Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Un grup specializat în reciclarea PET-urilor construieşte încă o fabrică în România

0
20 Sep 2021 10:53:22
Autor: Afrodita Cicovschi

Grupul ALPLA va construi încă o fabrică de reciclare în România, angajându-se să investească aproximativ 50 de milioane de euro în fiecare an în vederea extinderii activităţilor de reciclare până în 2025.

Grupul ALPLA, lider mondial în soluţii de ambalare şi reciclare din plastic, continuă demersurile pentru a-şi atinge obiectivele de sustenabilitate investind în construcţia unei fabrici de reciclare în Târgu Mureş. 
 
„Obiectivul nostru este să stabilim un ciclu de viaţă complet al ambalajului - de la sticlă la sticlă – în special în regiunile unde colectarea şi reciclarea deşeurilor au potenţial de dezvoltare. Asocierea noastră în acest joint-venture este un pas strategic şi important în această direcţie.”, spune Preşedintele ALPLA, Günther Lehner, responsabil pentru dezvoltarea departamentelor de Sustenabilitate şi Economie Circulară
 
În vederea dezvoltării fabricii, ALPLA alături de Ecohelp SRL şi United Polymer Trading AG (Elveţia) lansează operaţiuni comune de reciclare a PET-urilor în România, investind în instalarea unei linii de extrudare pentru reciclarea sticlelor din plastic. Astfel, granulele provenite în urma procesului de reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea de preforme şi sticle noi, în vederea consolidării ciclului materialelor provenite din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Ţinta stabilită de cele trei companii este producţia anuală a 15.000 de tone de PET reciclat post-consum, de calitate alimentară (rPET).
 
Bunele practici legate de sustenabilitate şi noile directive obligă piaţa să facă îmbunătăţiri semnificative, atât în ceea ce priveşte producţia de ambalaje, cât şi în ceea ce priveşte procesul de colectare. De asemenea, se observă un interes crescut din partea consumatorilor pentru materialele reciclate. 
 
 „Vedem o cerere din ce în ce mai pronunţată din partea clienţilor noştri pentru materialele reciclate. Nevoia şi dorinţa clienţilor noştri de a recicla ne oferă oportunitatea de a stimula proiecte de investiţii.”, spune Georg Lässer, şeful departamentului de reciclare corporativă ALPLA
 
În timp ce ALPLA acţionează ca un specialist în reciclare şi ca producător de preforme şi sticle, Ecohelp furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care vor trece printr-un proces de extrudare pentru a produce granule de rPET de înaltă calitate. UPT este proprietarul instalaţiei de reciclare rPET Cumapol Emmen din Olanda şi este specializată în comerţul cu materiale plastice şi materiale reciclate. 
 
”Suntem o companie inovatoare, cu o puternică dorinţă de sustenabilitate, care îşi consolidează şi îşi dezvoltă constant serviciile prin implementarea de soluţii şi facilităţi care sporesc calitatea mediului înconjurător.
 
Viziunea noastră este să utilizăm resursele naturale într-un mod eficient şi sustenabil cu ajutorul energiei regenerabile şi a materialelor durabile, reciclate corespunzător, iar reducerea gradului de poluare este unul dintre dezideratele noastre. Expertiza vastă pe care o deţinem în acest domeniu, capacităţile tehnice şi experienţa bogată a partenerilor alături de care am creat acest joint-venture contribuie la reducerea gradului de poluare.”, spune Cristina Bogdan, Sustainability Manager
 
Suma totală investită în fabrică şi în infrastructura aferentă se ridică la aproximativ 7,5 milioane euro, iar extinderea fabricii creează 15 noi locuri de muncă.
 
 „Prin această investiţie aducem expertiza noastră în materie de reciclare clienţilor noştri din regiune, permiţându-ne să operăm pe piaţă într-o proximitate şi mai mare.”, declară Rainer Widmar, director regional CEE la ALPLA
 
La începutul anului 2021, Grupul ALPLA a anunţat că va investi aproximativ 50 de milioane de euro în fiecare an în extinderea continuă a activităţilor sale de reciclare până în 2025. De asemenea, compania intenţionează să îşi globalizeze activităţile în domeniul reciclării de înaltă calitate. În total, grupul reciclează anual aproximativ 130.000 de tone de PET şi 60.000 de tone de PE.
 
ALPLA operează propriile fabrici de reciclare pentru PET şi HDPE în Austria, Polonia, Mexic, Italia şi Spania. Pe piaţa din România este prezentă din 2011, an în care a deschis prima fabrică de producţie în Bucureşti. În 2017, ALPLA s-a extins în Timişoara şi a achiziţionat în Braşov compania Star East Pet România. În anul 2018, a achiziţionat Argo S.A. şi a dezvoltat expertiza în fabricarea de ambalaje pentru sectorul farmaceutic şi agro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările