Neagră şi gazele de şist ne pot asigura independenţa energetică

Respingerea Nabucco Vest în favoarea proiectului rival ar trebui să însemne o veritabilă alarmă de trezire pentru România. Care alternative avem şi care ar trebui să ne fie priorităţile în perioada următoare. 

Fantoma Nabucco revine între proiectele energetice ce pot beneficia de fonduri UE

Comisia Europeană (CE) a inclus mai multe proiecte energetice la care participă şi România, între care AGRI şi un gazoduct pe traseul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, pe o listă de 250 de „proiecte de interes comun“ la nivel comunitar, care pot beneficia de finanţare totală de 5,85 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

     

Să restabilim Adevărul. Când şi cum a căzut proiectul Nabucco

Traian Băsescu a fost ani de zile un susţinător al proiectului Nabucco. Până la urmă  eşecul proiectului este, mai degrabă, eşecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanşardă şi fără legătură cu realitatea.

Kazahstanul vrea să livreze României gaze prin South Stream

Autorităţile din Kahazstan au propus României o formulă în care să asigure livrarea de gaze naturale printr-o extensie din Bulgaria spre România a gazoductului South Stream, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite