VIDEO Adrian Porumboiu: „Oamenii de afaceri de anvergură vor fi aidoma unor capre negre, pe cale de dispariţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de companii al lui Porumboiu are 2.800 de angajaţi FOTO Mediafax
Grupul de companii al lui Porumboiu are 2.800 de angajaţi FOTO Mediafax

Conflictul dintre omul de afaceri Adrian Porumboiu şi Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) se înteţeşte. După un răspuns nefavorabil la contestaţia pe care Porumboiu a făcut-o în legătură cu amenda record de 12 milioane de euro, acesta spune că se va adresa justiţiei.

Într-un interviu acordat Adevărul, al doilea cel mai bogat agricultor – averea acestuia este evaluată de revista Forbes la 140 milioane de euro – îşi exprimă regretul că nu şi-a vândut toate afacerile când a primit mai multe oferte în anii de dinainte de criză.

Totodată, Porumboiu acuză autorităţile că pun la zid capitalul românesc şi lasă de înţeles că marii oameni de afaceri români vor dispărea. ”Suntem (oamenii de afaceri români – n.red.), pur şi simplu, mitraliaţi, puşi cu faţa la zid pentru că am îndrăznit să facem afaceri serioase”, acuză Porumboiu. ”Oamenii de afaceri de anvergură vor fi aidoma unor capre negre, pe cale de dispariţie”.

Amenda APIA îi creează acum o problemă de credibilitate în faţa furnizorilor şi a băncilor, aceasta fiind mai mare decât amenda în sine. În martie, Comcereal, cea mai mare societate din grupul de companii Racova, pe care îl deţine Porumboiu, a fost sancţionată cu 12 milioane de euro, sumă ce reprezintă subvenţii acordate din 2012 până în prezent. Sancţiunea a fost acordată pentru încălcarea unei condiţionalităţi pentru schemele de sprijin pe suprafaţă SMR 7 – identificarea şi înregistrarea bovinelor. Este vorba despre neînregistrarea în registrul naţional a deceselor de animale considerate ”moarte accidentală”.

În apărarea sa, Porumboiu spune că sancţiunea este disproporţionată cu neregula şi că ecocondiţionalitatea nu a fost încălcată nici repetat, nici intenţionat.

Omul de afaceri trebuie să restituie 20% din subvenţiile primite de Comcereal în 2012 şi 50% din cele pentru 2013, iar cele pentru 2014 au fost anulate. Cât despre subvenţiile pe anul în curs, reprezentanţii societăţii au fost informaţi să nu mai depună documentaţia necesară pentru că nu se mai încadrează în norme.

Cele 12 milioane de euro reprezintă aproximativ o zecime din cheltuielile totale anuale ale grupului Racova. Ca cifră de afaceri, doar Comcereal a avut în 2013 venituri de peste 12 milioane de euro. Racova are activităţi în prodcuţie vegetală, zootehnie, panificaţie, vinificaţie, lactate sau producţie de biodisel. Porumboiu spune că deţine cea mai mare fermă privată din România (47.000 de hectare) totalizând 2.800 de angajaţi.

În interviul pentru Adevărul, Porumboiu explică cum a ajuns în această situaţie şi cum îi afectează sancţiunea activitatea de zi cu zi, mai ales că, anul trecut şi anul acesta, s-a confruntat cu o altă problemă: mai multe active ale sale au fost scoase la licitaţie pentru datorii la Fisc.  

Adevărul: Aceasta amendă este cea mai mare problemă cu care s-a confruntat grupul dumneavoastră de companii, în ultimii zece ani?

Adrian Porumboiu: Categoric. Chiar în ultimii 18 ani. Pentru că aceste probleme au apărut într-un moment în care nici nu mă aşteptam şi au venit ca o lovitură pe care o primeşti în spate. Nici n-ai timp să te fereşti, nici să faci o eschivă, cu toate că sunt convins că în justiţie vom câştiga, dar asta presupune timp.

Adrian Porumboiu: „Noi, oamenii de afaceri români, suntem, pur şi simplu, mitraliaţi”

Care sunt paşii pe care îi veţi face în continuare?

Paşii sunt foarte simpli. Sunt doi paşi: intervenţiile pe care trebuie să le facem în justiţie şi deplasările la Bruxelles, în care voi explica ce se întâmplă, cu toate că ar fi trebuit să primesc un răspuns şi din România – am făcut un memoriu pe adresa domnului prim ministru. Aşteptam o comisie de control care să vină să verifice şi să-şi dea seama de absurditatea unei astfel de decizii. Nu vorbim de o firmă cu cinci angajaţi - bravo lor şi celor care mai pot să facă asta în România -  sau de mai ştiu ce tonetă sau ce chioşc. Este vorba de un grup de firme cu atâţia angajaţi…

Câţi angajaţi aveţi în acest moment?

Acum au mai rămas 2.800 de angajaţi, dar urmează perioada cea mai grea. Suntem în toi cu semănatul la floare. Trebuie să semănăm porumbul. Avem de ierbicidat, de fertilizat.

Ca să intrăm în fondul problemei, în ce au constat neregurile pentru care aţi primit această amendă record?

Totul trece şi dincolo de zona amuzamentului. Aceste trei sancţiuni au fost date doar pentru o singură faptă de neconformitate, dar nu a fost notificată nicio firmă, nu a fost niciun control în 2012 şi 2013. A fost unul singur în 2014, făcut de două doamne din România care sunt detaşate la Comisia Europeană. A fost un control de audit în care s-a găsit o neconformitate SMR 7 – este vorba despre 206 capete de viţei care muriseră în 2008 şi care, conform schimbărilor de legislaţie din 2014, trebuiau trecuţi în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA)  de către fermier. Ele erau înregistrate în registrul fermei şi în concordanţă cu documentele trimise la PROTAN. Într-adevăr, o neglijenţă din partea medicului veterinar a existat.

Dar niciun euro şi niciun leu din banii româneşti nu a fost pus în pericol, prejudiciat din această neconformitate.

Ceea ce invocă domnii de la APIA - că, vezi Domane, Curtea de Audit Europeană ar fi dispus că ar fi fost intenţie şi repatbilitate (or, ei au controlat o dată, nu putea să fie repetabilitate) - este o marotă ieftină, lipsită de sens. Curtea  de Audit nu dă dispoziţii ţării respective legat de sancţiuni. Face recomandări să se verifice dacă a fost sau nu intenţie. Decizia le aparţine.

Adrian Porumboiu: „Avem 2.800 de angajaţi în domeniul agricol”

Însă nereguli au existat…

…nu, o singură neregulă care a fost triplată.

De fapt, contestaţi că amenda este disproporţionată cu neregula?

Este disproporţionată şi n-are nicio logică şi nu se încadrează în nicio normă. Vorbind de ecocondiţionalitate, sunt nişte criterii care sunt stricte şi trebuiesc îndeplinite. Ele se referă la mediu, înseamnă sănătatea plantelor şi a animalelor, bunăstarea animalelor. Oricine vine şi vizitează fermele şi ferma de la Târzii, despre care vorbim, de departe va constata că este una dintre cele mai moderne ferme la nivel european. (…)

Autorităţile invocă prin justificările lor nişte lucruri care produc ilaritate. Ei spun că au grijă de banii europeni. De fapt, n-are nicio legătură cu banii europeni pentru că noi am primit în fiecare an 200.000 RON subvenţii de la statul român pentru bovinele pe care le aveam în ferma respectivă.

S-au dus, în schimb, la ferma de 27.000 de hecatre pe care le lucrează Comcerealul . Au zis ”hai să luăm din partea asta (amenda) de la producţia vegetală”. Retoric, mi-aş pune o întrebare: dacă aveam 10.000 de vaci şi doar două hecatre, pe ce luau amendă: pe 10.000 de vaci sau pe două hectare?!

Aţi lansat ideea că oamenii de afaceri români sunt puşi la zid. Ce argumente aveţi?

Argumentele sunt foarte clare. Noi nu contăm şi nu va trebui să contăm în continuare. Capitalul autohton este, pur şi simplu, biciuit, este, pur şi simplu, disipat. Eu am avut două dispute cu ministrul Agriculturii actual (Daniel Constantin - n.red). Una dintre ele este legată de un proces pe care l-am tot amânat – avocatul i-a cerut o penalitate în justiţie – e o poveste mai lungă. În opinia mea, ceea ce încearcă să facă ministrul este şi un răspuns la faptul că în mai multe conferinţe organizate cu diverse publicaţii eu l-am întrebat ce se întâmplă cu terenurile de stat de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), pentru că pe dumnealui îl deranjează că eu lucrez 47.000 de hectare private.

Adrian Porumboiu: „La noi, oamenii de business sunt importanţi doar în timpul campaniei electorale”

Luând-o într-o logică inversă, la ce consecinţe v-aţi fi aşteptat pentru neregula pe care a făcut-o una dintre companiile dumneavoastră?

Pedeapsa corectă ar fi fost o penalitate între 1 şi 3% din subvenţia care revenea pe bovine.

Despre ce sumă este vorba?

Nesemnificativ, pentru că noi primeam 200.000 de lei pe ferma respectivă. Nici nu e de calculat. Au vrut să facă o impresie, să arate cât de corecţi sunt.

Amenda aţi plătit-o?

Nu am plătit-o şi nici nu am de gând s-o plătesc, indiferent ce se va întâmpla. Nu pot să plătesc aberaţiile. Mi s-a oprit deja o sumă de cinci milioane de euro şi mai avem de plăit trei milioane de euro, pentru că măsura este executorie. Ne vom judeca şi sunt ferm convins că vom câştiga. Nu am nici cea mai mică îndoială.

Adrian Porumboiu: „Capitalul românesc este biciuit”

Cum vă afectează activitatea de zi cu zi?

Deja mă afectează. Toată lumea este într-o febrilitate excesivă: băncile, toţi creditorii fac mai mulţi paşi înapoi. Îşi zic ”ăsta a furat. 12 miioane de euro sunt bani”.  (…) Cele 12 milioane de euro erau bani cu care puteam să achităm obligaţii la stat, la bănci – erau plombe pregătite pentru acest lucru. Mi-e foarte greu să spun ce imapct a avut, mai ales în planul mediatic. Pe furnizori nu-i interesează; trebuie să faci o plată la un moment dat (companiile lui Porumboiu au cheltuieli anuale de peste 100 de milioane de euro – n.red.). Efectul credibilităţii este mai important decât sumele respective.

Înainte de criză, aveaţi oferte consistente de preluare. Regretaţi că nu aţi vândut?

Da, regret. Şi pe sume mai mult decât frumoase.

Aţi revenit la ideea de vânzare?

Sigur. Nici nu ştii ce îţi oferă ziua de mâine, în condiţiile în care vezi că primeşti astfel de lovituri.

Revenind la preocuparea legată de viitorul capitalului românesc, care credeţi că va fi soarta acestuia, în anii următori?

Nicio soartă. Mai concret, nu vom fi decât nişte meşteşugari. Dacă ştiţi dumneavoastră ca 50% dintre firmele româneşti (mici sau medii) să fie în floare, atunci ar însemna că am eu o percepţie eronată.

Oamenii de afaceri de anvergură vor fi aidoma unor capre negre, pe cale de dispariţie, pentru că asta este dorinţa celor care au la ora actuală această desconsierare a omului de afaceri. Dacă vine un om de business care este mult sub cifra mea de afaceri sau dacă vine unul din nu ştiu ce ţară, nu ştii ce e cu el, să vezi ce frumos e primit, la cel mai înalt nivel.  

Adrian Porumboiu: „Ministrul actual al Agriculturii îi urăşte pe produătorii agricoli”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite