Vânzarea Telekom România: Statul ar fi încheiat un acord cu o companie internaţională de telecomunicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea Telekom România a fost discutată recent de autorităţile de la Bucureşti cu una dintre cele mai cunoscute companii internaţionale de telecomunicaţii, scrie Hotnews, precizând că deja s-ar fi încheiat un Acord în acest sens.

Orange, cel mai mare operator local de comunicaţii mobile, a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, pentru preluarea operaţiunilor fixe ale Telekom România şi crearea unei noi entităţi în care statul român va deţine 20% din acţiuni, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat şi săptămâna trecută în şedinţa de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

Acordul de principiu semnat, în urmă cu circa 2 săptămâni, între Orange şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor vizează strict acţiunile deţinute de grupul elen OTE la fostul Romtelecom, nu şi participaţia statului la fostul Cosmote.

Potrivit surselor HotNews.ro, operaţiunile mobile din Telekom România (n.a fosta Cosmote) ar putea fi cumpărate ulterior de către DIGI/RCS&RDS.

La 1 noiembrie 2019, Sorin Grindeanu, preşedinte al ANCOM, declara că are cunoştinţă despre vânzarea Telekom România şi că, în acest caz, statul ar trebui să-şi evalueze foarte bine participaţia.

Acesta a dorit să expună şi o părere personală legată de această posibilă tranzacţie.

"Ce este important, şi o spun ca o părere personală, nu ca preşedinte ANCOM, este că statul român deţine 46% din partea de fix din Telekom România. Mă gândesc că rolul acelui Comitet este să se facă o evaluare a companiei sau a părţii de fix. Cred că este important ca acel 46%, pentru că vorbim de averea statului român, să fie foarte bine evaluată. Cred că e corect şi legal, dincolo de partea economică a tranzacţiei.", a mai declarat joi Sorin Grindeanu, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii.

Fuziune Telekom şi Orange, discuţii şi în România

Deutsche Telekom deţine în România operatorul Telekom. Este prezent în România din septembrie 2014, prin rebrandingul comun al Romtelecom şi COSMOTE România, cu obiectivul de a fi primul brand care oferă servicii complete de telecomunicaţii şi divertisment pe piaţa din România.

Acţionarul majoritar al Telekom România este grupul OTE din Grecia, al cărui acţionar majoritar este Deutsche Telekom.

Spre finalul lunii septembrie, surse apropiate discuţiilor afirmau că grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acţiunilor deţinute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie şi de acordul statului român care ar avea drept de preemţiune.

La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta. „Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns cererii noastre. „Nu comentăm pe marginea subiectului”, a răspuns Orange solicitării noastre.

Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite