Transgaz are un nou proiect de interconectare cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta - Interconectarea sistemului naţional de transport gaze naturale România cu sistemul naţional de transport gaze naturale Ucraina pe direcţia Gherăeşti – Siret

Planul de dezvoltare al Transgaz pe perioada 2018 – 2027 prevede inclusiv interconectarea cu Ucraina, pe direcţia Gherăeşti – Siret. Proiectul, estimat la 125 milioane de euro, ar putea fi dat în folosinţă în 2025.

Prin Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale, Transgaz şi-a propus creşterea gradului de interconectare al reţelei naţionale de transport gaze naturale la reţeaua de gaze naturale europeană. 

“În acest sens, în completarea proiectului privind dezvoltări ale SNT în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre/dinspre Republica Moldova, Transgaz a identificat oportunitatea realizării unei interconectări a SNT cu sistemul de transport gaze naturale din Ucraina, pe direcţia Gherăeşti – Siret”, se arată în documentul citat. 

Potrivit acestuia, proiectul "Interconectarea sistemului naţional de transport gaze naturale România cu sistemul naţional de transport gaze naturale Ucraina pe direcţia Gherăeşti – Siret" constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale şi a instalaţiilor aferente, pe direcţia Gherăeşti – Siret; construirea unei staţii de măsurare gaze transfrontalieră; amplificarea staţiilor de comprimare Oneşti şi Gherăeşti, dacă este cazul.

Costurile s-ar ridica la 125 milioane de euro, studiul de fezabilitate urmând să fie efectuat în acest an, proiectarea în 2019 – 2020, până în 2021 urmând să se cumpere toate materialele de care este nevoie, astfel încât construcţia propriu-zisă să fie demarată în 2022, iar începerea operării să aibă loc în 2025.

Transgaz a tatonat cererea de gaze din Ucraina

În noiembrie 2017, Transgaz îşi anunţa intenţia de a prelua alimentarea parţială cu gaz a Ucrainei, ţară care are un consum uriaş, de circa 50 de miliarde mc, şi o mare problemă de aprovizionare de circa 2 ani, după ce importurile din Rusia au scăzut drastic în urma crizei din Crimeea.

Ca atare, Transgaz a iniţiat o procedură de consultare a pieţei pentru a vedea dacă există suficientă cerere din partea potenţialilor cumpărători şi a decide dacă merită să investească în upgradarea tehnică a punctului de interconectare a sistemului naţional de transport al gazelor cu cel ucrainean Medieşu Aurit-Tekovo, astfel încât să devină posibil exportul fizic de gaze naturale din România în Ucraina.

În prezent, prin punctul de interconectare Medieşu Aurit-Tekovo, gazele pot circula doar dinspre Ucraina spre România. 

"În momentul de faţă, datorită presiunii actuale de operare a sistemelor de transport, transportul fizic al gazelor naturale prin punctul de interconectare Medieşu Aurit-Tekovo pe direcţia România-Ucraina este imposibil de realizat. Având în vedere interesul manifestat de utilizatorul de reţea pentru fluxuri fizice pe direcţia România-Ucraina, SNTGN Transgaz SA va iniţia în perioada următoare un proces de sondare a pieţei pentru a cuantifica nivelul cererii de capacitate, iar în funcţie de rezultat va evalua necesarul investiţional pentru eliminarea restricţiilor tehnice actuale", se arată în documentul supus dezbaterii publice pe site-ul Transgaz.

Medieşu Aurit-Tekovo, punct de import pentru livrările de gaze naturale din Rusia

Termenul de implementare a proiectului privind asigurarea curgerii fizice pe direcţia România–Ucraina este condiţionat de cererea de capacitate în punctul de interconectare Medieşu Aurit-Tekovo, precizează sursa citată. 

Medieşu Aurit-Tekovo este punct de import pentru livrările de gaze naturale din Rusia, având un rol important în asigurarea securităţii în aprovizionare pentru România. 

Livrările se fac în baza unui Acord tehnic privind exploatarea echipamentelor de măsură de la staţia de măsurare a gazelor Medieşu Aurit pentru predarea – primirea gazelor naturale din Federaţia Rusă în România prin Satu Mare, acord cu durată nedeterminat încheiat între Transgaz şi Gazprom Export, cu măsurarea comercială a gazelor naturale în staţia Medieşu Aurit. 

Gazele ruseşti ajung în România după ce tranzitează sistemul naţional de transport al Ucrainei. Upgradarea staţiei Medieşu Aurit, prin facilitatea fluxului invers al gazelor, ar permite României inclusiv să re-exporte în Ucraina gazele importate din Rusia. 

Contractul Ucrainei cu Naftogaz expiră în 2019

Tranzitul de gaze ruseşti din Ucraina spre România se realizează în prezent doar în baza acordurilor bilaterale dintre fiecare dintre cele două companii de transport şi Gazprom. Cel încheiat de ucraineni cu partea rusă, prin compania-mamă Naftogaz, expiră în 2019 şi face, de altfel, obiectul unei proceduri de arbitraj între cele două state la Tribunalul Arbitral Internaţional de la Stockholm. 

"Operatorii de transport şi sistem depun eforturi în vederea soluţionării situaţiei actuale, inter alia, contractul de tranzit al gazelor naturale via Ucraina este în momentul de faţă în procedură de arbitraj la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm. 

În acest context, acordul de interconectare are în vedere intrarea sa în vigoare condiţionată fie de momentul expirării contractului istoric de transport susmenţionat (între Ucraina şi Gazprom - n.r.), fie de hotărârea Tribunalului de Arbitraj de la Stockholm cu privire la anularea sau modificarea condiţiilor din respectivul contract, fapt ce va permite SNTGN Transgaz SA şi PJSC Ukrtransgaz, în calitate de operatori de transport şi sistem adiacenţi, să îşi îndeplinească toate obligaţiile prevăzute în acordul de interconectare. Până la momentul îndeplinirii uneia din condiţiile susmenţionate, SNTGN Transgaz SA şi PJSC Ukrtransgaz vor efectua demersurile necesare în vederea convenirii tuturor prevederilor acordului de interconectare", se spune în documentul comun al celor două companii. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite