Afaceri

articolul anterior articolul urmator

VELUX - Promotor al eficienţei energetice în clădiri

0
Articol publicitar
12 Oct 2020 13:16:50
Autor: ADH

Interviu cu Noemi Ritea, director general VELUX România, despre susţinerea programului „Casa Eficientă Energetic“.

VELUX este cunoscut ca un promotor al eficienţei energetice.
Cum priviţi, în acest context, lansarea programului „Casa Eficientă Energetic”?

Salutăm lansarea unui astfel de program în România. Într-adevăr, Grupul VELUX este un promotor al eficienţei energetice în clădiri, demonstrând-o prin strategia pe termen lung, iniţiată încă din anul 2009 cu programul său denumit VELUX ModelHome 2020, prin care s-au construit 6 case demonstrative în Europa, cu scopul de a monitoriza şi a evalua datele şi evoluţia locuinţelor din punct de vedere al eficienţei energetice. Aceste case-experiment au avut un impact pozitiv şi asupra gamei noastre de ferestre, care au fost proiectate şi dezvoltate în acest sens. A fost un efort susţinut în ce priveşte promovarea ideii de locuinţă sănătoasă în general, pentru că unul dintre aspectele importante ale locuinţei sănătoase este eficienţa energetică.  Aşadar, pe agenda noastră, acest program este unul de mare interes.

Ceea ce ne bucură este că şi în România a crescut interesul asupra eficientizării energetice a clădirilor existente, iar acest program vine ca un sprijin pentru toţi cei care înţeleg importanţa acestui aspect. Mai mult, VELUX România a fost activ implicată în susţinerea unui astfel de program şi prin intermediul asociaţiei ROENEF - Asociaţia pentru promovarea eficienţei energetice în clădiri – unde este membru fondator. Împreună, am reuşit să definim programul şi ghidul de finanţare al acestuia. O altă veste bună este că acesta este primul program în care ferestrele de mansardă sunt incluse pe lista produselor eligibile pentru o casă eficientă energetic.

Astfel, beneficiarii acestui program vor putea lua în considerare soluţiile de iluminat VELUX, contribuind astfel la creşterea clasei energetice, precum şi la obţinerea unui confort sporit în casele lor. Credinţa noastră este că fiecare dintre noi are dreptul la o locuinţă sănătoasă şi eficientă energetic. 

De ce ar trebui oamenii sa ia în calcul investiţia în eficienţă energetică pentru locuinţele lor?

Vorbim tot mai mult în ultimii ani despre diminuarea amprentei de carbon asupra mediului, despre responsabilitatea socială, acum e timpul să facem ceva, în sensul acesta, şi la nivelul locuinţelor familiale. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă care sunt avantajele pe termen lung ale unei astfel de locuinţe: vorbim despre facturile lunare mai mici la cheltuielile de încălzire şi/sau răcire a locuinţei, despre confort mai mult, despre mai multă lumină naturală în casă, despre aer curat, fără umiditate sau mucegai; cu alte cuvinte despre un mediu sănătos de locuit.  În România, ca de altfel şi în Europa, fondul construit de clădiri este îmbătrânit. În Europa, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie şi pentru 36% din emisiile de CO2. Două treimi (65%) din totalul de clădiri au fost construite înainte de 1980, ceea ce înseamnă că aproximativ 97% din clădirile europene trebuie modernizate pentru a atinge obiectivul de decarbonizare din 2050, dar, în fiecare an, doar până la 1,2% dintre acestea sunt renovate*.

 Dacă ne uităm la România, aproape o treime din totalul locuinţelor, mai ales clădirile construite înainte de 1985, necesită reparaţii de reabilitare de amploare. Realitatea este că aproape jumătate dintre români încă se încălzesc cu lemne de foc, în 2020, în condiţii de eficienţă scăzută**.  Prin acest program, românii pot face achiziţii de produse performante energetic, pe care poate până acum nu le gândeau, şi au posibilitatea de a-şi renova podul sau întreaga locuinţă. Nevoia de renovare ar trebui să apară firesc în conştiinţa noastră, mai ales că vedem în jur clădiri tot mai îmbătrânite, care au un impact negativ asupra sănătăţii. Prin renovarea locuinţelor şi a clădirilor putem avea cu toţii un viitor sustenabil şi o viaţă mai sănătoasă.

Ştim deja că şi ferestrele de mansardă izolante se numără printre produsele eligibile din program. Cum poate ajuta VELUX un aplicant la program să aleagă produsele potrivite pentru a obţine o clasă energetică mărită a casei sale?

Scopul nostru este să ghidăm şi să consiliem clienţii noştri să facă alegerea potrivită proiectului lor. Avem un întreg departament de Relaţii Clienţi pregătit să le ofere consiliere la telefon, precum şi Directori de Vânzări şi Ingineri Service care se pot deplasa la proiecte. Soluţiile pe care le putem oferi sunt 100% customizate, iar consultanţa este gratuită. Pentru acei proprietari de locuinţe care îşi doresc să facă economii la încălzire pe perioada iernii, să păstreze căldura în interior şi să aibă o izolare fonică suplimentară în mansarda casei lor, le propunem gama de ferestre de mansardă cu 3 foi de sticlă şi cu un sistem izolator ThermoTechnologyTM, care îmbunătăţeşte cu 15% gradul de izolare. Este doar un exemplu, deoarece gama noastră de produse răspunde unor nevoi foarte diferite, de la iluminarea prin tunel solar a unui dressing fără lumină naturală, până la crearea unui spaţiu deosebit de relaxare şi ventilare prin intermediul ferestrei-balcon CABRIO.  Este important ca oamenii să reţină faptul că le putem oferi toate informaţiile ce ţin de ferestrele izolante pe tot parcursul programului şi că se pot baza pe produsele noastre. Ferestrele noastre sunt realizate conform cu noile tehnologii, putând fi controlate, de exemplu, de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii pe telefon, însă fără consum de energie, bazându-se doar pe un mecanism propriu de captare a energiei solare. Aşteptăm aşadar solicitările lor şi suntem încrezători în succesul acestui program.

*conform studiilor BPIE (Buildings Performance Institute
Europe).

**conform studiului Creşterea eficienţei energetice în clădiri în România, realizat de Energy Policy Group pentru ROENEF.

*** conform Barometrul Locuinţelor Sănătoase 2019, realizat de Grupul VELUX

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările