Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Un grup francez închide două fabrici de produse lactate din România: toate persoanele concediate vor fi consiliate

27
3 Jul 2020 17:59:01
Autor: Afrodita Cicovschi

Un grup francez a anunţat că a hotărât să închidă două fabrici din ţara noastră, Floreni şi Vatra Dornei, urmând să-şi consilieze toţi foştii angajaţi pe care i-a concediat.

Urmând planurile strategice de consolidare a afacerilor în România, pe principii de organizare eficientă a activităţilor de producţie la standarde optime, Grupul Lactalis a decis închiderea unităţilor de producţie Floreni şi Vatra Dornei din cadrul societăţii Dorna Lactate.
 
Brand-ul LaDorna şi societatea Dorna Lactate îşi continuă, însă, existenţa în România, iar portofoliul de lactate LaDorna va fi produs în celelalte fabrici româneşti ale grupului.
 
“Această măsură este menită să ne asigure continuarea procesului de producţie şi a investiţiilor în dezvoltarea portofoliului LaDorna cu respectarea riguroasă a cerinţelor de performanţă şi siguranţă ale Grupului Lactalis. Am fost nevoiţi să luăm această decizie după epuizarea tuturor încercărilor de eficientizare a activităţii în cele două fabrici, luând în considerare şi noua realitate economică care ne determină să fim mai atenţi la operativitatea business-ului nostru în România şi să ne adaptăm planurile coerent, pentru a rămâne competitivi în industrie.
 
A fost o decizie grea, însă cel mai important este că putem duce mai departe povestea brandului LaDorna în România, cu structurile moderne disponibile local. Este unul dintre angajamentele majore ale Grupului Lactalis în România, ne dorim în continuare să menţinem business-ul şi să-l creştem sănătos aici, în România, contribuind astfel la redresarea economică naţională, prin noi investiţii şi noi locuri de muncă.
 
În egală măsură, suntem preocupaţi să protejăm drepturile fiecăruia dintre colegii noştri afectaţi de concediere şi să reducem cât de mult posibil impactul regretabil pe care acest proces îl va avea asupra lor”, declară Giampaolo Manzonetto, directorul general al grupului Lactalis Rom\nia.
 
Angajaţii afectaţi de măsura de concediere colectivă în fabricile Floreni şi Vatra Dornei vor primi tot sprijinul companiei în a-şi găsi un alt loc de muncă, fie în cadrul celorlalte societăţi aparţinând Grupului Lactalis în România, fie în alte companii. O parte dintre angajaţi va primi oferte pentru locurile de muncă disponibile în cadrul celorlalte companii româneşti din grup.
 
Lactalis va oferi salariaţilor disponibilizaţi consiliere privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională şi suport specializat în orientarea lor către acele companii şi posturi vacante existente la nivel local.
 
În plus, salariaţii vor beneficia şi de instruire pentru căutarea unui nou loc de muncă, iar compania îi va recomanda companiilor de recrutare cu care colaborează. De asemenea, angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective vor primi compensaţii salariale.
 
Întregul proces se va încheia la sfârşitul lunii august 2020, cu respectarea strictă a tuturor reglementărilor legale în vigoare.
 
Decizia nu afectează în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali. Colectarea laptelui va continua să se desfăşoare normal, cu păstrarea integrală a contractelor încheiate cu fermierii români parteneri şi direcţionarea laptelui către celelalte fabrici. Grupul Lactalis rămâne cel mai mare colector de lapte din România, cu aproximativ 250 de milioane de litri de lapte colectat şi procesat anual, iar un alt angajament important al companiei este susţinerea producţiei româneşti de lapte.
 
Brandul LaDorna a luat naştere în 1998, iar misiunea sa de a le oferi consumatorilor lactate bune produse în România merge mai departe. Producţia pentru portofoliul brandului LaDorna se va împărţi între fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba şi fabrica Covalact din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. 
 
LaDorna este unul dintre cele mai cunoscute branduri de lapte şi produse lactate din România şi lider de piaţă pe segmentul laptelui UHT şi a smântânii lichide. LaDorna a lansat prima marcă de lapte UHT din România şi s-a implicat în construirea fermelor ecologice certificate de Uniunea Europeană. Societatea Dorna Lactate face parte din grupul francez Lactalis din anul 2008. 
 
Cu o tradiţie de aproape 90 de ani, grupul francez Lactalis este cea mai mare companie de lactate din lume, având activităţi operaţionale în 83 de ţări de pe toate continentele. Din anul 2008, Lactalis a devenit şi unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa din România.
 
Grupul Lactalis deţine în România companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Rarăul, Lactate Harghita, Lactalis România, Parmalat România şi Lactalis Logistic şi reuneşte peste 2300 de angajaţi, 7 branduri româneşti (LaDorna, Albalact, Covalact, Zuzu, Fulga, Rarăul, Poiana Florilor) - inclusiv mărci regionale (precum Friss, comercializat în judeţele Harghita şi Covasna) - şi branduri internaţionale (President, Galbani, Santal). Activităţile de producţie ale companiilor se desfăşoară astăzi în 7 fabrici, dintre care cele mai mari sunt fabrica Albalact din Oiejdea, judeţul Alba, Covalact din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna şi Rarăul din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. Companiile româneşti din Grupul Lactalis vând peste 200.000 de tone de produse finite în fiecare an şi, cumulat, au o cifră de afaceri de aproape 250 de milioane de euro (produse lactate şi sucuri).
În ultimii ani, Grupul Lactalis a direcţionat mari investiţii în creşterea capacităţilor de producţie din fabrici prin retehnologizare, lucru care a permis dezvoltarea portofoliilor aparţinând brand-urilor locale, dar şi majorarea exporturilor către alte subsidiare din grup şi demararea producţiei locale pentru game fabricate de către alte subsidiare europene.
 
O altă etapă investiţională importantă a cuprins sistemele IT şi logistica. Grupul Lactalis are o strategie stabilă de dezvoltare în România, prin continuarea investiţiilor în tehnologizarea şi automatizarea fabricilor, în logistică şi în brand-urile româneşti din portofoliul său.
 
Grupul Lactalis se implică activ şi în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, cu precădere în această perioadă de mari încercări. Toate companiile româneşti ale Grupului au contribuit cu donaţii substanţiale în bani, produse lactate şi produse sanitare în valoare de peste 1.200.000 de lei, ajutând astfel spitalele, personalul medical, pacienţii şi oamenii din categoriile defavorizate. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

ovidiu preda
3.07.2020, 18:06:59

mai bine plecati

-7 (11 voturi)
Rolf Eckard
3.07.2020, 18:21:28

Franzujii nu au fost niciodata in stare de ceva. Fara banii din Germania ar fi la nivelul Turciei.

-4 (12 voturi)
Alex Bun
3.07.2020, 19:29:33

Capitalismul nu e operă de caritate, nu faci profit, nu maximizezi profitul, dispari. Simplu. Marile piețe de desfacere din România sunt București, Cluj, Timișoarași Constanta, Suceava e departe de toate acestea, si departarea e sporita de lipsa drumurilor rapide care sa nu strabata localitati nesfarsite. Cei de acolo sunt cu coada pe sus, dar incet incet vor fi trasi pe line moarta, pentru ca sunt doar un capat izolat de tara.

+9 (9 voturi)
Alex Bun
3.07.2020, 19:32:40

LaDorna o scurta veme au avut singura smantana adevarata din magazine, adica nu grasimea aia dintr-o bucata, ce se vinde ca smantana in România, ci smantana din aia cu se aduna pe chișleag în olalele bunicii. Dar nu se vindea pentru ca era mai scumpa dacat falsele smantani. Si laptele lor e mai scump.

+8 (8 voturi)
Deumos
3.07.2020, 20:15:12

Lapte românesc, personal din România, resurse românesti, profit si bataie de joc frantuzesti. Pai bine ca stiu, sa nu mai cumpar nici din greseala marca asta. "La Dorna" nu mai e produs in Vatra Dornei :))))).

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (27)