Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Transgaz: Tranzacţiile de pe bursele de gaze sunt prea puţine, iar cantităţile prea mici. Compania va realiza un mecanism alternativ de echilibrare

0
3 Jul 2015 17:16:55
Autor: Daniel Ionascu
Transgaz este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale
Transgaz este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale

Lichiditatea pieţei angro a gazelor pe termen scurt din România se situează la un nivel insuficient promovării concurenţei în concordanţă cu principiile generale prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene, de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport gaze, conform unui raport publicat de Transgaz, citat de Agerpres.ro.

În aceste condiţii, în absenţa unui nivel suficient de lichiditate a pieţei angro de gaze pe termen scurt, Transgaz va pune în aplicare măsurile provizorii prevăzute în Regulamentul european şi va crea o alternativă la platforma de echilibrare (APE), potrivit sursei citate.
 
Pe piaţa angro de gaze din România funcţionează în prezent două societăţi care deţin licenţa de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale, respectiv Bursa Română de mărfuri (BRM), care a obţinut licenţa în luna iulie 2013, şi OPCOM, care, începând cu august 2013, a pus la dispoziţia participanţilor la piaţă Platforma electronică de tranzacţionare prin mecanismul PCGN-LN.
„Pe platforma BRM, de la debutul pieţei până la 30 iunie 2015, au fost organizate 315 şedinţe de licitaţii, finalizate cu încheierea a 142 de tranzacţii, iar pe platforma OPCOM, de la debutul pieţei până la finele lui iunie 2015, au fost organizate 22 de sesiuni de licitaţii, care nu s-au finalizat cu încheierea de tranzacţii“, se menţionează în raport.
 

Lipsă de lichiditate

 
Din totalul şedinţelor de licitaţii iniţiate pe platforma BRM, 196 au fost de cumpărare şi 119 de vânzare. Ofertele au totalizat 48,779 milioane MWh, din care ofertele de vânzare 39,157 milioane MWh şi cele de cumpărare 9,621 milioane MWh.
Pe piaţa centralizată a gazelor administrată de BMR sunt înregistraţi 144 de participanţi, toţi activi.
Pe OPCOM au fost iniţiate 22 de tranzacţii, din care 16 de vânzare şi şase de cumpărare. Volumul total ofertat a fost de 4,57 milioane MWh la vânzare şi de circa 16 ori mai mic la cumpărare, respectiv 296.800 MWh. Nu s-a încheiat nicio tranzacţie.
Pe OPCOM sunt înregistraţi 16 participanţi, din care doar trei activi.
 

Măsuri provizorii

 
În acest context, raportul precizează că,„'în absenţa unui nivel suficient de lichiditate a pieţei angro de gaze pe termen scurt, conform prevederilor Regulamentului UE, OTS (operatorul de transport şi de sistem — n. r.) va pune în aplicare măsurile provizorii prevăzute în Regulament“.
 
Măsura provizorie pe care Transgaz are capabilitatea să o aplice şi să o gestioneze în anul gazier 2015 — 2016 este crearea unei alternative la platforma de echilibrare. Prin implementarea acesteia, Transgaz va recurge la determinarea dezechilibrului zilnic produs de utilizatorii reţelei prin intermediul unei platforme informaţionale proprii, afirmă compania.
 
Prin acest instrument, utilizatorii de reţea vor avea posibilitatea de echilibrare a propriilor portofolii între ei, prin intermediul Facilităţii de transfer, după care se va recurge la determinarea dezechilibrelor finale şi la echilibrarea sistemului naţional de transport prin crearea unui cadru de reglementare care să dea operatorului posibilitatea de a tranzacţiona gaze în scopul echilibrării sistemului. OTS va factura dezechilibrele finale către utilizatorii de reţea, care le-au produs.
 
Până la data de 16 aprilie 2019, Transgaz va trebui să elimine măsurile provizorii şi să implementeze toate prevederile regulamentului.
„Având în vedere că măsura provizorie propusă de Transgaz constă într-o alternativă la platforma de echilibrare, primul pas pe care şi-l propune este de a face toate demersurile necesare pentru crearea şi dezvoltarea unei platforme de echilibrare, propunându-şi utilizarea acesteia începând cu anul gazier 2016 — 2017“, mai spune documentul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările