Victor Ponta s-a pus cu biciul pe mârţoaga noastră economică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia noastră este o mârţoagă, comparativ cu armăsarii, cu bidivii germani, care produc un PIB de 20 de ori mai mare, cu doar de patru ori mai mulţi cetăţeni. Adică, nemţii sunt de cinci ori mai organizaţi, conştiincioşi, muncitori, creativi, productivi, serioşi, în comparaţie cu românii.

Dar Ponta vrea taxare ca în vest, nu ca la noi. Şi s-a pus cu biciul pe mârţoaga românească, doar, doar, va produce încasări la buget cât produc armăsarii germani.

Mediul de afaceri critică dur noua taxare a lui Ponta

Toate semnalele care vin de la mediul de afaceri, de la entităţi economice serioase, ultimul de la OMV, spun că în contextul actual, intern şi internaţional, să te pui cu biciul pe mârţoagă e o prostie, de care doar Victor Ponta e în stare. Pentru că slabă cum este, costelivă, ar putea pica în bot, culca la pământ şi să nu mai vrea să tragă deloc.

"Este un semnal prost pentru investiţii. Practic te determină să nu mai investeşti. Va avea un impact negativ asupra profitabilităţii Petrom şi a capacităţii de a înveşti. Unele proiecte de investiţii vor pica sub pragul de rentabilitate pentru că ţi se reduce randamentul cu 1,5%. Suntem în curs de evaluare a impactului financiar al acestei taxe. Suntem foarte îngrijoraţi. Ne va afecta abilitatea de a investi", a spus reprezentantul OMV, Davies, într-o conferinţă susţinută la Viena, relatată de Mediafax.

Şi Renault şi-ar putea reloca producţia din România în Maroc, dacă devine necompetitivă fabrica de la Mioveni-Pitesti.

Aceleaşi semnale proaste le-au transmis guvernului şi alte asociaţii ale oamenilor de afaceri. Dar Ponta nu şi nu. Se pune cu biciul pe mârţoaga şi n-o slăbeşte din lovituri.

Fonduri pentru infrastructură din bani europeni, nu din taxe noi

Nici argumentul că nu are bani pentru infrastructură nu ţine. Preşedintele Băsescu, uns cu toate alifiile politice şi având toate informaţiile interne şi externe necesare, experienţa a 20 de ani de politică dâmboviţeană, a dezvăluit public jocurile lui Ponta.

Banii pentru infrastructură şi dezvoltarea rurală, urbană, se găsesc în fondurile europene, din actualul exerciţiu financiar şi din cel viitor, care începe la 1 ianuarie 2014. Da, dar sunt mai greu de furat, comparativ cu fondurile bugetare.

Şi baronii, primarii USL, din ce să facă două campanii electorale, să miluiască populaţia, să dea contracte la clientelă, cu parandarat, să aibă şi partidul bani de campanii?

De asta nu ştie Ponta cum să scape de Băsescu. Să nu mai dezvăluie toate dedesubturile bugetare, ca „proştii” de români să nu mai afle toate cele, de la o persoana autorizată şi girată  de greutatea funcţiei.

Nu există un capitol special în buget în care să meargă taxa de 7 eurocenţi pe combustibil, care, de fapt, adăugând şi creşterea accizelor se va duce la 10 sau mai mult.

Că această taxă şi taxa „pe stâlp”, de fapt pe toate clădirile speciale, nu se vor regăsi şi în chetuielile românilor, este o altă minciună grosolană a lui Victor Ponta. Toate companiile vor băga costurile suplimentare în preţurile produselor şi serviciilor. Deja RADET, mare consumator de motorină, a anunţat că ori intră în faliment, ori măreşte preţurile.

Se aude acum ca OUG cu „taxa pe stâlp” a fost redactat greşit, incluzând şi activele din patrimoniu, ceeace ar culca definitiv la pământ economia noastră.

Puterea de cumpărare a românilor se va diminua dramatic, grevele care se anunţă, în sănătate, în educaţie, ar trebui să fie un semnal pentru Ponta, că românii pricep, nu sunt proşti.

De ce nu se reduce evaziunea fiscală?

Dar de ce nu reduce Ponta evaziunea fiscală? Pentru că nu ştie, nu poate şi nu vrea.

Marii evazionişti fac parte, în bună măsură, din clientela şi sponsorii USL. Cum să-i supere pe aceştia cu controale ANAF, mai bagă ei „cotizaţia” la partid? N-o mai bagă. Şi de unde bani de campanii şi pomeni electorale? Mai o şapcă, mai un pix, o sacoşă cu alimente, cum altfel să câştigi alegeri în România? Candidaţi credibili, programe si proiecte cinstite şi serioase, nu mai au de ude să scoată marile partide existente.

Iar şeful ANAF, Stefan Diaconu, a fost prins el însuşi cu declaraţia vopsită, în care n-a trecut participaţii ale soţiei la firme din off-shore din Cipru. Dacă şeful ANAF face şmecherii fiscale, ce pretenţii poţi avea de la ceilalţi contribuabili?

Micii evazionişti nu pot fi urmăriţi de fisc, sunt prea mulţi. De la ei se aşteaptă o conformare voluntară. Să aştepte, mult şi bine. Când vor fi siguri că Ponta face ce trebuie cu banii ţării, nu-i dă la baronii şi primarii săi, atunci se vor conforma şi ei voluntar. Până atunci, mai va, să aştepte.

Până şi Mugur Isărescu spunea că în România rezişti economic doar dacă faci evaziune fiscală. Aşa că, de ce să se conformeze voluntar micii afacerişti?

Imaginaţia contribuabililor în a păcăli fiscul este infinită. Mai mult ca sigur că încasările previzionate pentru 2014 nu se vor realiza. Pentru că noile taxe sunt abuzive, nedrepte şi nu în folosul cetăţenilor. Şi în 2013 a crescut economia, dar încasările la buget au fost mai mici. Să vedem de unde scoate banii Ponta, pentru pensii şi salarii, că nu poate depăşi deficitul convenit cu troica creditoare.

Grav este că nu vin investitori, cei existenţi s-ar putea gândi să plece, ceeace ar agrava si mai mult viaţa cetăţenilor români.

Laudele şi evaluările pozitive venite de la agenţii de rating străine, aduse economiei româneşti, şi cu care se laudă Ponta, au ca sursă echilibrarea macroeconomică din 2010-2011, investiţiile în infrastructură din acea perioadă, care-şi produc efecte acum. Plus anul agricol favorabil de la Dumnezeu, nu de la Ponta.

Meciul Ponta-Băsescu

În fine, meciul Basescu-Ponta pe tema bugetului, se anunţă dur de tot, dacă preşedintele se ţine de cuvânt şi respinge creşterea taxelor şi bugetul pe anul viitor.

Pe fond are dreptate preşedintele Băsescu. Banii din taxarea în plus sunt pregătiţi pentru baronii şi primarii care trebuie să câştige două rânduri de alegeri, nu pentru infrastructură, care-şi găseşte banii în fondurile europene.

Şi ce să facă atunci? Să asiste pasiv la biciuirea în continuare a mârţoagei, până aceasta îşi dă duhul?

Înţelege populaţia care este miza acestei bătălii, între Ponta şi Băsescu, sau se lasă amăgita de Ponta că nu mai poate da creşterea pensiilor şi a salariilor rezidenţilor şi debutanţilor în educaţie?

Vom vedea în continuare, se anunţă vremuri tulburi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite