Una dintre cele mai profitabile companii româneşti, pe cale de a fi înghiţită de ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ALDE este pe punctul de a obţine majoritate în consiliul de administraţie al Electrica, unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate din România, astfel că această companie va fi politizată complet, acuză Gabriel Dumitraşcu, fost şef al privatizării din Ministerul Economiei şi unul din cei care a ajutat la listarea companiei, dar şi specialişti din domeniu.

Dumitraşcu a reclamat la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) că au fost admise candidaturi pentru un loc în consiliul de administraţie peste termenul admis, încălcându-se astfel legea. „ALDE politizează Electrica, cum nu a mai fost de pe vremea PCR”, acuză Dumitraşcu, el însuşi acţionar minoritar al Electrica.

Cine sunt cei care vor să controleze Electrica

În data de 26 octombrie va avea loc o Adunare Generală a Acţionarilor Electrica, în care vor fi aleşi noi administratori. Şapte locuri sunt disponibile în CA al Electrica, iar nouă candidaţi vor să obţină aceste posturi. Trei dintre ei sunt străini: Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber, ei fiind susţinuţi de investitorii instituţionali şi fondurile de investiţii şi de pensii şi care, estimează Dumitraşcu aproape sigur îşi vor păstra mandatele.

Alţi şase candidaţi sunt români, ei luptând pentru cele patru locuri rămase.

Este vorba, în primul rând, de Buşu Cristian, preşedintele în funcţie al consiliului de administraţie Electrica, foast consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). În al doilea rând, candidează Bogdan Iliescu, administrator în funcţie la Electrica şi preşedintele comitetului de nominalizare şi remunerare, fiu al lui Gheorghe Iliescu, vicepreşedinte ALDE şi consilier judeţean Argeş. Mai candidează Ioana Drăgan, administrator în funcţie, Gicu Iorga, administrator provizoriu în functie, fost membru PNL, PD, PDL şi acum ALDE.

Ulterior, Ministerul Energiei a propus alţi doi candidaţi: pe Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, fina lui Dan Radu Ruşanu, la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, apropiat de ALDE, dar şi pe avocatul Ciprian Constantin Iacob, fost membru PNL, acum membru ALDE Dâmboviţa.

„Ce «numitor comun» au 5 din cei 6 candidaţi? Corect, depind de ALDE! În mod cert, Ioana Drăgan urmează a pierde mandatul, astfel încât ALDE urmează a avea la Electrica 4 administratori din 7”, susţine Dumitraşcu.

De unde a început scandalul

Deşi în convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor a fost stabilit un termen limită pentru depunerea candidaturilor pentru consiliul de administraţie, oficialii Electrica au acceptat două dintre aceste candidaturi depuse după termenul-limită, însă au respins o alta.

Este vorba despre Doina Dascălu şi Ciprian Iacob, ale căror candidaturi au fost acceptate, cea a lui Gabriel Dumitraşcu, care el însuşi şi-a depus candidatura, fiind respinsă.

Compania a motivat acest lucru astfel: „Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat în data de 26 septembrie 2017, prevedea că acţionarii au dreptul de a propune candidaţi până la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00. Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar al Electrica S.A., şi-a exercitat acest drept prin depunerea unei astfel de propuneri, în data de 10 octombrie 2017, propunere înregistrată la ora 10:08. La o zi după termenul prevăzut, în data de 11 octombrie 2017, la ora 10:50, un alt acţionar a depus o propunere de candidatură. Consiliul de Administraţie al Electrica SA a solicitat opinii legale cu privire la acceptarea sau respingerea acestor candidaturi. În conformitate cu prevederile legale privind companiile listate, termenul limită din Convocator pentru depunerea candidaturilor este prevazut ca o zi calendaristică. În lipsa unei cerinţe legale sau statutare care sa prevadă obligaţia includerii în Convocator a unei ore limită din ziua calendaristică stabilită ca termen pentru transmiterea candidaturilor, consultanţii juridici au apreciat ca o întarziere de 8 minute sau chiar depunerea candidaturilor până la sfarşitul zilei calendaristice este o întârziere rezonabilă, care nu afectează în niciun fel drepturile acţionarilor şi este în conformitate cu legislaţia în vigoare. Având în vedere raţionamentul rezultat din opiniile legale, Consiliul de Administraţie a decis, în sedinţa din data de 12 octombrie 2017, acceptarea candidaturilor depuse de acţionarul Statul Român, prin Ministerul Energiei, în ziua calendaristică, şi respingerea candidaturii depuse de acţionarul minoritar care depăşea ziua calendaristică”.

Plângere la ASF

După această întâmplare, Dumitraşcu a anunţat că a trimis Autorităţii pentru Supraveghere Financiară o sesizare referitoare la încălcarea legislaţiei. „În continuarea demersului de a impune respectarea legii şi a drepturilor acţionarilor mici la Electrica, astăzi (duminică, n.r.) am trimis o sesizare domnului Mircea Ursache - Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere - Sector Instrumente şi Investiţii Financiare” a scris Dumitraşcu pe Facebook.

El a continuat: „În temeiul dreptului legal al ASF, de reglementare, supraveghere şi control, inclusiv, al emitenţilor de valori mobiliare, vă rog să interveniţi cu celeritate, să constataţi încălcările de legislaţie de către emitentul Electrica (EL) şi prin măsurile dispuse să opriţi abuzul şi efectele de nelegalitate în ceea ce priveşte acceptarea candidaturilor pentru consiliul de administraţie al Electrica, înainte de adunarea generală a acţionarilor, stabilită pentru 26.10.2017.

În fapt, cu toate că în convocatorul adunării generale a acţionarilor a fost stabilit un termen limită «precis şi clar» de depunere a candidaturilor pentru consiliul de administraţie, au fost admise candidaturi şi peste acest termen, motivându-se că depăşirea de termen este «rezonabilă».

Continuarea unei proceduri viciate de alegere a membrilor consiliului de administraţie, pe lângă ilegalitatea evidentă, expune emitentul Electrica riscului de anulare ulterioară a hotărârii de către instanţă, ceea ce ar afecta percepţia investitorilor faţă de poziţia emitentului şi atmosfera din piaţa de capital.

E un test şi pentru implicarea şi echidistanţa ASF.

Eu mai cred în lege şi instituţii”.

Ce cred alţi jucători

Asociaţia Română pentru Buna Administrare (ARBA) susţine că „a luat act cu îngrijorare de două acţiuni de o gravitate extremă: 1. Imixtiunea politică în conducerea unei companii listate făcută într-o manieră ilegală şi 2. Lipsa de profesionalism a echipei de conducere a unei companii listate dual, BVB şi Londra, care dă curs imixtiunilor politice sacrificând etica, integritatea şi principiile bunei guvernanţe corporative şi compromiţând imaginea companiilor listate în faţa investitorilor”.

ARBA consideră că în cadrul legislatiei corporative în vigoare nu există termenul de „întârziere rezonabilă”. De asemenea, Asociaţia consideră că o notă aparte trebuie acordată propunerilor făcute de Ministerul Energiei, care „prin nominalizările sale arată încă o dată desconsiderarea candidaţilor din mediul profesional independent. „Prin aceste decizii Ministerul arată că nu îşi doreşte candidaţi independenţi, profesionişti şi cu înalte standarde etice, ci promovează numai membri de partid indiferent de capacitatea lor profesională, viziune, pregătire şi experienţă relevantă. Mai bine compromitem companiile şi ideea de bună guvernanţă decât să numim persoane care nu au calitatea de membru de partid, acesta este mesajul care transpare din deciziile Ministerului”, consideră ARBA.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, susţine că „Gabriel Dumitraşcu a jucat un rol important în evolutia acestei societăţi”, iar prezenţa lui în Bord „ar fi un mare câştig pentru miile de acţionari ai companiei, companie ce TREBUIE să facă ce a promis la listare”. Mai presus însă de orice este respectatarea regulilor şi a legii, subliniază Nicolescu, precizând că „rezultatul acestei situaţii va arăta dacă avem instituţii care pot opri abuzul şi dacă România este, cu adevărat, un stat de drept în care nimeni nu e mai presus de lege”.

Deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, consideră că „ALDE este pe cale să primească un cadou de jumătate de miliard de euro pentru susţinerea guvernului lui Dragnea, iar PSD este gata să facă zob una dintre cele mai profitabile companii din România”.

Acesta arată că „din CA al Electrica vor face parte trei profesionişti străini şi patru oameni numiţi de ALDE, care vor avea majoritate”. „Cam aşa se va duce de râpă credibilitatea companiei. ALDE pune mâna pe puşculiţa cu bani, iar singura listare de succes pe bursă devine o amintire”, subliniază el.

În acest moment, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 49% din acţiunile Electrica, iar restul de 51% sunt deţinute de fonduri de investiţii străine, persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Compania s-a listat în anul 2014 pe bursele de la Bucuresti şi Londra, fiind cea mai de succes listare din istoria României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite